Ο αγώνας της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ξεκίνησε σχεδόν συγχρόνως με τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους, το 1830. Διεθνοποιήθηκε και τέθηκε σε συστηματική βάση τη δεκαετία του 1980 από τη Μελίνα Μερκούρη. Από τότε η θέση μας ήταν και παραμένει εθνική, ομόφωνη, ομόθυμη, αμετάβλητη, σαφής.
Η βίαιη απόσπαση των Γλυπτών και η απομάκρυνσή τους από το φυσικό τους περιβάλλον και το εννοιολογικό τους περιεχόμενο αντιβαίνουν στους ισχύοντες νόμους, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και στα ήθη της εποχής, κατά την οποία συντελέστηκε. Επιπροσθέτως, σήμερα, αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, στις κοινώς αποδεκτές αρχές για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος. Το χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο αξιώνει την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών μελών του, προκειμένου να επανακτήσει την ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική του οντότητα. Στον Παρθενώνα μετουσιώνονται σε τέχνη, οι διάλογοι του Πλάτωνα, η αριστοτέλεια λογική, η μαθηματική επιστήμη, η πολιτική σκέψη του Περικλέους, οι αξίες του Δυτικού Κόσμου. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας δικαιούται να δει, στην ολότητά της, η Ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα απαιτεί το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα να επανενωθεί, εν τω συνόλω του, στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αρχή της θητείας της, εργάζεται συστηματικά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά, για την επίτευξη του εθνικού στόχου, της οριστικής επανένωσης των Γλυπτών. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι καθαρά και χειροπιαστά: Η απόφαση της UNESCO για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και της διακρατικής του μορφής, η οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, η γενναιόδωρη χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για τα παρθενώνεια θραύσματα, η μεταστροφή και η στήριξη του αιτήματός μας από τη βρετανική και τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και τα συντηρητικά βρετανικά ΜΜΕ.
Προς τούτοις, αξιοποιούμε τον διάλογο, την πολιτιστική διπλωματία, τη συστηματική ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το δίκαιο του αιτήματός μας. Το Βρετανικό Μουσείο δεν εξαιρείται. Η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Απαιτείται καθορισμός αρχών και πλαισίου, επίγνωση της «κόκκινης γραμμής» και προσήλωση στον εθνικό μας στόχο. Χαρακτηριστικά που διαθέτει απολύτως η κυβέρνηση.
Η κυρία Λίνα Μενδώνη είναι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.