Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε πει ότι «οι επείγουσες αποφάσεις σπανίως είναι και οι πιο σημαντικές». Τι είναι επείγον και τι σημαντικό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα; Και το επείγον και σημαντικό αυτές τις ημέρες στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας εντός του Ιουλίου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι μια διαδικασία που για πολλούς πρέπει να γίνει άμεσα, αυτό το υποστηρίζουν οι «προεδρικοί», και από την άλλη υπάρχει στην πιο αριστερή τάση η άποψη της μετάθεσης των όποιων αποφάσεων για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μια επιλογή που είναι «αυτοκτονική» για πολλούς. Και το κρίσιμο είναι να βρεθεί το σημείο τομής και ισορροπίας ανάμεσα σε αντικρουόμενες εισηγήσεις για να επέλθει ένας συμβιβασμός τουλάχιστον στον χρόνο των εκλογών.

Και μπορεί αρκετοί να θεωρούν ότι ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στην Κουμουνδούρου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά παλαιά και έμπειρα στελέχη, οφείλει να σηκώσει κεφάλι, να ανασυνταχθεί και να δείξει ότι υπάρχει ως κόμμα εξουσίας.

Η κινητοποίηση 170.000 μελών

Ακόμα όμως και αυτή η προσπάθεια έχει προβλήματα, καθώς ήδη καταγράφονται φυγόκεντρες δυνάμεις από πασοκογενείς που είχαν πάντα θέσεις ευθύνης στο ΠαΣοΚ σε διάφορα πόστα και όχι τόσο στους απλούς ψηφοφόρους.

Εάν αυτό θα γίνει κυρίαρχη τάση για τους πασοκογενείς, θα φανεί στην πορεία και κυρίως από το κατά πόσο θα γίνουν συντεταγμένα και σοβαρά οι κινήσεις για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο δύναται να κινητοποιηθούν τα 170.000 μέλη, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα υπάρχει απογοήτευση και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει, αν και ακούγονται εκτιμήσεις για συμμετοχή περίπου 50.000 μελών, που θα είναι ιδανική με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Το μεγάλο κόμμα των μελών που οραματιζόταν ο κ. Τσίπρας αναπόφευκτα θα «μικρύνει» σε επίπεδο μελών, μια φυσιολογική εξέλιξη μετά και την παραίτησή του, καθώς πολλοί εντάχθηκαν για τον ίδιο και όχι γιατί ήταν θελκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και το δεύτερο συνθετικό, «Προοδευτική Συμμαχία», κάπου ξεχάστηκε, ενώ είχε πολεμηθεί με λύσσα σε όλα τα επίπεδα από την αριστερή τάση.

Αναζητούνται και από άλλους ευθύνες

Ταμείο γίνεται τώρα για όλους. Για τον κ. Τσίπρα έγινε και ο ίδιος «πλήρωσε» τον λογαριασμό με την παραίτησή του και μένει να φανεί κατά πόσο θα έχει κανείς το σθένος και την πολιτική ανωτερότητα να παραδεχθεί πως έχει ευθύνη για τη συντριβή ή θα κρυφτούν όλοι πίσω από την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτά όλα θα φανούν τις επόμενες ημέρες και όλα τα φώτα πλέον τώρα πέφτουν στο κατά πόσο θα προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανασυνταχθεί και ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία.

Οπως είθισται, ονόματα λέγονται και γράφονται και μένει να δούμε ποιοι θα μπορέσουν να κατέλθουν υποψήφιοι με αξιώσεις και να τεθούν στην κρίση των μελών, όπως ορίζει το καταστατικό, και όχι απλά των συνέδρων.

Τα ονόματα και οι πιθανότητες

Ηδη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ένα όνομα γύρω από το οποίο διάφοροι είχαν πλέξει σενάρια ανυπόστατα μετά και την προ των εκλογών υποστηρικτική δήλωσή του για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και δεν ενδιαφέρεται. Αναμενόμενο καθώς ο κ. Σακελλαρίδης δεν είχε εκδηλώσει ούτε κατ’ ελάχιστον ενδιαφέρον για να θέσει υποψηφιότητα, αλλά δεν αποκλείεται να εμπλακεί στις διαδικασίες και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Μπορεί να μην είναι υποψήφιος, αλλά πλέον θα είναι ενεργός στο ευρύτερο πολιτικό παίγνιο στον χώρο της Αριστεράς και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, διότι είναι ένα πρόσωπο με αναφορές στο κόμμα και υπάρχει θετική εικόνα.

Ερωτηματικό υπάρχει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα περί ανανέωσης που είναι αναγκαιότητα, για πολλούς «προεδρικούς» θα ήταν οξύμωρο ο πρώην υπουργός Οικονομικών να διεκδικήσει την ηγεσία και γι’ αυτό μιλούν για μετάβαση στη νεότερη γενιά.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Το πρόσωπο αυτή τη στιγμή που φάνηκε αρχικά και με έμμεσο τρόπο να δηλώνει παρούσα, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες την ήθελαν να κλίνει προς το «όχι», είναι η Εφη Αχτσιόγλου. Σε ανάρτησή της χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και την παγκόσμια Αριστερά».

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως και από τις τελικές αποφάσεις του κ. Τσακαλώτου

Εάν ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποφασίσει να μην κατέλθει υποψήφιος, τότε η κυρία Αχτσιόγλου θα είχε την ολόθερμη στήριξη της «Ομπρέλας» που αποτελείται από πρόσωπα όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης (μαζί τους πολλές φορές συμβαδίζει και ο Νίκος Φίλης), ο Δημήτρης Βίτσας, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Ανδρέας Ξανθός κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πρόσωπο με θετική απήχηση σε τμήματα της κοινωνίας και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνδυάζει τεχνοκρατικά και πολιτικά στοιχεία.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μια καλή υποψηφιότητα για πολλούς είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, που επίσης συνδυάζει πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και έχει «περάσματα» και στην αριστερή τάση και σε τμήμα των «προεδρικών».

«Από την εξίσωσή σας μη βγάζετε τη Δούρου» έλεγε στο «Βήμα» στέλεχος με μακρά εμπειρία. Και όντως η Ρένα Δούρου κάλλιστα θα μπορούσε δυνητικά να διεκδικήσει την ηγεσία, καθώς και δυνατό δημόσιο λόγο έχει και διαθέτει πολιτικότητα. Η κυρία Δούρου, εάν κάνει την κίνηση, θα έχει τη στήριξη των «προεδρικών», που μένει να φανεί κατά πόσο θα κινηθούν ενιαία ή θα σπάσουν.

Εξάλλου δεν είχαν ομοιογένεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να επισημανθεί ότι η κυρία Δούρου είχε καλή επικοινωνία με τους Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, το όνομα του οποίου ακούστηκε από διάφορους κύκλους το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.