Ο , καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, συνομίλησε με «Το Βήμα» για την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχει τρόπος να εξέλθει η Γαλλία από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται;
«Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος, οπότε να έχουμε προεδρικές εκλογές και ακολούθως διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και περαιτέρω αύξησης των ποσοστών του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), αν και όχι εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας – και η Γαλλία να γίνει ακροδεξιά χώρα. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο λογικός: να ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση η απλή αναλογική, διότι έτσι τα κόμματα δεν θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν αναγκαστικές συμμαχίες. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν τον υποψήφιο με τις θέσεις που τους εκφράζουν περισσότερο και μετεκλογικά, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν και να διαπραγματευτούν με βάση την πραγματική τους δύναμη».
Τι πιστεύετε ότι θα κάνει τελικώς ο Μακρόν;
«Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πιθανότατα θα προτείνει ως πρωθυπουργό όχι κάποιον από τον αριστερό συνασπισμό NFP που ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, αλλά κάποιον φίλα προσκείμενο σε αυτόν, ο οποίος θα προσπαθήσει, όπως έκανε και ο Μισέλ Μπαρνιέ, να εξασφαλίσει την ανοχή του RN. Μια κατάσταση «α λα Σουηδία», όπου η Δεξιά κυβερνά με την ανοχή της Ακροδεξιάς».
Η Γαλλία μπορεί να συνεχίσει με μειοψηφικές ή υπηρεσιακές κυβερνήσεις ως τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν θα μπορεί να διαλυθεί εκ νέου η Βουλή και να πραγματοποιηθούν εκλογές;
«Ναι, αλλά αν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά. Το πιθανότερο είναι ότι η Ακροδεξιά θα έχει υψηλότερο ποσοστό, αν και όχι απόλυτη πλειοψηφία».
Είναι εφικτό να ψηφιστεί η απλή αναλογική;
«Ναι. Θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα αλλά δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Μπορεί να ψηφιστεί με ένα σχετικό νομοσχέδιο που απαιτεί απλή πλειοψηφία. Θεωρητικά, όλα τα γαλλικά κόμματα τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής».
Ο Μακρόν δίνει την εντύπωση ότι θέλει να είναι ο άρχων του παιχνιδιού. Συμφωνείτε;
«Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι το γαλλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Και με τις σημερινές συνθήκες, όπου κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ο Μακρόν εκμεταλλεύεται ακόμη περισσότερο αυτή τη διατύπωση του Συντάγματος και διόρισε πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ, «σπάζοντας» έτσι τη δημοκρατική παράδοση που λέει ότι ο πρωθυπουργός επιλέγεται από το κόμμα που έρχεται πρώτο στις εκλογές».
Αποκλείετε εντελώς το ενδεχόμενο παραίτησης του Μακρόν;
«Προς το παρόν, ναι. Οταν στις δημοσκοπήσεις τα τρία τέταρτα των Γάλλων θα ζητούν την παραίτησή του, η κατάσταση θα αλλάξει. Νομίζω ότι η ξεροκεφαλιά του προέδρου θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του. Δεν νομίζω ότι ο Μακρόν θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως το 2027».