Στις εκλογές του Ιουνίου η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και δεν το κρύβει. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, η ανατροπή των συσχετισμών δύναμης με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα στόχος του ΠαΣοΚ αλλά ενταγμένος σε ένα πλάνο διετίας. Ο άμεσος στόχος ήταν το διψήφιο ποσοστό στις εκλογές του Μαΐου. Ομως, η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα νέο σκηνικό. Υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι οι επερχόμενες κάλπες είναι πιθανόν να κρύβουν ένα νέο, αλλά «ανάποδο» 2012. Τότε, στις εκλογές του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 16,78% αφήνοντας το ΠαΣοΚ στο 13,18% και στην τρίτη θέση. Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική της δεύτερης κάλπης θα είναι, όπως λέγεται, «στρατηγική δεύτερης θέσης».
Οι δύο λέξεις-κλειδιά
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη στηρίζεται σε δύο λέξεις-κλειδιά. Η πρώτη, η αξιοπιστία, πρέπει να καταστεί θεμελιώδες στοιχείο της φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ, σε αυτό το νέο ξεκίνημά του. Η δεύτερη, η τοξικότητα, θα πρέπει να αποφευχθεί, πάση θυσία. Αυτός, όπως εκτιμάται, είναι ο δρόμος για να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα που θα εκπέμψει σε αυτή την προεκλογική περίοδο ο Ν. Ανδρουλάκης: «Το ΠαΣοΚ είναι η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα».
Η στρατηγική της δεύτερης θέσης εκ των πραγμάτων οδηγεί τη Χαριλάου Τρικούπη σε μια τακτική ανοιχτής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικές που ακολούθησε την τετραετία που πέρασε θα βρεθούν στο στόχαστρο του κ. Ανδρουλάκη, που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Αντίπαλος του προέδρου του ΠαΣοΚ στη νέα εκλογική αναμέτρηση θα είναι, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο που «δεν θα τον αντιπολιτευθεί με τρόπο αναξιόπιστο», όπως ο κ. Τσίπρας. Η «αξιόπιστη αντιπολίτευση» που υπόσχεται το ΠαΣοΚ θα εμφανιστεί με συγκεκριμένο δείγμα γραφής κατά την προεκλογική περίοδο. Η κριτική που θα γίνει στα πεπραγμένα και στις προθέσεις της κυβέρνησης τη νέα τετραετία «θα είναι προγραμματική». Θα αναδειχθούν, με τρόπο στοχευμένο, τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και ειδικά στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου και στους τομείς αυτούς θα παρουσιαστούν, με μια πιο «έξυπνη» διαχείριση, οι προγραμματικές θέσεις του ΠαΣοΚ. «Αντιπολιτευόμαστε αλλά δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Θέλουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε και μια εναλλακτική κυβερνητική λύση» αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Η κριτική στη ΝΔ θα είναι, όπως λέγεται, σκληρή. Δεν θα περάσει όμως στη σφαίρα της τοξικότητας, δεν θα έχει το στοιχείο των προσωπικών επιθέσεων και χαρακτηρισμών. Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να σηκώσει το γάντι όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ, καταλογίζοντάς του ευθύνες για τη «βαριά προσωπική του αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν θέλει τα στελέχη του κόμματος να εμπλακούν σε τηλεοπτικούς καβγάδες και ακόμα περισσότερο δεν θέλει, και το έχει διαμηνύσει, να υπάρχει στην εκφορά του λόγου των στελεχών του ΠαΣοΚ «ούτε υποψία αλαζονείας και τοξικότητας». Θέλει το μήνυμα του ΠαΣοΚ προς το εκλογικό σώμα να έχει θετικά στοιχεία, να εκπέμπει ενότητα και όχι διχασμό. «Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο, ώστε να θέσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό» ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.
Οι δύο δεξαμενές
Ολη αυτή η στρατηγική έχει ως στόχο δύο δεξαμενές ψηφοφόρων. Στην αρχή της εκλογικής κούρσας η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες το ΠαΣοΚ θα είχε, λόγω της πίεσης που θα του ασκούνταν, διαρροές και προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών το σκηνικό έχει αλλάξει. Αντί της πίεσης, το ΠαΣοΚ μπορεί είναι αυτό που μπορεί να αντλήσει από δύο δεξαμενές. Η πρώτη είναι οι ψηφοφόροι του Κέντρου που αμφιταλαντεύθηκαν μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ και τελικά επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής του Αλ. Τσίπρα. Εχοντας, τώρα, τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, ένα τμήμα τους είναι πιθανό να μετακινηθεί προς το ΠαΣοΚ, «για να δώσει ένα άλλο χτύπημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Η δεύτερη δεξαμενή είναι αυτή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων με αντιδεξιά χαρακτηριστικά που επέλεξαν στις εκλογές του Μαΐου να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας και αυτοί ως δεδομένο την αυτοδυναμία της ΝΔ, άρα την πιθανότητα μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, είναι πιθανό να επιλέξουν να ενισχύσουν το ΠαΣοΚ, θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μπει σε περιπέτειες, «καμένο χαρτί».
Η αιχμή του δόρατος
Το σχέδιο για τη δεύτερη θέση θα έχει ως αιχμή του δόρατος τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην πρώτη του παρουσία στον στίβο των εθνικών εκλογών πέτυχε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αναπτέρωσε το ηθικό της βάσης του κόμματος και τον βαθμό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Οι εμφανίσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως λέγεται, «αποπνέουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση». Το στοίχημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι η «ενίσχυση της ηγετικής του εικόνας», την οποία θα επιχειρήσει να πετύχει πυκνώνοντας τις επαφές του με τους πολίτες.