Η ΑΔΑΕ θα ελέγξει όλα τα ονόματα στις λίστες που δημοσιεύτηκαν; «Μας ενδιαφέρουν μόνο τα θεσμικά πρόσωπα, αλλά δεν θα τους ελέγξουμε όλους. Δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό το θέμα. Πρόθεσή μου ήταν να ενημερώσω για τα ευρήματα που είχαμε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι το όργανο της  Βουλής στο οποίο λογοδοτούμε ως Αρχή, σε απόρρητη διαδικασία. Το σχετικό μου αίτημα απορρίφθηκε. Ακολούθησε μετά από αυτό η ενασχόλησή μου με την υποχρέωση απάντησης που είχα στο αίτημα που υπέβαλε από τις αρχές Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  σύμφωνα με τον νόμο, και ο οποίος και επανήλθε στο εν λόγω  αίτημά του. Αυτό και μόνο έκανα. Τι χρήση θα κάνει ο κάθε αρχηγός κόμματος των πληροφοριών που υποχρεούμαι να του δώσω, δεν είναι δική μου δουλειά να το κρίνω και να το αξιολογήσω».

Η ενημέρωση της Βουλής

Κυβερνητικοί παράγοντες τον κατηγόρησαν για τον επιτακτικό τρόπο με τον οποίο ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να παραστεί προσωπικά, ενώ ως τότε την ενημέρωνε μόνο όταν τον καλούσαν. Αυτή η αλλαγή μεθόδου τον εξέθεσε σε σχόλια για τα κίνητρά του και ο Κώστας Τασούλας είπε ότι κανένας δεν εμφανίζεται αυτόκλητος στη Βουλή. «Πράγματι, το Σύνταγμα λέει ότι ουδείς εμφανίζεται αυτόκλητος στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι ένας ελεγχόμενος από τη Βουλή φορέας ή οργανισμός απαγορεύεται να επισημάνει στα αρμόδια όργανα της Βουλής ότι υπάρχει υλικό προς ενημέρωσή τους και ότι ζητεί τη σύγκλησή τους για να κάνει αυτή την ενημέρωση».

Μια άλλη κατηγορία που απηύθυναν στον κ. Ράμμο ήταν γιατί πηγαίνει στους παρόχους και γίνεται τόση φασαρία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει το αρχείο της ΑΔΑΕ. «Η πολιτεία που δεν μας έδωσε διαχρονικά τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα ηλεκτρονικό αξιοποιήσιμο αρχείο μάς «εγκαλεί» τώρα γιατί δεν αξιοποιούμε το αρχείο; Οι διατάξεις και τα βουλεύματα έρχονται σωρηδόν κάθε μέρα στην ΑΔΑΕ σε έγχαρτη μορφή, εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες συνολικά, επειδή αυτό επιτάσσει ο νόμος. Είναι αδύνατον να κάνουμε έλεγχο και αναζήτηση στοιχείων αν δεν έρχονται σε ηλεκτρονική και μάλιστα επεξεργάσιμη μορφή. Γι’ αυτό πηγαίνουμε στους παρόχους. Επιπλέον, ο νόμος μάς επιβάλλει να ελέγξουμε αν οι πάροχοι τήρησαν τη νομιμότητα κατά την εκτέλεση των διατάξεων άρσεως απορρήτου. Οταν ανέλαβα στην ΑΔΑΕ ζήτησα να υπάρξει η δυνατότητα να έρχονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην Αρχή  οι διατάξεις  αυτές.  Τον Μάρτιο του 2021, μετά από συνεννόηση με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας, ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετική διάταξη νόμου, η οποία προέβλεπε ότι θα έπρεπε να εκδοθεί μια ΚΥΑ από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης που θα ρυθμίζει τις σχετικές λεπτομέρειες. Τώρα έχουμε Φεβρουάριο του 2023 και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμα εκδώσει την ΚΥΑ».