Καθώς το σκληρό ροκ με τις τιμές συνεχίζεται, στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι καθησυχαστικά. Το πρωί της Παρασκευής, στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ξεδιπλώθηκαν εναλλακτικές λύσεις ακόμη και στην περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο (καλύπτει το 45% των αναγκών της χώρας). Οπως προέκυψε, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας για τον Μάρτιο. Με το αζερικό αέριο που παραδίδεται μέσω του TAP (το 2021 κάλυψε το 17,5% της κατανάλωσης) και με τα προγραμματισμένα φορτία LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα, η χώρα είναι καλυμμένη.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, «καραβιές» LNG έφεραν την περασμένη Κυριακή η Μυτιληναίος (216.000 MWh), την Τρίτη η Elpedison (306.000 MWh) και την Πέμπτη η ΔΕΗ (736.000 MWh). Επίσης, υπάρχει προγραμματισμός και για τον επόμενο μήνα: στις 3 Μαρτίου από τη Μυτιληναίος και την Elpedison (500.000 MWh η καθεμία), στις 11 Μαρτίου από τη ΔΕΠΑ (500.000 MWh), στις 13 Μαρτίου από την Elpedison (270.000 MWh) και στις 25 Μαρτίου από τη Μυτιληναίος (250.000 MWh). Οπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «με δύο τεραβατώρες LNG και το αζερικό από τον TAP, ο Μάρτιος έχει καλυφθεί». Οσο για τον Απρίλιο, έχει διερευνηθεί από τον ΔΕΣΦΑ η πρόθεση των παικτών της αγοράς να φέρουν νέα φορτία, αν και όπως σημειώνει η ίδια πηγή, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών.
Παράλληλα, ΔΕΠΑ και ΥΠΕΝ, όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, έχουν ήδη προχωρήσει τις συνεννοήσεις, ώστε, εάν χρειαστεί, να φέρουν πρόσθετες ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP, αλλά και από την Αίγυπτο ή την Αλγερία. Παράλληλα, το σχέδιο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων περιλαμβάνει τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (βρίσκονται εκτός, λόγω βλάβης, ο «Αγιος Δημήτριος 3» και η «Μεγαλόπολη 3») καθώς και αλλαγή καυσίμου στις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με ντίζελ («Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» της ΔΕΗ, της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη και μονάδες του Ηρωνα), με συνολική ισχύ περίπου 2 GW. Σε κάθε περίπτωση, ο βαρύς χειμώνας φεύγει και η ενεργειακή ζήτηση είναι ήδη χαμηλότερη – στα 6.131 MW την Παρασκευή έναντι 9.000 MW στη διάρκεια του χιονιά.