Μια κρίσιμη πολιτική περίοδος με πολλές προκλήσεις και δοκιμασίες για τα προεκλογικά προτάγματα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε, παρά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο Πρωθυπουργός έχει πολλαπλώς διαμηνύσει ότι δεν επιδιώκει την τυφλή μετωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, με όρους πολιτικής λασπομαχίας. Αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η τοξικότητα δεν εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να στρέψει τη συζήτηση στην αξιοπιστία, στη σταθερότητα και στη μετριοπάθεια και, κατά τα όσα αναφέρουν, «ο πολιτικός μας σχεδιασμός δεν αλλάζει».
Αγωνία για τη θετική ατζέντα
Υπό αυτή την έννοια, ο Πρωθυπουργός και το εκλογικό επιτελείο του θα επιχειρήσουν επίμονα να αναδείξουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ, να θέσουν τα πολιτικο-οικονομικά διλήμματα της επόμενης περιόδου και να καλλιεργήσουν προσδοκίες, βάσει των οποίων να γίνει η σύγκριση και η αξιολόγησή τους έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρεί διαρκώς να σύρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν πολιτικό «ανταρτοπόλεμο», όπως φάνηκε και κατά τη μεταξύ τους κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της Παρασκευής. Μένει να φανεί ποιος θα αποδειχθεί ανθεκτικότερος ως προς την υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών.
Η… επίμονη υπόθεση των υποκλοπών
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχίσει να θέτει την κυβέρνηση υπό διαρκή δοκιμασία είναι η ίδια η υπόθεση των υποκλοπών. Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου από το προηγούμενο καλοκαίρι, η υπόθεση διατηρείται στην επικαιρότητα ήδη επί ένα εξάμηνο. Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται διαρκώς, απαντήσεις επί της ουσίας δεν δίνονται και ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, έχοντας απέναντί του αφενός σύσσωμη την αντιπολίτευση, αφετέρου ένα σημαντικό τμήμα εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας (π.χ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος κ.ά.), ενώ παράλληλα έχει εμπλακεί σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο.
Τι λένε για Ράμμο – Τσίπρα
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες την εκτίμηση ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ εν τέλει παγιδεύτηκε στη σκηνοθεσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλλιεργηθεί το έδαφος για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Ως προς αυτά, διατυπώνονται και επιφυλάξεις για το αν ο Χρήστος Ράμμος έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ονομαστική λίστα όσων επιβεβαιωμένα πλέον παρακολουθούνταν και που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει στη Βουλή ήδη από τον Δεκέμβριο.
Παρά τις όποιες διαφορές στις στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, η ατμόσφαιρα της πολιτικής σύγκρουσης λίγους μήνες προτού στηθούν οι κάλπες στην ουσία εξυπηρετεί και τους δύο.
Η σκληρή αντιπαράθεση, με όποιους όρους και αν αυτή εξελίσσεται, και η εμφάνισή τους ως μονομάχων στην προεκλογική αρένα συμβάλλουν κατά προφανή τρόπο στη συσπείρωση δυνάμεων (με το βλέμμα στην αποχή ή στις διαρροές στις εκλογές της απλής αναλογικής) και στην περιθωριοποίηση των λοιπών κομμάτων και πρωτίστως του ΠαΣοΚ, το οποίο αντιμετωπίζεται ως δεξαμενή δυνάμει ψηφοφόρων και από τις δύο πλευρές.
Η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ
Αξιοσημείωτη πάντως εν όψει της επόμενης φάσης αντιπαράθεσης είναι η πληροφορία ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ σκοπεύουν να «ανεβάσουν στροφές» σε δύο πεδία:
Στα όσα αποκαλύπτονται στη δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Στις αντίστοιχες αποκαλύψεις στη δίκη του Νίκου Παππά. Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, από κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλεται ότι θα ερευνηθούν οι ροές και οι ενδεχόμενες άλλες πηγές αδιαφανών συναλλαγών.
Στην Ιαπωνία ο Πρωθυπουργός
Στον απόηχο της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στις 29-31 Ιανουαρίου την Ιαπωνία. Βασική επιδίωξη του ταξιδιού, κατά το οποίο ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται και από 20μελή αποστολή εκπροσώπων του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, είναι η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα.
Αυτό θα είναι και το θέμα παρουσίασης που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη. Θα γίνουν επίσης συναντήσεις με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (JETRO), με την Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC), ενώ την προσεχή Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.