Θα μπορούσε η αναταραχή ή και μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας να επαναφέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίπεδο κρίσης που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2020; Διπλωματικοί και στρατιωτικοί επιτελείς στην Αθήνα προσπαθούν με ψυχραιμία να αποκρυπτογραφήσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινούνταν οι σχέσεις με την Αγκυρα σε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας προς «Το Βήμα» ότι δεν είναι απίθανο να εξαχθεί μια εσωτερική κρίση στην Ελλάδα. «Δεν είναι όμως σαφές τι μορφή θα μπορούσε να λάβει αυτή η όξυνση» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Οσο και αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η επιθετικότητα που εκφράζεται εσχάτως κυρίως μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζεται αμείωτη. Την περασμένη Πέμπτη, δε, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας μετά το πέρας της συνεδρίασής του δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Η επιμονή της Ελλάδας να μην εκπληρώνει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας με επιθετική ρητορική και ενέργειες και η συνέχιση της στάσης της να παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αφελείς στην Αθήνα που να θεωρούν ότι η Αγκυρα θα μεταβάλει δραματικά τη στάση της ακόμη και σε περίπτωση εξόδου του Ερντογάν από την εξουσία. Οπως τονίζουν έμπειροι παρατηρητές, μετά τη χρονιά-ορόσημο του 2020, η βεντάλια στα ελληνοτουρκικά έχει ανοίξει τόσο πολύ που δύσκολα μπορεί να υπάρξει μεγάλη αναπροσαρμογή στις τουρκικές διεκδικήσεις.