Η νέα υπενθύμιση για τη σύμπραξη ενός τμήματος της ΝΔ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπίπτει με ένα διάστημα κατά το οποίο άλλες «αμαρτίες» της διακυβέρνησης Καραμανλή επανέρχονται στην επικαιρότητα, προκαλώντας εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ και αντιδράσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Το πλέον πρόσφατο περιστατικό ήταν ο διάλογος Πέτρου Δούκα – Σπήλιου Λιβανού για τα «τριχίλιαρα» έπειτα από τις πυρκαγιές της Ηλείας του 2009.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φωτίζεται με διαφορετικό τρόπο και η πρόσφατη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά του ΜΜΕ, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη σκευωρία Novartis και έφτασε να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, εξηγείται πλέον ως ένα σαφές σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία. Αποδέκτες του εκτιμάται ότι είναι πρόσωπα και ομάδες εντός της ΝΔ, που φέρονται να αναζητούν αφορμές προκειμένου να προκαλέσουν εσωκομματικό πρόβλημα, με ορίζοντα τις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου και ένα ενδεχόμενο δυσμενές σενάριο για τη ΝΔ, ειδικώς σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αυτοδυναμία.
Εχει πάντως σημασία υπό αυτό το πρίσμα η εκτίμηση άλλων στελεχών, τα οποία δεν πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τα όσα αναφέρουν, οι πρόσφατες αποκαλύψεις, αλλά και η εσωτερική επίπτωση της κρίσης στην Ουκρανία και το πώς θα τοποθετηθούν με αυτήν την αφορμή ομάδες και πρόσωπα στο εσωτερικό της ΝΔ που εμφανίζουν φιλορωσικές διαθέσεις, μπορεί να αποτελέσουν μία ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό ώστε να «καθαρίσει» το κόμμα του.