Στα δεξιά της Δεξιάς βρίσκεται ένας χώρος απροσδιόριστου αλλά όχι ευκαταφρόνητου μεγέθους, ο οποίος αθροιστικά κινείται στο 10%-15%, με εσωτερικές μετατοπίσεις, κατακερματισμένος από τις προσωπικές φιλοδοξίες των πολλών επίδοξων προέδρων. Ακούει κανείς φαιδρές ιστορίες για τα πρόσωπα που διεκδικούν ρόλο σε αυτόν, μετά τη φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, οι οποίες γίνονται τραγικές όταν κοιτάξει τα ποσοστά ψήφων που στοιχίζονται πίσω τους.
Αναμφίβολα, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες, το οποίο μετριέται πλησίον του 4%, έχει την ηγεμονία στον χώρο. Ιδρύθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τον Ηλία Κασιδιάρη και έχει θέσει ως «πρώτο αντικειμενικό σκοπό να υπάρχει στην επόμενη Βουλή μια αληθινή εθνική αντιπολίτευση, ενάντια στα εθνομηδενιστικά σχέδια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος». Ή όπως λέει ο Κασιδιάρης, στο κανάλι του στο YouTube, «οι αντίπαλοί μας βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη κάθε βράδυ. Να αναδεικνύεται ένα πανίσχυρο εθνικό κόμμα, με διψήφια ποσοστά, γιατί όλη αυτή η ιστορία (σ.σ.: με την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές) γιγαντώνει τα ποσοστά μας, βλέπουν ένα κόμμα που στο άμεσο μέλλον θα διεκδικεί την εξουσία, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Η αντίδραση του Μιχαλολιάκου
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος κινείται στη γνωστή ακροδεξιά ατζέντα: μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, δημογραφικό, ορθοδοξία, Κύπρος, Τουρκία, προσέγγιση με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι «Ελληνες» καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αποσυνδεθούν από τη Χρυσή Αυγή και την κληρονομιά της, καθώς η φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της έχει σκορπίσει τον τρόμο σε αυτόν τον χώρο. Μετά την αναγγελία ότι πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, εμφανίστηκε στο pronews, ένα μέσο αναφοράς για τον χώρο αυτόν, δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου με την οποία τον απέρριπτε και κατήγγελλε «τον ηθικό κατήφορο που πήραν κάποιοι εγκαταλείποντας τη Χρυσή Αυγή».
Ο Τέρης Χατζηιερεμίας, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τους «Ελληνες», μέσω της εκπομπής του στο YouΤube με 127.000 εγγεγραμμένους χρήστες, επιτέθηκε στον Μιχαλολιάκο, αποκαλώντας τον «πολιτικό φέρετρο», «κομμουνιστή της Δεξιάς», και του διεμήνυσε ότι οι «Ελληνες» δεν είναι «το τσιφλίκι» του. «Κάναμε αγώνα για να τους διώξουμε» είπε – δηλαδή τον Μιχαλολιάκο και τους οπαδούς του.
Ο ηγέτης της ΧΑ, που υφίσταται ακόμα ως κόμμα αλλά με ελάχιστη απήχηση, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του κόμματος σημείωμα με τίτλο «Κανένας εμφύλιος στη Χρυσή Αυγή!». Χωρίς αναφορές σε πρόσωπα, τονίζει ότι «όσοι είναι Χρυσαυγίτες αληθινοί και δεν ήταν καιροσκόποι περαστικοί, παραμένουν ενωμένοι και δεν εξορκίζουν το Ιδεολογικό και πολιτικό τους παρελθόν». Και κατηγορεί για σχέσεις με τη διαπλοκή αυτούς «που εγκατέλειψαν» τη ΧΑ για ένα «φανταστικό δήθεν πατριωτικό χώρο».
Και άλλοι διεκδικητές των ψηφοφόρων
Αλλη μια απώλεια για τον Κασιδιάρη, μετά τη συμμαχία με τον Κανελλόπουλο, που και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα πάει μέχρι το τέλος μαζί του, ήταν το Εθνικό Κόμμα που ίδρυσε το 2012 ο Μάνος Κώνστας, παλαιό στέλεχος της ΕΠΕΝ. Ο Κώνστας θεωρεί ότι το ανοδικό ρεύμα του κόμματος Κασιδιάρη είτε είναι κατασκευασμένο είτε προέρχεται από τη διαφήμιση που γίνεται, επειδή απασχολεί την επικαιρότητα, και προσβλέπει σε κέρδη από την απαγόρευση καθόδου του στις εκλογές.
Δεν είναι ο μόνος που σκέπτεται με αυτόν τον τρόπο. Και άλλα κόμματα διεκδικούν τους ψηφοφόρους των «Ελλήνων», μιλώντας για «ακρωτηριασμό του εκλογικού σώματος», συντονισμένοι με τον Κασιδιάρη που καταγγέλλει το «αδιανόητο πραξικόπημα εις βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τον αποκλεισμό χιλιάδων πολιτών από τις εκλογές».
Σε αυτόν τον χώρο, το μόνο άλλο σχήμα που αφήνει δημοσκοπικό αποτύπωμα πάνω από 1% είναι η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Τα κόμματα των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου – Κωνσταντίνου Μπογδάνου ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. και Αφροδίτης Λατινοπούλου ΠΑΤΡΙΔΑ, το οποίο ίδρυσε μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Μπογδάνο, δεν ανιχνεύονται. Η εμπειρία των αναλυτών λέει ότι τα κόμματα αυτού του χώρου βρίσκονται συνήθως μία μονάδα πάνω από το δημοσκοπικό τους ποσοστό. Αν η αποχή είναι μεγάλη, που σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των ψήφων τους οποίους χρειάζεται ένα κόμμα για να καλύψει το πλαφόν του 3%, τότε η Βουλή της απλής αναλογικής μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις.
Κινήσεις ενοποίησης του πολιτικού χώρου
Τα παραπάνω κόμματα θα συμμετάσχουν αυτόνομα στις εκλογές, καθώς κάθε προσπάθεια συνεννόησης έπεσε στο κενό. Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πήρε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με τον όρο να είναι εκείνος επικεφαλής. Η πρότασή του απορρίφθηκε και εκείνος στράφηκε προς τη ΝΔ, η οποία λέγεται ότι έχει επιστρατεύσει και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές της προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα. Προσπάθεια ενοποίησης του χώρου με εκείνον επικεφαλής έκανε και ο Κανελλόπουλος, προτού συμμαχήσει με τον Κασιδιάρη. Το ίδιο ήθελε και ο Εμφιετζόγλου πριν πάρει υπό την προστασία του τον Μπογδάνο.