Με βήμα σταθερό και αναπότρεπτο οδηγούμαστε στον δρόμο των εκλογών.

«Μυρίζει εκλογές» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και έξι μήνες πριν την απώτερη εκλογική ημερομηνία δεν θα μπορούσε να μυρίσει κάτι άλλο.

Ακόμη περισσότερο που το εκλογικό σενάριο αυτή τη φορά θα μπορούσε να περιλαμβάνει όχι μία αλλά δύο κάλπες. Ο Θεός βοηθός.

Εως εδώ λοιπόν τίποτα το ασυνήθιστο. Οι εκλογές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας. Εχουν γίνει πολλές, θα γίνουν κι άλλες.

Το ασυνήθιστο είναι ίσως η τοξικότητα και ο φανατισμός με τον οποίο προσεγγίζει την εκλογική διαδικασία ένα μέρος του πολιτικού κόσμου.

Ασυνήθιστο επειδή ο φανατισμός δεν αποτελεί εκδήλωση δημοκρατικού πολιτισμού. Αντιθέτως, υπονομεύει τη μετεκλογική λειτουργία της δημοκρατίας.

Αλλά και επειδή δεν χρειάζεται. Κανείς ποτέ δεν κέρδισε τις εκλογές απλώς επειδή ήταν πιο φανατισμένος από τον αντίπαλό του.

«Το Βήμα» δεν έζησε τα πρώτα εκατό χρόνια της ιστορίας του άκαπνο και χωρίς να βρέξει τα πόδια του. Υπηρέτησε τη δημοκρατία και τον Τύπο με το ήθος, την ευπρέπεια και τον πολιτισμό που τους αξίζει και που εκ πεποιθήσεως το χαρακτηρίζει.

Με αναπόφευκτα ίσως λάθη και παραλείψεις αλλά πάντα από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Από τη γέννησή του υποστήριξε το μεταρρυθμιστικό και πατριωτικό σχέδιο του Ελευθερίου Βενιζέλου απέναντι στον δυναστικό διχασμό.

Ηταν ήδη από τη δεκαετία του ’30 η εφημερίδα της δυτικής συνείδησης, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, του ορθού λόγου, των ανοιχτών πνευματικών οριζόντων.

Στάθηκε απέναντι σε ακροδεξιές δικτατορίες, στην κομμουνιστική επιβουλή, σε ανακτορικές ίντριγκες, σε κάθε μορφής αντιδημοκρατική πρακτική και αντικοινωνική μεθόδευση.

Πρωταγωνίστησε στην εμβάθυνση της δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Υψωσε το ανάστημά του ακόμη και πρόσφατα απέναντι στην αυταρχική και λαϊκίστικη εκτροπή των χρόνων της κρίσης.

Και φυσικά «Το Βήμα» θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της δημοκρατικής σταθερότητας.

Οχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Ούτε επειδή αυτή είναι η ταυτότητά του.

Αλλά επειδή η δημοκρατική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση της κοινωνικής ομαλότητας, της θεσμικής λειτουργίας, της οικονομικής ανάπτυξης, της ατομικής ευημερίας και της δικαιοσύνης.

Ολων εκείνων των πραγμάτων στα οποία «Το Βήμα» έχει αφιερώσει την αιωνόβια ύπαρξή του.