Η επιστροφή της γρίπης και η τρίτη δόση

Οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Αγγλία αποτελούν «πυξίδα» για όσα θα ακολουθήσουν και στη χώρα μας. Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) εξετάζει τις επιλογές για ένα πιθανό ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού, την ώρα που το Ισραήλ έχει ήδη λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως η βρετανική Επιτροπή συστήνει η τρίτη δόση – με έμφαση σε πρώτη φάση στους πλέον ευπαθείς, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι χρονίως πάσχοντες κ.ο.κ.) – να συνδυαστεί με μια παράλληλη εμβολιαστική καμπάνια έναντι της εποχικής γρίπης.

Αλλωστε, από τις 21 Ιουλίου ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Anthony Hardnen, προειδοποίησε ότι «η γρίπη θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα εφέτος τον χειμώνα». Και αυτό διότι «είχαμε πάρα πολύ χαμηλό επιπολασμό γρίπης τα προηγούμενα χρόνια – σχεδόν μηδενικό κατά τη διάρκεια του lockdown. Γνωρίζουμε όμως ότι όταν η γρίπη κυκλοφορεί σε χαμηλούς ρυθμούς, η ανοσία πέφτει στον πληθυσμό και έπειτα επιστρέφει για να μας «δαγκώσει»».

Νέα οδηγία

Αντίστοιχα, το αμερικανικό CDC εξέδωσε νέα οδηγία για τα εργαστήρια ώστε να αναβαθμίσουν τα διαγνωστικά τους εργαλεία, ανιχνεύοντας τη γρίπη και όχι μόνο τον κορωνοϊό στα τεστ PCR. Οπως αναλύει στο «Βήμα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «οι Αγγλοι βιάζονται να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις γιατί η επιδημία γρίπης εκεί προηγείται έναν με δύο μήνες συγκριτικά με την Ελλάδα λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε εμάς συνεπώς ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη Οκτώβρη – καθώς η κυκλοφορία του ιού εντείνεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου και κορυφώνεται τον Φλεβάρη με Μάρτιο – και να γίνει μαζικά σε πολίτες άνω των 50 ετών».

Επιπλέον, ο έλληνας καθηγητής επισημαίνει ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να βρει έδαφος για έντονη κυκλοφορία εάν εφέτος οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν, αφαιρώντας τις μάσκες από την καθημερινότητά τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν προβλέπονται – εκτός απροόπτου – νέα lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Η ιστορία των ιών

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η ιστορία των ιών έχει δείξει ότι κάνουν κύκλους, επιστρέφοντας δριμύτεροι. «Η μείωση του ανοσιακού επιπέδου σε επίπεδο κοινότητας – ακριβώς επειδή δεν είχαμε νοσήσει τα προηγούμενα χρόνια με φυσικό τρόπο – φθίνει. Συνεπώς, αρκεί να γίνει η αρχή από μια ενδημική περιοχή, όπου θα επιταχυνθούν οι μεταλλάξεις του ιού της γρίπης και έπειτα το νέο στέλεχος θα απλωθεί αστραπιαία σε όλον τον κόσμο, όπως συνέβη και με τα στελέχη του κορωνοϊού» λέει.

Και συνεχίζει: «Η πιθανότητα μιας συνδημίας θα είναι καταστροφική. Και αυτό γιατί αφενός θα έχουμε πολλές νοσήσεις με δύο ιούς ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό. Και αφετέρου το υγειονομικό σύστημα θα δεχθεί διπλή επιβάρυνση».

Παράλληλα όμως και εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων, ο κ. Τζανάκης βλέπει ως μονόδρομο και τη χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, που θα προηγηθεί του αντιγριπικού εμβολιασμού. «Οι λόγοι που συντρέχουν αφορούν τον ίδιο τον ξενιστή – είτε δεν ανταποκρίθηκε, για παράδειγμα, επαρκώς στο εμβόλιο είτε οι τίτλοι ανοσίας μειώνονται ή υπάρχουν συνοσηρότητες – αλλά και τον ίδιο τον ιό, καθώς οι συνεχείς μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, έχουν καταφέρει να παρακάμψουν κρίσιμα σημεία της αμυντικής προστασίας των εμβολίων».

Και καταλήγει ότι εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, βαριά πάσχοντες και ηλικιωμένους κ.λπ., «θα πρόσθετα στη λίστα και άτομα που λόγω του επαγγέλματός τους διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ιικά φορτία, όπως οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες της εστίασης, των ΜΜΜ, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.