Γρίφος η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Το πρόσωπο του πρωθυπουργού και η διαφαινόμενη συναίνεση για παραμονή Δένδια - Παναγιωτόπουλου.

Ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης στο μεσοδιάστημα των (προεξοφλούμενων) δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι μία από τις αιωρούμενες βεβαιότητες της προσεχούς περιόδου. Παρά ταύτα, η πιθανή σύνθεσή της δεν έχει ακόμη απασχολήσει κανένα από τα κόμματα, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στα πολιτικά χρονικά της χώρας, όμως η συγκεκριμένη συγκυρία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Η βασική είναι η διάρκεια, η μορφή και η ένταση της κρίσης με την Τουρκία και η ανησυχία ότι μία μη πολιτική κυβέρνηση θα ήταν πιθανό να κληθεί να διαχειριστεί μία στρατιωτική εμπλοκή ή να λάβει γρήγορες και κρίσιμες αποφάσεις στο διπλωματικό πεδίο.

Παραμονή Δένδια – Παναγιωτόπουλου

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει διακινηθεί τις τελευταίες ημέρες το σενάριο της παραμονής των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις θέσεις τους καθ’ όλη τη σύντομη θητεία των 40 ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Μέχρις ότου εκδηλωθεί και επισήμως η σχετική εισήγηση από την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι παρ’ όλο που το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο κομματικά όργανα, δεν φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προβάλει αντιρρήσεις για την παραμονή των δύο υπουργών στις νευραλγικές θέσεις τους.

Κατά τα λοιπά και εν όψει της προκήρυξης εκλογών, κυβερνητικές πηγές οι οποίες εκ των πραγμάτων θα χειριστούν το ζήτημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, της σύνθεσής της και της συνεννόησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως καμία συζήτηση. Την ίδια στιγμή, πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαιώνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ασχοληθεί, ούτε καν σε εσωτερικές διαδικασίες, με τα πρόσωπα και τις πιθανές προτάσεις τους για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Πρωθυπουργός από το Ελεγκτικό

Κυρίαρχη πάντως είναι η εκτίμηση – σε βαθμό βεβαιότητας – ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών εν όψει (και) των πρώτων εκλογών ο Σπύρος Φλογαΐτης ή ο Αντώνης Μανιτάκης. Και οι δύο έχουν διατελέσει από δύο φορές υπηρεσιακοί υπουργοί στη συγκεκριμένη θέση, ο πρώτος το 2007 και το 2009 και ο δεύτερος το 2012 και το 2015.

Αγνωστο προς το παρόν παραμένει και ποιος θα αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Τύπου εν όψει και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στα υψηλά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου έχει κατά πληροφορίες συζητηθεί το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμα:

Ως γνωστόν, τη θέση καταλαμβάνει ένας από τους τρεις επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Κατά παράδοση και όχι δεσμευτικά υπό κάποια νομική ή συνταγματική έννοια, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αρχαιότερος από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς. Εως και σήμερα, όποτε παρουσιάστηκε ανάγκη πλήρωσης της θέσης, επικεφαλής των υπηρεσιακών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης ήταν πρόεδροι είτε του Αρείου Πάγου είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ατύπως επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, εφόσον σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, σύγκλησης/διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών, τη θέση του πρωθυπουργού θα αναλάβει λογικά ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Θα είναι η πρώτη φορά που ανώτατος δικαστικός του συγκεκριμένου σώματος θα τοποθετείται επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι κατ’ ουσίαν η φυσική επιλογή, καθώς βρίσκεται στη θέση από τον Νοέμβριο του 2019. Είναι 65 ετών και η (μη ανανεώσιμη) θητεία του λήγει τον προσεχή Νοέμβριο.

INFO

Οι επικεφαλής Αρείου Πάγου και ΣτΕ

Οι επικεφαλής του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πολύ «νεότερες» στις θέσεις τους από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπό αυτήν την έννοια, η τοποθέτησή τους θα προξενούσε κάποια έκπληξη και ως προς την εθιμική τάξη και ως προς τη νέα αλλαγή, η οποία θα απαιτούνταν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου βρίσκεται στη θέση από τον Ιούνιο του 2021 και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.