Σε αφορμή για μια ρελάνς ιδεολογικού τύπου μετατρέπει τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο προτού το θέμα εξελιχθεί σε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για τη ΝΔ.
Τις προηγούμενες ημέρες το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού και ο ίδιος φάνηκε ότι αποφάσισαν πως έπρεπε να ανακτήσουν τον έλεγχο και την πρωτοβουλία της συζήτησης. Με βάση αυτά και επιστρατεύοντας τη δοκιμασμένη μέθοδο της μέτρησης αντιδράσεων και καταγραφής κλίματος, δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι μεταθέτει στο μέλλον την ψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών ότι σκοπεύει πρώτα να εξηγήσει τι θέλει να κάνει και έπειτα να περιγράψει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μέσα σε λίγες ημέρες αποφασίστηκε η επίσπευση των εξηγήσεων και προγραμματίστηκε η συνέντευξη στην ΕΡΤ για την προηγούμενη Τετάρτη. Η αρχική αίσθηση ήταν ότι επρόκειτο για σπασμωδικές κινήσεις και ότι υπό την ανησυχία της εσωκομματικής αναστάτωσης ο Πρωθυπουργός θα επιχειρούσε μια οπισθοχώρηση.
Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Χαράχτηκαν κάποια πρώτα περιγράμματα, επισημάνθηκε ότι οι απόψεις των διαφωνούντων είναι σεβαστές και κυρίως δόθηκαν πολλά περιθώρια ελευθερίας στους βουλευτές της ΝΔ, αφού υπογραμμίστηκε ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία και ότι η αποχή είναι μια «αξιοπρεπής στάση». Επιπλέον, επί της ουσίας του επικείμενου νομοσχεδίου δόθηκαν κάποιες πρώτες διευκρινίσεις, οι οποίες πιθανολογείται ότι είναι αρκετές ώστε να μετριαστούν αντιδράσεις, έστω μίας μερίδας των διαφωνούντων.
Τι μπαίνει στη «ζυγαριά»
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είχε ως βάση τις εισηγήσεις πολιτικών συνεργατών του και του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση διαθέτει στη συγκεκριμένη συγκυρία τη δυναμική και τα περιθώρια ώστε να επιταχύνει μία πολιτικά ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι έτσι θα έχει και τον χρόνο να απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις έως τις ευρωεκλογές, οι οποίες αντικειμενικά αποτελούν ένα πολιτικό ορόσημο της προσεχούς περιόδου. Κατά την ίδια λογική και με δεδομένο ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν την ελληνική κοινωνία μοιρασμένη για το ζήτημα, το επιτελείο του Πρωθυπουργού κινήθηκε με βάση τη λογική ότι μια παράταση της εκκρεμότητας θα ήταν πολιτικά περισσότερο επιζήμια.
Η πρωτοβουλία συνδέθηκε με την ανάληψη ρόλων στην ευρωπαϊκή ηγεσία, κάτι που διαψεύδεται από τον ίδιο.
Παράλληλα όμως στο κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται ένα άλλο στοιχείο. Οτι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι όποιες αντιδράσεις προς αυτό θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να «αντισταθμιστούν» με μια γρήγορη και αισθητή βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης σε άλλα πεδία, όπως η αναχαίτιση της ακρίβειας και τα θέματα της ασφάλειας, της παραβατικότητας, της ανομίας και της βίας. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, αν σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα η κυβέρνηση εξακολουθήσει να χωλαίνει, η «ισότητα στον γάμο» δεν πρόκειται να φέρει πολιτικά οφέλη και πιθανώς να προκαλέσει εξ αντανακλάσεως άλλου τύπου πλήγματα.
Η συζήτηση με τους βουλευτές
Κατόπιν τούτων και με δεδομένα τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρεται η αίσθηση ότι οι κρίσιμες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου (νομικού και βιοηθικού χαρακτήρα) θα ενσωματωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και η κατάθεση, η συζήτηση και η ψήφιση στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουν πριν από το Πάσχα (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι μόλις ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές). Εν όψει αυτών, έχει ανατεθεί στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη να οργανώσει σε πρώτη φάση την ενημέρωση των βουλευτών (κατά ομάδες) από τον Ακη Σκέρτσο, ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ενώ σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος θα προγραμματιστεί μία συνεδρίαση της ΚΟ για ενημέρωση και συζήτηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, στην κομματική βάση και στα στελέχη του μηχανισμού της ΝΔ θα απευθυνθεί η γραμματέας της ΠΕ, Μαρία Συρεγγέλα.
H κρισιμότητα της αποχής και η παρέμβαση Σαμαρά
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το πλήθος των διαφωνούντων βουλευτών δεν είναι αμελητέο. Κατά τις αρχικές βολιδοσκοπήσεις φάνηκε ότι φθάνει τις μερικές δεκάδες και πιθανώς να πλησιάζει και τους 40-50. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού περιορίζονται προς το παρόν στο να καταγράφουν δημόσιες αντιδράσεις και μιλούν για περίπου 15 βουλευτές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αισιοδοξούν όμως ότι οι αντιδράσεις θα μετριαστούν και ότι κάποιοι θα μεταπειστούν. Και πάντως, αφότου ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, η διέξοδος της αποχής από την ψηφοφορία ίσως να αποδειχθεί το «κλειδί» για την τελική νομοθέτηση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Η ουσία της διεξόδου αυτής, την οποία προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι η πλειοψηφία στην ψηφοφορία θα διαμορφωθεί με βάση το σύνολο των παρόντων βουλευτών και υπό αυτή την έννοια το νομοσχέδιο θα μπορεί τελικά να περάσει ακόμη και με σημαντικά λιγότερες από 151 ψήφους.
Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται πλέον στο πόσοι βουλευτές της ΝΔ θα καταψηφίσουν και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή, ειδικά έπειτα και από την νέα διαφωνία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως προς την έμμεση διέξοδο που προσέφερε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας την Παρασκευή: «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Τα προοδευτικά «διαπιστευτήρια»
Το ενδιαφέρον όμως με βάση αυτά μεταφέρεται στη στάση της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει ως ευκαιρία για μία ιδεολογικού τύπου συζήτηση. Αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς το ΠαΣοΚ, ειδικά αν από την πλευρά αυτή συνεχιστούν οι απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών. Η τακτική του Πρωθυπουργού ως προς αυτά είναι ήδη διαμορφωμένη.
Ο ίδιος έχει πάρει σαφή θέση, έχει αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του να τοποθετηθούν κατά συνείδηση και εμφανίζεται συνεπής προς την προσωπική του πολιτικά και κοινωνικά φιλελεύθερη ατζέντα. Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτή την αφορμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ρίξει το γάντι για μια πολιτική συζήτηση, με αντικείμενο τον πολιτικό προοδευτισμό και με επίδικο την κατοχύρωση της κυριαρχίας στον χώρο του Κέντρου.