Μπορεί το 15ο Συνέδριο της ΝΔ, που ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στο Ζάππειο και ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή, να μην είχε κάποια πολιτική διακύβευση, ήταν όμως για διαφόρους λόγους μια πολύ διαφορετική κομματική εκδήλωση από τις αντίστοιχες των τελευταίων ετών.
Διεξήχθη σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις, υφίσταται φθορά, καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες και αντιμετωπίζει μια λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή κρίση αξιοπιστίας, είτε για θέματα όπως το δυστύχημα των Τεμπών, είτε η πρόσφατη δολοφονία, σχεδόν στην είσοδο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, είτε για τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της λεγόμενης καθημερινότητας.
Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά την επιδίωξη να δοθεί στο συνέδριο ένας εορταστικός και πανηγυρικός χαρακτήρας, ήταν σαφές ότι όσο τα προβλήματα βαραίνουν στα διαθέσεις των πολιτών θα ήταν δύσκολο και λάθος να αγνοηθούν. Εξού και ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του και στα δύο τραγικά περιστατικά, και ειδικότερα σε αυτό των Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι παθογένειες δεκαετιών πρέπει να ξεριζωθούν, αλλά και σημειώνοντας με έμφαση ότι «ναι, το περιπολικό πρέπει να είναι και ταξί».
Αναπτέρωση ηθικού
Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό το συνέδριο ήταν η ουσιαστική συσπείρωση του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών. Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ εμφανίζει σημαντικές απώλειες και, όσο και αν δεν απειλείται από κανέναν, είναι η πρώτη φορά στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάζει αξιοσημείωτες τάσεις αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης της.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναπτέρωσης του κομματικού ηθικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε με την ομιλία του της Παρασκευής να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και οραματικών διακηρύξεων, να απευθυνθεί σε όλες τις κομματικές «φυλές» (παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι πάντως κινήθηκαν στη «γραμμή» της σιωπής), δίχως όμως παράλληλα να εγκαταλείπει τη δική του πολιτική γραμμή. Ηταν εξάλλου εμφανής η προσπάθεια να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της εκλογικής βάσης του κόμματος, καθώς ήταν πολλαπλές οι αναφορές σε όλους τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ, εμφατικά δε στους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τόσο στο βίντεο που προβλήθηκε πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και στην ομιλία του.
Επιχείρησε την ίδια στιγμή να θέσει το πλαίσιο των πολιτικών διλημμάτων εν όψει των ευρωεκλογών, δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το αποτέλεσμα και να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σημείωσε ότι «η σύγκρουση μπορεί να έχει ευρωπαϊκό τίτλο αλλά έχει περιεχόμενο ελληνικό» και στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «εισαγόμενο αρχηγό», και στον Κυριάκο Βελόπουλο, με την αναφορά ότι «ο δεξιός λαϊκισμός σηκώνει κεφάλι ξανά».
Τα διλήμματα
Με αυτές τις επιδιώξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μεταξύ των άλλων ότι οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση και τις περιέγραψε ως έναν «προβολέα» που φωτίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και ρευστότητας. Υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα σιγουριάς και συνέχειας και επιχείρησε να περιγράψει πώς θα πρέπει να αποτραπεί ένας νέος κύκλος ρίσκου και πισωγυρίσματος, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια του κυβερνητικού έργου, παρά τις καθυστερήσεις και τα λάθη, σε μια προσπάθεια εν όψει των ευρωεκλογών να αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να επαναφέρει τη χώρα αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα και τους πολιτικούς πειραματισμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε το θέμα της ανάδειξης εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο τα ζητήματα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του Μεταναστευτικού, της ευρωπαϊκής άμυνας, της ενεργειακής αυτονομίας και της τεχνολογικής αυτοτέλειας.
Στο διλημματικό σκέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό και ανέξοδες διαμαρτυρίες.
Προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις
Δεν παρέλειψε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώσει για μία ακόμα φορά την προσήλωσή του στη φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και κεντρώα πολιτική του τοποθέτηση. Στην τελική ευθεία για την κάλπη του Ιουνίου, επιδίωξε ένα κάλεσμα κομματικής συσπείρωσης και σημείωσε ότι οι παλαιοί αγωνιστές θα πρέπει να συναντηθούν με νέους φίλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προελεύσεις.
Αναφέρθηκε επιπλέον στις ιδεολογικές καταβολές της ΝΔ, περιγράφοντας τους πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της παράταξης, και μίλησε ειδικότερα για την πίστη στον «πατριωτισμό της ευθύνης» και στον κοινοβουλευτισμό, το ευρωπαϊκό όραμα και τις αξίες του δυτικού κόσμου, με στόχο μια ανοιχτή οικονομία και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ενωμένους τους πολίτες του.
Στο πανηγυρικό σκέλος κυριάρχησε η αναφορά στη συμπλήρωση των 50 ετών από την πτώση της χούντας, την ίδρυση της ΝΔ και την εδραίωση της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι το πιο ανθεκτικό κόμμα της περιόδου της Μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα η ισχυρότερη κεντροδεξιά πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.