Ηπρόσφατη εξαγγελία της Google για την επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένη από το γενικότερο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων την τελευταία τριετία. Η εγκατάσταση στη χώρα μας σημαντικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η Cisco, η Google κ.ά., καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην οικονομική σταθερότητα της χώρας και κυρίως στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της.

Το να επιλέξει μια εταιρεία όπως η Google να πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση σε κάποιο κράτος εδράζεται σε μια σειρά παραγόντων. Αφενός το σταθερό φορολογικό και ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου το διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο και οι υποδομές της χώρας αξιολογούνται με σημαντική βαρύτητα στην τελική απόφαση για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Στο πρώτο σκέλος, μέσα σε τρία μόλις χρόνια και εν μέσω εξαιρετικά απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%, τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50% και τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4%. Επίσης, σημαντικό ότι η φορολογική έκπτωση για τις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας αυξήθηκε από 30% σε 100%, όπως και η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης 100% σε δαπάνες επιχειρήσεων που αφορούν την ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο, με επιστήμονες που έχουν καταρτιστεί στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στον τομέα των νέων τεχνολογιών και μπορούν να ανταγωνιστούν αποφοίτους πανεπιστημίων άλλων χωρών, πολύ πιο προηγμένων τεχνολογικά. Παράλληλα, την ίδια στιγμή οι τεχνολογικές υποδομές της χώρας βελτιώνονται με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως χάρη σε έναν συνδυασμό δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις τηλεπικοινωνίες. Αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης οι ιδιωτικές επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές είτε είχαν ανασταλεί εντελώς είτε εξελίσσονταν με βραδείς ρυθμούς. Δυστυχώς, με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία, αυτή η χαμένη δεκαετία ισοδυναμεί με 100 «συμβατικά» χρόνια.Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, που οι νέες τεχνολογίες ήταν κάτι μεταξύ πάρεργου και πολυτέλειας, τώρα οι νέες τεχνολογίες είναι το όχημα για μια καλύτερη ζωή για όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα. Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έχουν προκηρυχθεί ή προκηρύσσονται δεκάδες έργα πληροφορικής, τα οποία θεραπεύουν πάγιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Από την ψηφιοποίηση των Πολεοδομιών και των Υποθηκοφυλακείων έως τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Το πραγματικό δίλημμα για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ξεκάθαρο: είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε μια οικονομία βασισμένη αποκλειστικά στις κρατικές επενδύσεις είτε η ιδιωτική οικονομία θα συμβάλει καίρια, με ουσιαστικές επενδύσεις, που θα προσφέρουν καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα επιστρέψουν οι δεκάδες χιλιάδες νέοι, οι οποίοι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Αλλά και μόνο έτσι οι αυριανοί απόφοιτοι του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος ή οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερες και περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους, που θα τους διασφαλίσουν ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό επίπεδο ζωής.

Πριν από μερικά χρόνια οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για την Ελλάδα έφερναν όλες αποτελέσματα σχετικά με τη χρεοκοπία της χώρας, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την κοινωνική κρίση. Σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, με ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, και η χώρα αποτελεί υποδοχέα επενδύσεων σχεδόν σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες, με καλύτερες και πιο αναβαθμισμένες υποδομές, χτίζει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και πια είναι πρωταγωνίστρια και όχι κομπάρσος. Αυτή είναι η Ελλάδα που όλοι θέλουμε.

Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.