ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκτιμήσεις για τους βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Η πορεία προς την κατάρρευση που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται (και) στην κοινοβουλευτική του παρουσία, η οποία διαμορφώνει μια πρωτοφανή συνθήκη – το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Το ερώτημα που απασχολεί τους βουλευτές του κόμματος είναι υπαρξιακό: με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Με το «διαζύγιο» προ των πυλών, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διανύουν τον δικό τους δρόμο του μαρτυρίου με έκδηλα τα σημάδια της απογοήτευσης, της κατήφειας και της ακύρωσης. «Τι να κάνουμε, θα το ζήσουμε και αυτό» έλεγε βουλευτής που διατηρεί προσεκτικές αποστάσεις από όσα αδιανόητα συμβαίνουν στο κόμμα του.

«Ολους τούς συμφέρει να μείνουν μαζί»

Η αναπόφευκτη για πολλούς διάσπαση θα συμπαρασύρει και την ΚΟ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να απολέσει τη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκεί πέντε βουλευτές του να πάρουν τον δικό τους δρόμο, για να βρεθεί το ΠαΣοΚ «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» (ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 35 βουλευτές και το ΠαΣοΚ 31), εξέλιξη που πέραν της θεσμικής διάστασής της, καθώς θα απολέσει όλα τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα συνιστά βαριά και πρωτοφανή πολιτική ταπείνωση.

Αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολλούς στον κλυδωνιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ, μηδέ των υποστηρικτών του κ. Στέφανου Κασσελάκη εξαιρουμένων. Αν και το αναμενόμενο, όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι να πάρει ο καθένας τον δρόμο του, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί, τουλάχιστον στον βαθμό που να απειληθεί η διατήρηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ψύχραιμοι παρατηρητές των ραγδαίων εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν, παρά την απόλυτη διάσταση που υπάρχει, να διατηρηθεί εν ζωή η ΚΟ και κανείς να μην πάρει την ευθύνη να εκπέσει το κόμμα από το αξίωμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Ολους τούς συμφέρει να μείνουν μαζί» λένε, πιθανολογώντας ότι αν και η ουσιαστική ρήξη έχει επέλθει, η τυπική ρήξη δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι σχεδιασμοί του Στέφανου Κασσελάκη να είναι υποψήφιος και να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία αποτύχουν και οδηγηθεί στη δημιουργία νέου κόμματος, κάτι που ορισμένοι ήδη προεξοφλούν, βουλευτές που κινούνται στο κλίμα του ενδέχεται να παραμείνουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών «το θέμα είναι πού θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι να φύγουμε κάποιοι» σημειώνοντας ότι «είναι θέμα αξιοπρέπειας του καθενός η παραμονή του στην ΚΟ».

Οι Κασσελακικοί

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη, στενής συνεργάτιδας του έκπτωτου προέδρου, ότι «θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης», είναι ένα δείγμα γραφής των «Κασσελίστας».

Αλλά και η παραίτηση της Γιώτας Πούλου από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της πλειοψηφίας, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και να παραιτηθεί από συντονίστρια των τομεαρχών, παραμένοντας ωστόσο μέλος της ΚΟ, είναι ενδεικτική. Αλλοι πάλι, όπως ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου («Αν δεν αφήσουν τον Κασσελάκη να είναι υποψήφιος, σε αυτή την περίπτωση σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά αν θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ» έχει δηλώσει), ενώ ο ένθερμος «Κασσελακικός» Πέτρος Παππάς έχει δηλώσει ευθέως ότι αν αποκλειστεί ο κ. Κασσελάκης, τότε θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Στον «αστερισμό Κασσελάκη» πέραν των τριών προαναφερθέντων βουλευτών κινούνται οι Πέτρος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Γιάννης Σαρακιώτης, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράνια Θρασκιά. Επτά από αυτούς εμφανίστηκαν πρόσφατα με τον έκπτωτο πρόεδρο στο πολιτικό event που διοργάνωσε στη Νέα Σμύρνη (Τζάκρη, Γαβρήλος, Σαρακιώτης, Πούλου, Χρηστίδου, Μάλαμα, Αυλωνίτης). Ενώ κάποιοι από αυτούς που συγκροτούσαν την πλειοψηφία που εξέλεξε τον τότε «εκλεκτό» του κ. Κασσελάκη Νίκο Παππά ως πρόεδρο της ΚΟ, έχουν επιλέξει τις αποστάσεις ασφαλείας (Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Καλλιόπη Βέττα), ενώ η Ρένα Δούρου, που είχε συνταχθεί με τον κ. Κασσελάκη, έχει τη δική της ατζέντα.

«Οι περισσότεροι θα μείνουν»

Τι θα κάνουν όμως οι «Κασσελακικοί» βουλευτές όταν έρθει η ώρα; Οι εκτιμήσεις συντείνουν προς την εκδοχή η πλειοψηφία τους να παραμείνει «στο μαντρί». «Τρεις-τέσσερις δεν θα το αντέξουν. Οι υπόλοιποι όμως θα μείνουν» έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών με θεσμικό ρόλο. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Κασσελάκη ακόμη και δικοί του βουλευτές, παρά το χάσμα που τους χωρίζει με τους «87».

Θα επιστρέψει η Νέα Αριστερά;

Μια προέκταση των όσων διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά εξ αντανακλάσεως τη Νέα Αριστερά με ένα ερώτημα να πλανάται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου: θα επιστρέψουν οι βουλευτές της εφόσον βγει οριστικά από το παιχνίδι ο κ. Κασσελάκης, εξαιτίας του οποίου άλλωστε αποχώρησαν ιδρύοντας τη δική τους ΚΟ.

Δεδομένης της εκλογικής αποτυχίας του σχήματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα σενάρια αυτά εντείνονται, όμως δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. «Η Νέα Αριστερά δεν αλληθωρίζει» έλεγε παράγοντας του χώρου παραπέμποντας στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο μάλιστα γίνεται στις ίδιες ημερομηνίες με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (7-10 Νοεμβρίου της ΝΕΑΡ και 8-10 Νοεμβρίου του ΣΥΡΙΖΑ). Κάτι που σημειολογικά δείχνει ότι οι «πρώην» τραβούν τον δικό τους δρόμο και δεν είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε περιπέτειες.

Δύσκολο το σενάριο επανασυγκόλλησης του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, «δεν υπάρχει ενδεχόμενο προσχώρησης σε σενάρια επανασυγκόλλησης του… «καλού ΣΥΡΙΖΑ»», υπενθυμίζοντας ότι ναι μεν έφυγαν λόγω Κασσελάκη, αλλά και όσοι σήμερα τον μάχονται ήταν τότε απέναντί τους και φωτογραφίζονταν περιχαρείς μαζί του για τη νίκη του επί της Εφης Αχτσιόγλου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι η συγκρότηση μιας πραγματικά αριστερής αντιπολίτευσης αλλά και η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Δεν αποκλείουν στο μέλλον να υπάρξουν ανασυνθέσεις, αλλά μέσα σε ένα άλλο τοπίο και πάντα σε βάση προγραμματική και πολιτικής αυτονομίας. «Μέχρι να σχηματοποιηθεί ο πολιτικός χάρτης δεν υπάρχουν περιθώρια ανασυνθέσεων» αναφέρει στέλεχος της ΝΕΑΡ. «Εως τότε χρειάζεται θάρρος, ενόραση και αναστοχασμός» σημειώνει με νόημα.

Το ΠαΣοΚ και η Νέα Αριστερά

Η ρευστότητα που παρατηρείται δεν περιορίζεται στα όσα διαδραματίζονται στον χειμαζόμενο ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκτείνονται και στο ΠαΣοΚ, στον απόηχο της επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη. Και δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία που διαγράφει πολιτικά η Νέα Αριστερά και δεν κρύβουν την εκτίμησή τους για πρόσωπα όπως ο επικεφαλής της Αλέξης Χαρίτσης και άλλα στελέχη της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.