Η τουρκική διείσδυση λαμβάνει όμως εσχάτως μια ολοένα και πιο «στρατιωτικοποιημένη» μορφή, η οποία καθοδηγείται από την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Αγκυρα προβάλλει τις επιτυχίες των προϊόντων της βιομηχανίας της, ιδιαίτερα δε τον καταλυτικό ρόλο των τουρκικών drones Bayraktar TB2 στην έκβαση του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την ικανότητά της στην παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης (διαθέτοντας και τη νατοϊκή εμπειρία), με σκοπό να επιτύχει επενδυτικές, ενεργειακές και κατασκευαστικές συμφωνίες, διευρύνοντας την επιρροή της ακόμη και σε περιοχές όπως το Σαχέλ που παραδοσιακά αποτελούσαν μια γεωγραφική περιοχή αποκλειστικά γαλλικού ελέγχου και οικονομικής/στρατιωτικής επικυριαρχίας.

Από τις 17 ως τις 20 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, την Ανγκόλα, το Τόγκο και τη Νιγηρία. Και στις τρεις χώρες η αγορά drones φέρεται να έπεσε στο τραπέζι. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τόσο η Ανγκόλα όσο και η Νιγηρία είναι σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, ενώ η δεύτερη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην υποσαχάρια Αφρική και η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου στην Αγκυρα έληγε στα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτή η «στρατιωτική διάσταση» άρχισε να αναπτύσσεται πρώτα από τη Σομαλία, όπου μετά την αρχική ανθρωπιστική προσέγγιση που αναπτύχθηκε όταν ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011, όταν η χώρα πληττόταν από λοιμό, η Αγκυρα προχώρησε το 2017 στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης (Camp TURKSOM), αρχικά για την εκπαίδευση σομαλικών στρατιωτών (σομαλοί κομάντος εκπαιδεύονται σε τουρκικό έδαφος), ενώ τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται αεροδρόμια και λιμάνια σε αυτό το σημαντικό κράτος στο Κέρας της Αφρικής. Το τελευταίο στοιχείο ενισχύει την ικανότητα προβολής ισχύος στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό. Η Αγκυρα επεδίωξε να διεισδύσει και στο Σουδάν, αλλά ο σχεδιασμός να αναλάβει τη διαχείριση του παλαιού οθωμανικού λιμένος του Σουακίν απέτυχε. Η δε πρόσφατη πληροφορία ότι σχεδιάζει να πουλήσει drones στην Αιθιοπία σίγουρα θα επιβαρύνει τις ήδη δύσκολες σχέσεις με την Αίγυπτο, τις οποίες η Αγκυρα δηλώνει ότι θέλει να ομαλοποιήσει.

Στο Σαχέλ πάντως (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας), η Αγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί και μια υποβόσκουσα αντιγαλλική δυσαρέσκεια. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί το ισλαμικό στοιχείο, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό όμως που έχει ανησυχήσει πολλές πλευρές (π.χ. Παρίσι και Αμπου Ντάμπι) είναι ότι πλέον επιδιώκει να διευρύνει και τη στρατιωτική συνεργασία με χώρες όπως ο Νίγηρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να συναντήσει πρώτους τους ηγέτες του πραξικοπήματος στο Μάλι τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στη συμφωνία με τον Νίγηρα φέρεται να προβλέπεται και η εκπαίδευση του στρατού να αντιμετωπίσει την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Boko Haram (σε ένα μοντέλο που προσιδιάζει με την εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων να πολεμήσουν την Al-Shahaab). Δεν αποκλείεται πάντως η τουρκική υπερ-δραστηριοποίηση στο Σαχέλ να προκαλέσει μια αντισυσπείρωση, όπως αυτή που προκάλεσε στο Κέρας της Αφρικής.