Την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πρώτης εσωκομματικής κρίσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που δεν μετείχε, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές, στην τηλεδιάσκεψη του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε το πρωί της ίδιας μέρας με θέμα το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει την ίδια αρνητική στάση με την οποία παρουσιάστηκε το κόμμα στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, αφήνοντας ανοιχτό το ποια στάση θα κρατούσε στην ψηφοφορία. Αμέσως, σήμανε συναγερμός. Το ζήτημα δεν πήρε διαστάσεις και έληξε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Μιχάλη Κατρίνη και την Ευαγγελία Λιακούλη, το πρωί της Πέμπτης, στη Βουλή.

Ο κ. Λοβέρδος στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δεν ακολούθησε την επιθετική ρητορική του κόμματος αλλά στην ονομαστική ψηφοφορία δεν έσπασε τη γραμμή. «Για τελευταία φορά» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνομιλητές του, θέτοντας θέμα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Ολο αυτό το σκηνικό είναι ενδεικτικό των πιέσεων και των δύσκολων ισορροπιών με τις οποίες θα έλθει αντιμέτωπη το προσεχές διάστημα η νέα ηγεσία.  

Ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό, ωστόσο τόσο οι συνυποψήφιοί του όσο και άλλα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος διεκδικούν διακριτό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί προεκλογικά και μετεκλογικά.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν οι ψίθυροι κριτικής που ακούγονται για τη λειτουργία του κόμματος  αποκτήσουν και επίσημους εκφραστές στην  πρώτη, μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή.

Επιστροφές και μεταγραφές

Καθώς το κόμμα παγιώνει τα δημοσκοπικά του ποσοστά στη ζώνη του 13-14% πυκνώνει και η συζήτηση για επιστροφές στελεχών και μεταγραφές νέων. Ολη αυτή η ιστορία δεν φαίνεται να αφορά τίποτε περισσότερο από σενάρια. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως μεταδίδεται από το περιβάλλον του, δεν είχε καμία απολύτως επαφή, μετά την εκλογή του, ούτε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτε και με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.  Επικοινωνία που δεν έχει σχέση με τη σεναριολογία υπήρξε, κατά πληροφορίες, με τον Γιάννη Μανιάτη. Το ίδιο σκηνικό υπάρχει και στο μέτωπο της διεύρυνσης. Από τα ονόματα που ακούγονται η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να έχει διάθεση προσέγγισης με τον  Γιάννη Πανούση και τον Κώστα Χρυσόγονο. Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν κινήσεις σε αυτά τα μέτωπα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Η ηγεσία του ΠαΣοΚ είναι πεπεισμένη ότι για να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αντίστοιχο των ποσοστών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου θεσμικού κόμματος, με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, κοινωνικές αναφορές και διασύνδεση με τα δημιουργικά τμήματα κάθε τοπικής κοινωνίας. Η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί στην πορεία προς το συνέδριο και μέσω των περιφερειακών συνεδρίων προγράμματος τα οποία προετοιμάζει να προσελκύσει πρόσωπα απενεργοποιημένα ή αποστασιοποιημένα από την πολιτική και κυρίως νέους ανθρώπους με επαγγελματικό και κοινωνικό αποτύπωμα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία αναμένεται να εκπέμψουν  ισχυρό μήνυμα ανανέωσης. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει σκοπό να περιοδεύσει σε όσο περισσότερες περιοχές της χώρας του επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Θέλει να διατηρήσει ζεστή τη σχέση του με τον κόσμο που πήρε μέρος στην διαδικασία εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής και να συστηθεί στον υπόλοιπο.  Στο πολιτικό μέτωπο ο κ. Ανδρουλάκης απαντά στις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για ίσες αποστάσεις περνώντας στην αντεπίθεση. «Δεκανίκι μάς θέλει ο κ. Τσίπρας, δεκανίκι μάς θέλει ο κ. Μητσοτάκης» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη (Action24) και πρόσθεσε: «Τελείωσε αυτό. Η παράταξη επέστρεψε δυναμικά, βλέπω ένα πολύ καλύτερο κλίμα στην κοινωνία, το βλέπουν κι αυτοί, για αυτό βλέπετε αυτή την πολεμική εναντίον μας. Εγώ δεν περιμένω τα εύσημα για την αντιπολιτευτική μου άποψη και στάση να μου τα δώσει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ περιμένω να μου τα δώσει ο ελληνικός λαός στις πρώτες εκλογές».