Μεγάλα ερωτήματα για το «κέντρο αποφάσεων» και μυστικών συνεννοήσεων που έφερε τελικά στη χώρα μας το λογισμικό υποκλοπών Predator στην Ελλάδα και προχώρησε σε πολλές ακόμη ύποπτες μεθοδεύσεις προκύπτουν από στοιχεία και εκμυστηρεύσεις κρίσιμων προσώπων στο «Βήμα».
Το δίπολο Λευκωσίας – Αθήνας
Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, φαίνεται να προκαλούνται νέες απορίες για τον αναφερόμενο ρόλο του δραστήριου πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Χωρίς όμως, όπως μνημονεύουν συχνά συνεργάτες του, να έχουν διαταραχθεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης – Ψάχνουν υποκλοπές και σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως προκύπτει από αυτές τις νεότερες αναφορές, φαίνεται να είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με την εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών που πιθανολογείται ότι προώθησαν αυτό το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας από την Κύπρο στην Ελλάδα. Επίσης φαίνεται να υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός για να συμβεί κάτι τέτοιο, με πιθανόν διαφορετικά δεδομένα και διασυνδέσεις από αυτές που υπήρχαν μέχρι τώρα. Με τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου. Την ίδια ώρα υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι στο εν λόγω παρα-σύστημα χρήσης του Predator είχαν ενταχθεί γνωστοί επιχειρηματίες. Οι οποίοι επιχείρησαν μάλιστα προσφάτως, με την ενεργοποίηση ατόμων από το επαγγελματικό περιβάλλον τους, να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από τις υποκλοπές με τη χρήση τού εν λόγω συστήματος παγίδευσης κινητών.
Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές προς «Το Βήμα» κεντρικού προσώπου της υπόθεσης, η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από «γέφυρα» επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο, ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε σχετική αιχμή και υποστηρίζει ότι «το παράνομο λογισμικό αποστελλόταν από το εξωτερικό στην Ελλάδα». Συμπληρώνοντας ωστόσο στους συνομιλητές του ότι «δεν θέλει να πει ακόμη οτιδήποτε για το σύστημα Predator και τι μπορεί να είχε συμβεί».
Οι εταιρείες, το βαν και οι αλληλογνωριμίες
Την περίοδο λοιπόν 2013-2021 υπήρχε συνεργασία στην Κύπρο των ισραηλινών επιχειρηματιών, προμηθευτών συστημάτων ασφαλείας Σαχάκ Αβνί (διευθυντή της εταιρείας NCIS) και Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear που θεωρείται «προπομπός» της εταιρείας Intellexa που άρχισε να χρησιμοποιεί το Predator την περίοδο 2021-2022 στην Ελλάδα. Και οι δύο φαίνεται να είχαν στενές σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τότε απόρρητη έκθεση της κυπριακής αστυνομίας οι εταιρείες του Αβνί, με τον οποίο συνεργαζόταν ο Ντίλιαν, είχαν ως αντικείμενο «την πώληση κατασκοπευτικών συστημάτων», ενώ μόνιμο ενδιαφέρον του Ντίλιαν ήταν τα προγράμματα υποκλοπής δεδομένων από κινητά. Οπως έχει διαπιστωθεί, εκείνη την περίοδο ο Σαχάκ Αβνί (εμφανίστηκε και στη χώρα μας πριν από πέντε χρόνια για την (νόμιμη) παρουσίαση του επίσης κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus σε στρατιωτικές υπηρεσίες) είχε αναλάβει την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα γραφεία του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού με πρόεδρο τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κύπρου από το 2013 μέχρι σήμερα με πρόεδρο τον κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Ομως την περίοδο 2019-2021 υπήρξε αναστάτωση στην Κύπρο με διατύπωση υπονοιών για παράνομες ενέργειες του Σαχάκ Αβνί σχετικά με έργο τοποθέτησης wi-fi στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και ότι αυτό οδηγούσε σε υφαρπαγή δεδομένων από κινητά. Μεγάλος θόρυβος και δημοσιεύματα έγιναν μετά από δικαστική έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση και στη συνέχεια επίδειξη οχήματος βαν για υποκλοπές επικοινωνιών από τον κ. Ντίλιαν. Σύμφωνα με ορισμένες νεότερες μαρτυρίες, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος της Κύπρου που είχαν καλές σχέσεις με τους Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί ήταν ο δικηγόρος Α.Σ. που είχε καίριο πόστο στο ΔΗΣΥ – από το οποίο αργότερα αποχώρησε – και σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες υπήρξε το πρόσωπο-«κλειδί» των περαιτέρω εξελίξεων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δικηγόρος φαίνεται να έχει πολύχρονες σχέσεις κι επαφές μέσα και από ευρωπαϊκά πολιτικά φόρουμ με τον πρώην συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη. Με τον τελευταίο να επιβεβαιώνει σε συνεργάτες του αυτή την πολυετή γνωριμία.
Το «κουβάρι» των… δικηγόρων
Μετά λοιπόν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο αλλά και την εξαγορά στην οποία προχώρησε στην εταιρεία Cytrox με έδρα αρχικά στα Σκόπια που παρήγαγε το Predator (με την αποστολή παραπλανητικών SMS 50 περίπου διαδικτυακών τόπων) φαίνεται να υπήρξε πιθανότατα κεντρικός σχεδιασμός για τη μεταφορά και χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. Με στόχο να χρησιμοποιηθεί αυτό το ευέλικτο σύστημα κατασκοπείας για διάφορες εσωτερικές στοχεύσεις.
Κι εδώ αρχίζει να καταγράφεται μία ενδιαφέρουσα αλληλουχία προσώπων, διασυνδέσεων και αποδιδόμενων συνεννοήσεων.
To Predator φέρεται να το έφερε και να το διαχειρίστηκε στην Ελλάδα η εταιρεία Intellexa (με έδρα στο Ελληνικό) του Ταλ Ντίλιαν.
Σε αυτήν την εταιρεία εμφανίζεται πλέον βασικός μέτοχος και συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν ο έλληνας επιχειρηματίας, πρώην στέλεχος συστημικής τράπεζας Φ.Μπ. Ο εν λόγω ιδιώτης είχε πολύχρονη αντιδικία σε δικαστήρια της Κύπρου, όπως και άλλοι τραπεζικοί, με εφοπλιστή που διεκδικούσε ποσά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συναλλαγών ιδιωτικής τράπεζας. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει δικαστική δικαίωση για τον ενάγοντα. Μέχρι στιγμής υπήρχε η εικόνα ότι οι «δεσμοί» Ντίλιαν με τον Φ.Μπ. δημιουργήθηκαν μέσω έλληνα επιχειρηματία-πωλητή συστήματος επικοινωνίας στην ΕΛ.ΑΣ. που διατηρούσε επίσης πολύχρονη γνωριμία με τον Δημητριάδη και είχε κι αυτός γνωριμία με πρόσωπα που συσχετίζονται με την υπόθεση.
Ομως τώρα φαίνεται να παρουσιάζεται μία άλλη εκδοχή από άτομα που δηλώνουν ότι γνωρίζουν το παρασκήνιο.
Σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες, αυτή η επαφή του Φ.Μπ. με τον Ντίλιαν έγινε όταν ο πρώτος, που επίσης γνώριζε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αναζήτησε νομική υποστήριξη στην Κύπρο για την αντιδικία του με τον εφοπλιστή. Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατες αναφορές υπήρξε σύσταση να συναντήσει τον προαναφερόμενο δικηγόρο, φίλο του Δημητριάδη, Α.Σ., ο οποίος με τη σειρά του φαίνεται να του συνέστησε να αναλάβει την υπεράσπισή του ο συνάδελφος και γνωστός του Κ.Χ., που επίσης είχε εξαιρετικές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Κύπρου. Και οι δύο δικηγόροι Α.Σ. και Κ.Χ. είχαν συσχετισθεί (οι ίδιοι αρνούνταν κάθε παράνομη ενέργεια) με την υπόθεση των επονομαζόμενων «χρυσών διαβατηρίων».
Δηλαδή με την εφαρμογή του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» (ΚΕΠ), το οποίο προσέφερε αντί χρημάτων τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας και ταυτόχρονα την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη με όλα τα σχετικά προνόμια σε καταζητούμενους, κακοποιούς, ακόμα και δικτάτορες προκειμένου να αποφύγουν τους περιορισμούς ή τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και να κινούνται ελεύθερα, μέσω Κύπρου, σε 27 ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τα αρχικά πορίσματα, σε περίπου 770 αλλοδαπούς δόθηκε παρανόμως υπηκοότητα, ενώ υπάρχει εισήγηση για 44 επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας και για άλλους 22 επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της πολιτογράφησής τους.
Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με αυτές τις νεότερες μαρτυρίες, δημιουργήθηκε μέσω των συγκεκριμένων νομικών και άλλων προσώπων σύστημα επαφής και συνεργασίας του Φ.Μπ. και του Ταλ Ντίλιαν που έφερε, κατόπιν άνωθεν υποδείξεων, το Predator στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι «το Βήμα» υπέβαλε ερωτήματα στον κύπριο δικηγόρο Α.Σ., που εμφανίζεται να συμμετέχει σε αυτές τις συνεννοήσεις, για το εάν έχει έλθει σε επαφή με τους Φ.Μπ. και Ταλ Ντίλιαν. Με τον ίδιο να αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «είναι κάτι που δεν τον αφορά». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημητριάδης έχει αναφέρει ότι «δεν θυμάται με ευκρίνεια, χωρίς να το θεωρεί απίθανο» αν συνέστησε στον Φ.Μπ. να συνεννοηθεί για τις νομικές εκκρεμότητες με τον κύπριο δικηγόρο και φίλο του Α.Σ. Χωρίς όμως και πάλι να συζητά οποιαδήποτε πλευρά της υπόθεσης Predator. Με τα ερωτήματα προφανώς για όσα συνέβησαν να πληθαίνουν και να ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις.