Το 2018 το εγχείρημα της κοινής εκλογικής καθόδου των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αφού δοκιμάστηκε από τις προσωπικές στρατηγικές των πρωταγωνιστών του, ναυάγησε στη λίμνη των Πρεσπών. Το 2019 θεωρείται το κρισιμότερο έτος για την Κεντροαριστερά. Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ειδικά αυτή των εθνικών εκλογών θα καθορίσουν την πολιτική της υπόσταση – στην περίπτωση του Ποταμιού την ίδια του την ύπαρξη. Στη Χαριλάου Τρικούπη και στη Σεβαστουπόλεως οι πρώτες συσκέψεις για τα πλάνα της νέας χρονιάς έχουν ξεκινήσει. Οπως και η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.
Η πρόκληση της κάλπης
Η απάντηση όλων σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη στο ερώτημα «Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 2019 για τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής;» είναι η ίδια: «Το διψήφιο ποσοστό στις εκλογές». Απαντες παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να αντέχει την πίεση που του ασκεί ο «μικρός δικομματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ομως εμφανίζεται δημοσκοπικά καθηλωμένο σε ποσοστά της τάξης του 6%-6,5%, τα οποία απέχουν από τον εκλογικό του στόχο.
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα και έτοιμα να στοιχηματίσουν για το διψήφιο ποσοστό. Η εκτίμησή τους είναι ότι το πολωτικό σκηνικό που επιχειρούν να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι πιθανόν, αντί να πιέσει και άλλο το Κίνημα Αλλαγής, να αναδείξει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού πολιτικού πόλου στον ενδιάμεσο χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσαρμοσμένη και η στρατηγική Γεννηματά μέχρι τις εκλογές. Να αναδείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η προοδευτική πολιτική δύναμη και ότι η ενίσχυσή του είναι αυτή που θα αποτρέψει τη δημιουργία ενός πολωτικού και διχαστικού σκηνικού που θα αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμιο για τη χώρα.
Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι καθεμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη σημασία της. Ωστόσο, τονίζει, ότι οι εθνικές εκλογές είναι η «μητέρα όλων των μαχών». Ακούει από τους στενούς της συνεργάτες διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής τους. Η ίδια επαναλαμβάνει ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Είναι πεπεισμένη ότι η παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης βλάπτει τη χώρα, την οδηγεί σε δρόμους παρακμής. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. «Η όλη εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Novartis παραπέμπει σε παρακράτος και όχι σε χώρα που έχει την ασφάλεια του κράτους δικαίου».
Οι Πρέσπες και τα σενάρια για ΔΗΜΑΡ
Η πρώτη πρόκληση της νέας χρονιάς είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της συμφωνίας και έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει όταν έλθει στη Βουλή. Ωστόσο, η διαφορετική στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στη συμφωνία, σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο μέτωπο των ψηφοδελτίων, ακολουθείται από πλήθος σεναρίων που θέλουν την Αγίου Κωνσταντίνου να επανεξετάζει τη θέση της στο Κίνημα Αλλαγής και να διερευνά προοπτικές συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με το Ποτάμι. Το ενδεχόμενο μιας νέας εσωτερικής ρήξης με αφορμή και πάλι το Μακεδονικό δεν θεωρείται πιθανό από τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά. Αλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δεν βάζουν στοιχήματα.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι η στάση που θα κρατήσει στη Βουλή θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, η οποία έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. Εχει ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι προϋπόθεση για να ψηφίσει τη συμφωνία είναι να δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας ότι θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές. Η στάση αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζουν τη στάση της ΔΗΜΑΡ «έντιμη» από τη στιγμή που ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν και πάλι τις σχέσεις των δύο κομμάτων.