Η καταστροφική πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής, που ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής από τον Βαρνάβα και μέσα σε 24 ώρες προσπέρασε στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη και από εκεί έφθασε να απειλεί ευθέως τον αστικό ιστό στο Πάτημα Βριλησσίων και Χαλανδρίου, κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται μεγάλες κρίσεις.

Η επιχειρησιακή δυνατότητα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας εκρίθη ανεπαρκής, ο αρμόδιος υπουργός, που όλο το προηγούμενο διάστημα διαφήμιζε την ετοιμότητα, τη συντονιστική επάρκεια και την έγκαιρη επέμβαση των μονάδων πυρόσβεσης, βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής κριτικής. Μαζί του εξετέθη και ο λαλίστατος σε αντίστοιχες περιπτώσεις καταστροφικών πυρκαγιών Πρωθυπουργός, που άλλοτε απαιτούσε παραιτήσεις και τώρα ψελλίζει δικαιολογίες, περιορίζει το μέγεθος των ζημιών, υπεραμύνεται της προετοιμασίας και αποδίδει τα πάντα στο κλιματικό φαινόμενο και στην εκρηκτικότητα των καιρικών συνθηκών, υποσχόμενος καλύτερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση στο μέλλον.

Η κυβερνητική φθορά και η υπέρβαση ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη φωτιά διεύρυνε, χωρίς αμφιβολία, το κλίμα αμφισβήτησης και κυβερνητικής φθοράς που φανερώθηκε στις προηγηθείσες στην αρχή του καλοκαιριού ευρωεκλογές, προσφέροντας τόνους αντιπολιτευτικής ύλης στα κόμματα, ιδιαιτέρως στον ΣΥΡΙΖΑ, που φέρει το τραύμα του Ματιού. Ο κλονισμένος τούτο τον καιρό πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βγήκε στην κυριολεξία στους δρόμους, αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει αποτρεπτικά και έφθασε να εγκαλεί τις Αρχές για τον αριθμό των πτητικών μέσων πυρόσβεσης που επενέβησαν στη διάρκεια του διημέρου της καταστροφικής πυρκαγιάς. Εμοιαζε η προσπάθειά του να ακολουθεί την πεπατημένη, τη συνήθη οδό της καταγγελίας των πάντων και της υπεραπλουστευτικής ρητορικής που διεγείρει τους φανατικούς υποστηρικτές του κόμματος, αλλά ουδέν προσθέτει. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι πίσω από τις βαριές κουβέντες κρυβόταν η υπέρβαση της δικής του αμφισβήτησης, στο εσωτερικό του παραπαίοντος ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος σοβεί και τίποτε δεν δηλώνει ότι θα τα καταφέρει να την ξεπεράσει. Οπως μεταφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης, πολλά μέλη του αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης, καθώς διαπιστώνουν ότι η νέα ηγεσία δεν δύναται να δημιουργήσει περιβάλλον και συνθήκες ανάκαμψης, παρά με τη στάση του επιτείνει την ατμόσφαιρα διάλυσης και απομείωσης των δυνάμεών του.

Τα εμπόδια για την είσοδο στη Βουλή

Και ο κ. Στέφανος Κασσελάκης που πλέον αντιλαμβάνεται ότι η «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία με τους πολίτες δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα, παρά, με τα καμώματά του, τον εκθέτει διαρκώς, διεκδικεί τη βουλευτική έδρα τού παραιτηθέντος Οθωνα Ηλιόπουλου. Ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του Πέτρος Παππάς δήλωσε πρόσφατα ότι «είναι μια καλή ευκαιρία ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει το κόμμα και στη Βουλή». Ωστόσο, όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι και αυτή η διεκδίκησή του δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Ορισμένοι από τους πέντε επιλαχόντες, όπως για παράδειγμα ο κ. Αθ. Τσακρής, που ήταν υποψήφιος με το σχήμα του κ. Π. Κόκκαλη στις ευρωεκλογές, έχει δηλώσει πρόθυμος να παραιτηθεί του δικαιώματος, αλλά οι υπόλοιποι είτε δεν έχουν εκφραστεί είτε αρνούνται να του κάνουν το χατίρι. Η κυρία Πόπη Τσαπανίδου, που στα τέλη του Αυγούστου θα κληθεί πρώτη να τοποθετηθεί, αποφεύγει επί του παρόντος να δηλώσει τι θα πράξει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, δεν θα στεκόταν εμπόδιο αν από αυτόν κρινόταν η είσοδος του κ. Κασσελάκη στη Βουλή. Αγνωστο παραμένει τι θα πράξει η κυρία Τζένη Λειβαδάρου, ενώ αρνητικά έχει τοποποθετηθεί η κυρία Ζωρζέτα Λάλη, η οποία πλέον κινείται στη ζώνη της Νέας Αριστεράς και δεν δείχνει διατεθειμένη να διευκολύνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλμα Πολάκη για την ηγεσία

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιμένουν ότι η διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας του παραιτηθέντος κ. Ηλιόπουλου θα φαντάζει με παρωνυχίδα μπροστά σε όσα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Κασσελάκης στις αρχές του φθινοπώρου, όταν θα επιχειρήσει να προχωρήσει στη διοργάνωση του καταστατικού συνεδρίου. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η αμφισβήτηση θα θεριέψει σε εκείνη τη φάση και πιθανότατα να τεθούν θέματα αλλαγής ηγεσίας. Ηδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος διακινούνται πληροφορίες και εκτιμήσεις που φέρουν τον εκρηκτικό βουλευτή Χανίων κ. Παύλο Πολάκη προετοιμαζόμενο και διατεθειμένο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος από τον κ. Κασσελάκη. Δεν υπήρξε δυνατότητα διασταύρωσης των όποιων προθέσεων του κ. Πολάκη, αλλά μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διάχυτη είναι η εντύπωση ότι ο «αψύς», κατά την έκφραση του Αλέξη Τσίπρα, βουλευτής Χανίων είναι έτοιμος να επιχειρήσει το άλμα και να είναι αυτός που θα σύρει τον χορό της έμπρακτης αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πολάκης φέρει βαρέως τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε την αποδέχθηκε, δηλώνοντας ότι «μόνο ο λαός διαγράφει» και ακόμη πως «θα τα πούμε όλα στο συνέδριο». Επιπλέον οφείλει να επισημάνει κανείς ότι η αντιπολιτευτική του διάθεση ενισχύθηκε έκτοτε και χαρακτηριστική προς τούτο είναι η έντονη αντίδρασή του στη μεγάλη καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής. Ο κρητικός βουλευτής υπήρξε απόλυτα επικριτικός, προσπέρασε σε ένταση τον κ. Κασσελάκη, απέδωσε τεράστιες ευθύνες σε αυτούς που μιλούσαν για «θωρακισμένη Πολιτεία», αλλά και «για επάρκεια μέσων, επίγειων και εναέριων» όπως και «για αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα Αιγίς», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι έργα και προμήθειες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ερπυστριοφόρων οχημάτων και άλλων, που είχαν εξαγγελθεί δυο και τρεις φορές μετά τις φωτιές της Εύβοιας το 2021, τελούν ακόμη υπό αξιολόγηση.

Οι προσδοκίες για τον Αλέξη Τσίπρα

Οπως και να έχει, οι επικρατούσες συνθήκες αποδιάρθρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν δυναμικές και οι επικοινωνιακές κινήσεις του κ. Κασσελάκη, όπως η βοήθεια στην παρασκευή φαγητού για πυρόπληκτους την περασμένη Τετάρτη, δεν αρκούν για να ξεπεράσουν την κρίση διαρκείας που βασανίζει το άλλοτε ισχυρό κόμμα της Αριστεράς που κυβέρνησε τη χώρα επί πέντε χρόνια. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που προσβλέπουν στον Αλέξη Τσίπρα, το πρότζεκτ επανάκαμψης του οποίου έρχεται και επανέρχεται ολοένα και συχνότερα στην επικαιρότητα, αλλά επί του παρόντος παραμένει μακρινό και εξαρτάται όχι μόνο από τις όποιες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας στο ΠαΣοΚ και τις συνθήκες που θα διαμορφώσει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Περιττό να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν φιλοδοξεί να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει προ πολλού σπάσει συναισθηματικούς δεσμούς. Η όλη του προσπάθεια, στον βαθμό που θα εξελιχθεί, θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, ικανού να εκπροσωπήσει τις πέραν της Νέας Δημοκρατίας πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.