Σε φάση τελικού ξεκαθαρίσματος έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εν όψει του καταστατικού συνεδρίου στις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου και οι εσωκομματικοί στρατοί αναδιατάσσονται. Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, που βαδίζει προς τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ενώπιόν του το φάσμα μιας τρίτης διάσπασης. Εάν αυτή συμβεί, εξέλιξη που είναι πολύ πιθανή, αυτή τη φορά θα είναι πιο ηχηρή, καθώς θα πρόκειται για πρόσωπα που είχαν στενή πολιτική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι τελευταίες συντονισμένες κινήσεις της ομάδας των «87», το λεγόμενο και «μπλοκ Τσίπρα», έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ομάδας Κασσελάκη

Ο Στ. Κασσελάκης, έχοντας πλήρη επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών, οργανώνεται και προσπαθεί να διατηρήσει στέρεες τις συμμαχίες που έχει με πρόσωπα της παλαιάς φρουράς. Χωρίς αυτούς, εξάλλου, το επικείμενο συνέδριο δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος στην εύφορη εσωκομματική κοιλάδα.

Ακόμα και η περίπτωση του Παύλου Πολάκη επανεξετάζεται, διότι η παρούσα ηγετική ομάδα κατανοεί πως χωρίς τον κρητικό πολιτικό αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια και μάλιστα εν όψει και του συνεδρίου, όπου θα κριθούν πολλά για το αύριο όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του κ. Κασσελάκη.

Οι τελευταίες συντονισμένες κινήσεις της ομάδας των «87», το λεγόμενο και «μπλοκ Τσίπρα» στο οποίο έχουν κεντρικό ρόλο στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ομάδας Κασσελάκη που οργανώνεται.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, βλέποντας αυτή την πίεση που ασκείται και η οποία θα ενταθεί στον δρόμο προς το συνέδριο, έχει δίπλα του ακόμα στελέχη με επιρροή, όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, αλλά ακόμα και ο Παύλος Πολάκης, παρά την πρόσφατη διαγραφή του, και μια σειρά νεότερων στελεχών που τον στήριξαν στις πρόσφατες «μάχες» τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο ρόλος του Παππά

Η παρουσία του Νίκου Παππά δίπλα στον Στ. Κασσελάκη είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς ο πρώην υπουργός έχει επιρροή σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κρίσιμο για να διατηρήσει την εσωκομματική υπεροχή ο πρόεδρος του κόμματος. «Στηρίζουμε τον Κασσελάκη» επιμένει σε όλους τους τόνους ο Ν. Παππάς και στις συνομιλίες του υποστηρίζει ότι η πρόσφατη πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ορίζει ότι το κόμμα θα προχωρήσει συγκροτημένα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καταστατικό του συνέδριο, θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του (ψηφιακή λειτουργία, περιφερειακή οργάνωση, καθολική συμμετοχή των μελών σε όλα τα επίπεδα, αξιοποίηση κάθε στελέχους κ.ά.), θα επιχειρήσει να ενισχυθεί και θα ανοίξει την πόρτα μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας με τις προοδευτικές δυνάμεις. Αρα, κατά τον ίδιο, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ως ένα κόμμα ανεξάρτητο και ισχυρό, που θα πορευτεί ως ηγέτιδα και κινητήρια δύναμη με στόχο την προοδευτική εκλογική συμμαχία.

Η στήριξη της Δούρου

Η Ρένα Δούρου στηρίζει τον κ. Κασσελάκη και δεν συμμετέχει σε παίγνια αποσταθεροποίησής του, ούτε σε συζητήσεις για το μέλλον χωρίς την παρουσία του στην ηγεσία. Υποστηρίζει το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο πόλος συσπείρωσης των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων στη βάση τεκμηριωμένου, αξιόπιστου εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος.

«Μιας συσπείρωσης που είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον της πατρίδας μας για να αποτελεί πεδίο προσωπικών στρατηγικών και κομματικών εγωισμών» συνηθίζει να λέει και παράλληλα προτάσσει την άποψη πως η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων δεν ανακοινώνεται μέσα σε κομματικά γραφεία, ούτε εκπονείται σε παρακάμερες, αλλά κτίζεται δημόσια, στη βάση της κοινωνίας, με αντιπαραθέσεις και συνθέσεις και αλλού και κυρίως μακριά από σενάρια ρευστοποίησης κομμάτων που διαιωνίζουν την εξουσία Μητσοτάκη.

Με αρκετά παραταξιακό πρόσημο, επιμένει ότι «δεν χρειαζόμαστε ούτε «κασσελίστας» ούτε «αντικασσελίστας» αλλά ανθρώπους που έμπρακτα έχουν αποδείξει ότι η ιστορία της αριστερής δημοκρατικής παράταξης αφορά τη στράτευση σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα».

Η ασπίδα Πολάκη

«Ο Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε προ ημερών ο Στ. Κασσελάκης παρά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Π. Πολάκης ξέρει πολύ καλά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον χρειάζεται για το συνέδριο, όπου κατά τον ίδιο πρέπει στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι, «να πάρουν ζακέτα», υπονοώντας πως θα είναι μια δύσκολη μάχη.

Και επειδή αυτή η εσωκομματική διαδικασία θα είναι μάχη επιβίωσης για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Π. Πολάκης είναι απαραίτητος δίπλα του καθώς έχει μεγάλη επιρροή στην κομματική βάση αλλά και στο σώμα των συνέδρων και στην ΚΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως προκύπτει και από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, ότι ο κ. Πολάκης όχι μόνο δεν θα διαγραφεί από το κόμμα και άρα δεν θα ολοκληρωθεί η μισή διαγραφή, κάτι που ζήτησαν στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά., αλλά θα επανέλθει και στην ΚΟ, όχι πριν από τη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά στα τέλη του μήνα, λίγο πριν από το συνέδριο.

Η κομματική Σβίγκου

Μεγάλες συζητήσεις έχει προκαλέσει σε κύκλο παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου να στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη. Η Ρ. Σβίγκου, επιδεικνύοντας κομματικό πατριωτισμό, επιμένει στις συζητήσεις της ότι ο αγώνας δεν είναι εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκτός και απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται ο εκλεγμένος πρόεδρος με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η ομάδα υποστηρικτών

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν στηρίζεται μόνο στα προαναφερθέντα ονόματα στελεχών, αλλά διευρύνει τον κύκλο των υποστηρικτών του και στο κόμμα και στην ΚΟ. Εκτός από τον σταθερό σύμβουλό του, βουλευτή Επικρατείας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, έχει συμμάχους του από την ΚΟ τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Γιώργο Καραμέρο, τη Νίνα Κασιμάτη, τη Ραλλία Χρηστίδου, τον Πέτρο Παππά, τον Κώστα Μπάρκα, τον Γιάννη Σαρακιώτη, αλλά και πρώην βουλευτές, όπως τον Θάνο Μωραΐτη που είναι διευθυντής της ΚΟ.

Τα σενάρια για Φάμελλο

Σε αυτό το κλίμα της εσωστρέφειας και των έντονων διαγκωνισμών, εξακολουθεί να κυριαρχεί η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος εάν και πότε θα αντικατασταθεί ο Σωκράτης Φάμελλος από επικεφαλής της ΚΟ, αν και ήταν το στέλεχος μαζί με τον Ν. Παππά που τον κράτησαν στην ηγεσία όταν αμφισβητήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο.

Αυτό είναι ένα σενάριο που κυκλοφορεί πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά εντάθηκε στα μέσα του μήνα, κυρίως την επομένη της πρόσφατης ΚΕ και στη σκιά της συζήτησης για τα «μαύρα ταμεία» που έκανε έξαλλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, γίνεται συζήτηση για αντικατάστασή του πριν από την παρουσία του κ.  Κασσελάκη στη ΔΕΘ και μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι του Ευ. Αποστολάκη, του Ν. Παππά και της Ρένας Δούρου, που για πολλούς θα ήταν μια ιδανική περίπτωση.