Πρωί της 18ης Αυγούστου. Νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα. Το κατοχικό καθεστώς έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες για κατασκευή δρόμου που θα συνδέει την Πύλα με το Αρσος. Μια διαδρομή 10 λεπτών, η οποία μετά την εισβολή έχει γίνει δρόμος μιας ώρας. Κάτι που συμβαίνει στην Κύπρο σε διάφορες περιοχές, αφού όταν πέφτεις πάνω στο συρματόπλεγμα απαιτείται παράκαμψη. Συνήθως μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση πιο δύσκολη, αφού περνά μέσα από τις βρετανικές βάσεις. Ωστόσο σε συνθήκες κατοχής το ζήτημα δεν είναι απλώς «ανθρωπιστικό». Τα μηχανήματα έχουν μπει στη νεκρή ζώνη και οι προπαρασκευαστικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγουμένη. Η UNFICYP αρχικά παρακολουθεί, ωστόσο όταν οι μπουλντόζες προχωρούν στη νεκρή ζώνη παρεμβαίνει με στόχο να τις σταματήσει. Οι μπουλντόζες παρασύρουν τα συρματοπλέγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε για τον συγκεκριμένο δρόμο ούτε για την προσπάθεια καταπάτησης της νεκρής ζώνης. Ωστόσο αυτή τη φορά η προσπάθεια της UNFICYP να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες καταλήγει σε επεισόδια, με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, να τραυματίζουν τρεις εξ αυτών και να προκαλούν ζημιές στα οχήματά τους. Κάποια μέλη της UNFICYP απομακρύνονται βίαια από δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος. Τα επεισόδια καταδικάζονται από την UNFICYP, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΥΠΕΞ και την ΕΕ.
«Παραβίαση του status quo»
Πλέον σημαντική η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία εκφράζεται «σοβαρή ανησυχία» και σημειώνεται ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστούν παραβίαση του status quo στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ». Τονίζει δε ότι «οι επιθέσεις που στοχοποιούν ειρηνευτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα υπό το Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του «για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρου και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Τα επεισόδια δημιούργησαν σαφώς μια θετική αντίδραση του ΟΗΕ για την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά του κατοχικού καθεστώτος. Μια αντίδραση η οποία ωστόσο έχει συγκεκριμένη διάρκεια ορισμένου χρόνου, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές με γνώση των εξελίξεων. Τονίζουν δε ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς θα πρέπει να διατυπωθούν έτσι ώστε με αιχμή αυτή την εξέλιξη να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να είναι μονόδρομος για την τουρκοκυπριακή πλευρά, αποφεύγοντας μαξιμαλιστικές προβολές. Γιατί σε αυτή τη φάση η συγκυρία είναι με το μέρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να πει κανείς. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι κατά των μονομερών ενεργειών του ψευδοκράτους που δεν μπορούν να αγνοηθούν αφού στοχοποίησαν μέλη της UNFICYP.
Ο κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενημέρωσε για τα όσα έλαβαν χώρα στην Πύλα τους ευρωπαίους ομολόγους του στο άτυπο συμβούλιο στο Τολέδο την Πέμπτη, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατήγγειλε για μία ακόμα φορά ΟΗΕ και Ελληνοκυπρίους ως υπεύθυνους για αδικίες στο νησί και επανέλαβε ότι οι εργασίες για τον δρόμο θα συνεχιστούν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο χειρισμός της υπόθεσης και το πού θα καταφέρει να την κατευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία, εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου θα υπάρξει συνάντηση Γκουτέρες με τον κύπριο πρόεδρο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι ένα τεστ αποφάσεων για τον Χριστοδουλίδη όσον αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η νεκρή ζώνη ή Πράσινη Γραμμή είναι η «παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο». Το όριο ανάμεσα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Και από το 1974 και μετά έχει μήκος 184 χλμ. Το Αρσος Λάρνακας είναι στην περιοχή των Κατεχομένων. Η Πύλα είναι μεικτό χωριό. Και το μοναδικό μεικτό χωριό όπου και μετά το 1974 Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ζουν μαζί στην Πράσινη Γραμμή.