Η υποψηφιότητα Αντώναρου και οι υπόγειες γκρίνιες

Η επιλογή του πρώην υπουργού της διακυβέρνησης Καραμανλή προκάλεσε αντιδράσεις στο παρασκήνιο – Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν για τα ψηφοδέλτια, το Επικρατείας και τα παρατράγουδα.

«Κλείνουμε τα αφτιά και προχωράμε. Είναι ώρα μάχης και όχι αυτομαστιγώματος». Με τη φράση αυτή κεντρικός κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα δίνει το στίγμα για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο και της προ ημερών ανακοίνωσης του περίπου 25% των ψηφοδελτίων.

Αντιδράσεις

Οπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις σε όλα τα κόμματα, έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξαν αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται χλιαρές, καθώς ουδείς ήθελε και θέλει περίπου πεντέμισι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές να ρίξει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.

Η υποψηφιότητα που συζητείται περισσότερο από όλες είναι του Ευάγγελου Αντώναρου, το όνομα του οποίου και εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις, τουλάχιστον φανερές, αν και στο παρασκήνιο έχουν ακουστεί και ακούγονται διάφορα σχόλια.

Ανοίγματα

Ο κ. Τσίπρας ήθελε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταδώσει μια εικόνα αμφίπλευρης διεύρυνσης ακόμα και προς τα κεντροδεξιά του κόμματος. Και ουσιαστικά τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα πολιτικό μωσαϊκό. «Ετερόκλητες προσωπικότητες» έλεγε παλαιό στέλεχος με εμπειρία, που σημείωνε όμως με έμφαση ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμαχία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες την περίοδο της διακυβέρνησης, αλλά και με όσα είπε προ ημερών, ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε αριστερή ούτε κεντρώα ούτε δεξιά και όλοι τη θέλουν, κάνει ανοίγματα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα ανοίγματα που αποτυπώθηκαν ως έναν βαθμό και στα ψηφοδέλτια με τη συμμετοχή διαφόρων προσώπων, π.χ. από τον γνωστό καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρη Γεροτζιάφα (Α’ Θεσσαλονίκης) και τη Διάνα Βουτυράκου, με εξαιρετικό βιογραφικό και έμφαση στη ρομποτική (Δυτική Αττική), έως τον πανεπιστημιακό καθηγητή, και αυτός με πλούσιο βιογραφικό, Νικόλα Φαραντούρη (στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς όπου βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας) και άλλους, θα διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το Επικρατείας

Υπάρχουν περίπου ακόμα 40 κενά σε όλη την Ελλάδα και βέβαια το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου έχουν κλειδώσει σχεδόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Οθων Ηλιόπουλος και η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις η άλλη γυναίκα σε εκλόγιμη θέση να είναι η Λούκα Κατσέλη, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη σχετική συζήτηση. Επίσης ένα άλλο πρόσωπο που θα είναι πιθανότατα στο Επικρατείας, χωρίς όμως να είναι σε εκλόγιμη θέση, είναι αυτό του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα και της καθηγήτριας Ιατρικής Αθηνάς Λινού.

«Οι πολιτικές προτάσεις είναι αυτές που θα κρίνουν τις εκλογές και η σύγκριση είναι μεταξύ του Τσίπρα και του Μητσοτάκη» έλεγε στο «Βήμα» τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας με έμφαση ότι η σύγκριση των ψηφοφόρων γίνεται στη βάση ποιος θα είναι καλύτερος να κυβερνήσει, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο απερχόμενος, όπως τον χαρακτηρίζουν, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτή τη λογική υποβαθμίζουν τις όποιες γκρίνιες υπάρχουν για τα ψηφοδέλτια και μένουν στη μεγάλη εικόνα, αν και σημειώνουν ότι και οι λίστες των ψηφοδελτίων που ανακοινώθηκαν προ ημερών έχουν το ιδιαίτερο νόημά τους για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Ονόματα

Ενδεικτικά τα ονόματα που ανακοινώθηκαν στην Α’ Αθηνών, όπως του πρώην υπουργού και εκπροσώπου τα τελευταία έτη Νάσου Ηλιόπουλου, της ηθοποιού Αννας Ελεφάντη (πρωταγωνίστρια και στα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Σοφίας Βιδάλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηνικόλα. Στη Δυτική Αθήνα κυριαρχούν τα ονόματα της Εφης Αχτσιόγλου και της Ρένας Δούρου, στον Βόρειο Τομέα ανακοινώθηκε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Στέφανος Τζουμάκας, στην Ανατολική Αττική μαζί με τον κ. Αντώναρο θα είναι υποψήφιοι η επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος. Στα Ιωάννινα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στην Καρδίτσα η νομικός Αγγελική Τεντολούρη (στενή συνεργάτρια του κ. Τσίπρα την εποχή της πρωθυπουργίας του), στη Φθιώτιδα η πανεπιστημιακός (καθηγήτρια Ιστορίας) Βασιλική Λάζου. Βέβαια, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ επιβεβαιώθηκε και επισήμως η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στο ψηφοδέλτιο Χανίων.

Γκρίνιες όμως είχαμε για το Κιλκίς, όπου και αποχώρησε η βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου (από την τάση των «53»), καθώς συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης. Παράλληλα, είχαμε και αποχωρήσεις, όπως της Ιωάννας Κοντούλη (από τους Οικολόγους), καθώς το όνομά της συμπεριλήφθηκε στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών χωρίς να ερωτηθεί, ενώ στα κενά που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές εκκρεμεί η συζήτηση με ονόματα όπως π.χ. του Μάρκου Μπόλαρη για τις Σέρρες, ενώ ελάχιστες πιθανότητες έχει πλέον η συμμετοχή της μετριοπαθούς και ιδιαίτερα αξιόλογης κεντροδεξιάς Κρινιώς Κανελλοπούλου στην Ηλεία.

Πώς κλείδωσε η υποψηφιότητα

Οι ενστάσεις της Ομπρέλας και η σθεναρή στήριξη από Σπίρτζη

Το κεντρικό πρόσωπο των ημερών, ο κ. Αντώναρος, ο οποίος ήταν και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν γέλιο, ήταν κοντά με την αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρωταγωνιστούσε εξάλλου στη μετωπική και πολλές φορές προσωπική κριτική στον Πρωθυπουργό με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σημείο που ξεπερνούσε και την αντιπολιτευτική διάθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πρώτη συζήτηση για το ψηφοδέλτιο έγινε στις 18 Ιανουαρίου, όπως είχε αποκαλύψει το σάιτ του «Βήματος», και είχε συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο και διατηρούσε τακτική τηλεφωνική επαφή, και μάλιστα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σάββατο τον υποστήριξε με σθένος απέναντι στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν κυρίως από την Ομπρέλα. Από τα πρόσωπα που στήριξαν εξαρχής την υποψηφιότητά του ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον οποίο έχει καθημερινή επικοινωνία.

Ο 71χρονος δημοσιογράφος, που διετέλεσε και ο τελευταίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (ήταν και τέσσερα έτη αναπληρωτής του Θεόδωρου Ρουσόπουλου), γιος του γνωστού αριστερού σκιτσογράφου Αρχέλαου, έχει θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Στις εκλογές του 2009 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και δεν εξελέγη, αλλά λόγω της παραίτησης του Γιώργου Σουφλιά πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή. Το 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου διεγράφη από τη ΝΔ με προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη λόγω αναρτήσεών του στο Διαδίκτυο.

Το «blame game»ΜητσοτάκηΑπό τις συνεχείς συσκέψεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει περάσει απαρατήρητο ένα ακόμα «μπρος – πίσω» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέτωπο των μετεκλογικών συνεργασιών. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη είδαν στην «υποχώρηση» του Πρωθυπουργού από την άκαμπτη στάση της αυτοδυναμίας στο άνοιγμα και πάλι του παραθύρου των συνεργασιών, εφόσον τις υποδείξει το εκλογικό σώμα, ένα παιχνίδι τακτικής. Η εκτίμησή τους είναι πως ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι η τακτική που ακολουθούσε (της έτσι κι αλλιώς προσφυγής σε δεύτερες κάλπες) εξέπεμπε μηνύματα αλαζονείας τα οποία προκαλούσαν ενόχληση στο εκλογικό σώμα. Μπροστά στον κίνδυνο να εκφραστεί αυτή η ενόχληση στην κρίσιμη πρώτη κάλπη ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, όπως λέγεται, περισσότερο προσγειωμένος και σεμνός. Αλλά, όπως επισημαίνεται, δεν έχει αλλάξει στρατηγική. Θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες αλλά να ρίξει την ευθύνη στον Ν. Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη περιμένει ένα «μεγάλο blame game» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, το οποίο θα ξεδιπλωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.