Η σκιά του Αλέξη Τσίπρα πλανάται πάνω από τις κάλπες σήμερα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο άνθρωπος που γιγάντωσε το κόμμα και το έφερε στην εξουσία είναι «ωσεί παρών» σε μια αναμέτρηση που όξυνε τα πάθη αναγκάζοντας την πλειοψηφία να αναπολήσει την περίοδο της αρχηγίας Τσίπρα. Αυτή ανήκει όμως στο παρελθόν.
Υστερα από 15 χρόνια, σήμερα το βράδυ του πρώτου γύρου ή πιθανότατα την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο, τελειώνει επί της ουσίας μια μεγάλη πορεία. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε το 2008 με πολύ χαμηλά ποσοστά έως την άνοδο στην εξουσία το 2015. Το είπε και ο ίδιος στις 29 Ιουνίου στη δήλωσή παραίτησής του στο Ζάππειο: «Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς». Με σταθμούς την ήττα του 2019, που όμως τον κράτησε στο παιχνίδι της εξουσίας έως τις τελευταίες εκλογές του 2023 και τη συντριπτική και στρατηγικής σημασίας ήττα.
Αυτά είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συζητούνται σε όλους τους τόνους, όπως και η απουσία του κ. Τσίπρα αυτές τις 79 ημέρες που ήταν χαρακτηριστική, όπως ήταν και συνειδητή η πολιτική του αφωνία. Ακόμα και στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο, όπου επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των επίδοξων διαδόχων του απουσίαζε, όπου στα πηγαδάκια συζητούσαν εάν θα παρέμβει ή όχι.
Οι φήμες για στήριξη του Κασσελάκη
Σε εκείνο μάλιστα το σημείο είχε κυκλοφορήσει το σενάριο ότι ο ίδιος στηρίζει την υποψηφιότητα Στέφανου Κασσελάκη, με συνεργάτες του να λένε πως θεωρεί ουσιαστικά γελοιότητες όσα ακούστηκαν για δήθεν επαφή και βέβαια βοήθεια. Εκεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όμως ήταν «παρών» νοερά. Σε μερικούς δεν άρεσε η απουσία του, αλλά ήταν επιβεβλημένη, καθώς δεν ήθελε επ’ ουδενί οποιαδήποτε συζήτηση περί των εσωκομματικών. Γι’ αυτό και απείχε.
Ομως ήταν εκεί! Οσες φορές, ειδικά στην αρχή του ανοίγματος του Συνεδρίου από την πρόεδρό του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο. Η σκιά Τσίπρα ήταν πάνω από το Συνέδριο, όπως και σήμερα πάνω από τις κάλπες.
Μπορεί να απείχε από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα καθίσει σπίτι του. Θα είναι παρών και θα ενεργοποιηθεί στην πολιτική ζωή του τόπου με «στρατηγείο» επί της Λεωφ. Αμαλίας, σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο.
Οποιος συνομιλεί μαζί του, και είναι πολλοί το τελευταίο διάστημα, καταλαβαίνουν ότι δεν έχει τάσεις πολιτικού αναχωρητισμού, ούτε διάθεση να μείνει στο περιθώριο και στην άκρη του πολιτικού παιχνιδιού. Το αντίθετο. Με τον τρόπο του θα είναι παρών και αυτό θα φανεί πολύ έντονα το επόμενο διάστημα.
Η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα
Πώς θα κινηθεί; Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, αλλά είναι μείζον να υπάρχει ενότητα στον χώρο, ενώ το ζητούμενο είναι πώς θα διασφαλιστεί αυτή. Και ο ίδιος ξέρει ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και κυρίως να μην γκρεμιστεί ό,τι οικοδομήθηκε επί των ημερών του με πολύ κόπο.
Για το τι θα γίνει στο μέλλον, εάν δεν προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως πρέπει και με προοπτική εξουσίας, αυτό θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Πάντως στο συριζαίικο παρασκήνιο αρκετοί υποστηρικτές του, χωρίς να μιλάει ο ίδιος ή κάποιος δικός του άνθρωπος για αυτό, επιμένουν ότι μετά τις ευρωεκλογές όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με ξεκάθαρο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό στίγμα. «Σενάρια γραφείων που δεν απηχούν την πραγματικότητα» απαντούν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του.
Μπορεί κανείς όμως να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον, όταν στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα είναι ρευστά και ο «μαύρος κύκνος», δηλαδή ένα απρόοπτο γεγονός που αλλάζει άρδην τα δεδομένα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή;
Η υπεράσπιση της περιόδου 2015-19
Ο κ. Τσίπρας δεν ενεπλάκη καθόλου στην εσωκομματική αναμέτρηση, όπως δεν το έπραξε από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί «προεδρικοί» αλλά και πρόσωπα της πάλαι ποτέ προεδρικής ομάδας συντάσσονται με την Εφη Αχτσιόγλου, άλλοι με τον Νίκο Παππά και κάποιοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ορισμένοι έβλεπαν με καλό μάτι και την υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, ο ίδιος ξεκαθάρισε νωρίς ότι δεν εμπλέκεται και μετά αρκετοί «ακούμπησαν» στις πλάτες του Στέφανου Κασσελάκη.
«Ο Αλέξης είναι αποστασιοποιημένος» λέει πρόσωπο που τον ξέρει πολύ καλά, αν και παραδέχεται πως για τον πρώην πρωθυπουργό είναι κορυφαίο ζήτημα η υπεράσπιση της πολιτικής της περιόδου 2015-2019 και των όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνησή του. «Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει» έχει πει.
Αυτό θα προσπαθήσει και ο ίδιος να το κάνει με σειρά παρεμβάσεών του το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα ακολουθήσει τον σιωπηλό δρόμο, αλλά θα προτιμήσει τις συνεχείς παρεμβάσεις, όπως κάνουν και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, όπως π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, σε ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα, έχουν ιδεολογικό αποτύπωμα και κυρίως αφορούν και το δικό του αφήγημα. Πεδίο βασικό θα είναι το Κοινοβούλιο, όπου όποτε θεωρεί αναγκαίο θα παρεμβαίνει με τη διακριτικότητα που επιβάλλεται για να μη θεωρηθεί πως «καπελώνει» τον ή τη διάδοχό του.