Σε μια διαρροή μέσω κύκλων και δύο ακόμα διαδοχικές δημόσιες δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αιχμή τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων και τις λίστες που μεταξύ άλλων αναφέρονταν και στο όνομά του. Δηλώσεις στις οποίες όσοι τις διάβασαν είδαν την αυτονόητη στήριξη ενός υπουργού στην κυβέρνηση που συμμετέχει. Δεν είδαν διάψευση περί της παρακολούθησής του και προσπάθειας υποκλοπής των συνομιλιών του. Και σίγουρα διάβασαν την απαίτησή του για άπλετο φως στην υπόθεση, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης – Στήριξη Δένδια σε Μητσοτάκη: «Με κάλυψε απόλυτα – Θα χυθεί άπλετο φως»
Στοιχειώδης σύνεση
Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή η λίστα με τα ονόματα που δημοσίευε η εφημερίδα «Documento», κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».
Επανήλθε την περασμένη Κυριακή, απαντώντας ο ίδιος αυτή τη φορά και όχι μέσω κύκλων σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης («Ελεύθερος Τύπος»). Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό για το οποίο ανησυχεί και απεύχεται είναι «να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία». Για να συμπληρώσει πως ελπίζει «εν όψει μιας χρονιάς στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, να επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».
Τρίτη και πλέον πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα την περασμένη Δευτέρα, κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Στην οποία ανέφερε ότι «η συνεργασία μου με τον Πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εχει παραγάγει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. Από εκεί και πέρα δε, με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».
Οι φήμες και η αλήθεια
Μια δήλωση που βγήκε την ημέρα που διαδόθηκε και η φήμη ότι ο Νίκος Δένδιας καταθέτει την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Δένδιας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με τις δηλώσεις του στον Πρωθυπουργό, αλλά όχι «λευκή επιταγή». Με όποια ερμηνεία μπορεί να έχει αυτό για τον καθένα. Επιμένει δε ιδιαίτερα στο θέμα της διαλεύκανσης της υπόθεσης και των διαβεβαιώσεων ότι θα χυθεί άπλετο φως. Κοινώς δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί επί της ουσίας και δεν αρνείται ότι τον αφορά άμεσα.
Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται σε στενούς του συνεργάτες ότι αλλάζει συσκευή ανά δύο μήνες. Και κυρίως όταν πηγαίνει σε κάποιον «περίεργο προορισμό». Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει μπει – από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» – στη διαδικασία να ελέγξει τη συσκευή του για κακόβουλο λογισμικό. Μια έμμεση επιβεβαίωση ίσως και του ότι θεωρεί βάσιμες τις ενδείξεις για την προσπάθεια υποκλοπής των συνομιλιών του. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να αρνηθεί μια υπόθεση της οποίας η έρευνα είναι σε εξέλιξη, πριν αυτή καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και συγκεκριμένα στοιχεία; Νομικός γαρ…
Οι προθέσεις και οι δηλώσεις
Θα ήθελε όμως ο Νίκος Δένδιας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή με στόχο να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη»; Οπου «χαλίφης» βλέπε «Πρωθυπουργός»; Η απάντηση των ανθρώπων που τον γνωρίζουν και πάλι προφανώς αρνητική. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα προτιμούσε το προσωπικό κόστος παρά να είναι αυτός που θα υπονόμευε την κυβέρνηση. Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν με νόημα ότι όποιος έριξε την κυβέρνηση της παράταξής του ή αποστάτησε βάδισε δύσκολο δρόμο μέχρι είτε να επιστρέψει είτε να κατασταλάξει σε άλλες επιλογές. Ενώ παραπέμποντας σε συζητήσεις με τον ίδιο τον Νίκο Δένδια, οι συνεργάτες του λένε πως εάν γίνει κάτι που θεωρεί ότι του επιβάλλει να παραιτηθεί, θα το κάνει, δεν θα χτυπήσει την πόρτα του Μαξίμου απειλώντας. Ηρωικές δηλώσεις; Ισως. Οσοι τον γνωρίζουν πάντως και έχουν ζήσει την κερκυραϊκή ιδιοσυγκρασία του σημειώνουν ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που ο εγωισμός του – αν μη τι άλλο – είναι αρκετά ισχυρός…
Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Στο αν υπήρξε ή όχι συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια το ρεπορτάζ απαντάει θετικά. Και μια από τις πολλές – αφού, όπως συνηθίζει να απαντάει ο ΥΠΕΞ όταν τον ρωτάνε αν είδε τον Πρωθυπουργό, αυτό δεν είναι είδηση -, στο πλαίσιο της συνεργασίας, έγινε μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Οχι για να υποβάλει παραίτηση, αλλά εν όψει του ταξιδιού του στη Λιβύη, της επίσκεψης Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο Κάιρο την Τρίτη, η οποία θα φέρει νέα συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς και της κοινής επίσκεψης Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ στην Αλβανία στις 6 Δεκεμβρίου – σύμφωνα με πληροφορίες – για τη διάσκεψη ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις, με θέμα και την προώθηση της σύνταξης του συμφωνητικού Τιράνων – Αθήνας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αντικείμενο την επίλυση των διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες. Μια κοινή εμφάνιση επίσης πάντα βοηθάει.
Στρατηγική και υπομονή
Ο κ. Δένδιας κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι άνετος με το ζήτημα των υποκλοπών. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοεί κανείς πως πάντα σκέφτεται σαν δικηγόρος. Και μάλιστα δικηγόρος μεγάλων εταιρειών. Αρα γνωρίζει στρατηγική, διαθέτει υπομονή, «διαβάζει» τον αντίπαλο, εσωτερικό ή εξωτερικό, και λαμβάνει εν ψυχρώ και όχι εν θερμώ, βάσει των στοιχείων και με κυνικό ρεαλισμό, τις τελικές του αποφάσεις. Μέχρι στιγμής δε αυτό δείχνει να λειτουργεί απόλυτα υπέρ του, αν δει κανείς και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Στοιχεία που όλοι λαμβάνουν υπ’ όψιν εν όψει εκλογών. Εκλογές που κατά την άποψη του Νίκου Δένδια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από τον Αύγουστο, για το συμφέρον της κυβέρνησης και μόνο…