Αποφασισμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη που υπερφορολογήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησής του είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρά την κριτική που του ασκείται από την αριστερή τάση της «Ομπρέλας» ότι είναι λάθος η στρατηγική να εστιάσουν προεκλογικά στη μεσαία τάξη, τους «κυρ-Παντελήδες», όπως τους χαρακτήρισε πρόσφατα σε κομματική διαδικασία, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως και με την παρουσία του στη ΔΕΘ θα συνεχίσει να ρίχνει «γέφυρες» σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει και παρεμβατική ικανότητα σε μεγάλο αριθμό πολιτών και επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Διαβάστε επίσης – Τσίπρας: Το δύσκολο δεν είναι η νίκη, αλλά το χάος που αφήνουν οι «άριστοι»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως φαίνεται από τη στρατηγική που ακολουθεί, εκτός από τις αναφορές στους νέους, στους οποίους η «Ομπρέλα» θέλει να ρίξει κυρίως το βάρος, επιδιώκει να κερδίσει και τη συμπάθεια των συνταξιούχων με σαφείς αναφορές σε αποκατάσταση των αδικιών.
Η ηθική υποχρέωση της αποκατάστασης
Η φράση-κλειδί που ειπώθηκε στη ΔΕΘ αλλά είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής του στρατηγικής είναι: «Εχω ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσω τις αδικίες για τη μεσαία τάξη». Αρα, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες εκ των έσω, όπως και τη διαφορετική οπτική κεντρικών στελεχών, π.χ. του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο βασικός στόχος από εδώ και πέρα στον δρόμο προς τις εκλογές είναι να πείσει τη μεσαία τάξη, η οποία πολλές φορές είναι αυτή που γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά του νικητή.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα γίνουν πολλές κινήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ και ο ίδιος θα εντείνει τις επαφές του με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων που εντάσσονται στο πλαίσιο της μεσαίας τάξης.
Για τον κ. Τσίπρα, όπως παραδέχεται πλέον τώρα μετά και την εμπειρία της διακυβέρνησης και υπό τη σκιά των μετρήσεων, η μεσαία τάξη ήταν, αν θέλετε, ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων και είχε τεράστιες απώλειες, ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 έως το 2015. Βέβαια, ο ίδιος λέει, και αυτό θα προωθηθεί και μέσω φυλλαδίων, ότι την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε μια αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση και αδικήθηκε, αν και θα επισημαίνεται, κάτι που και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παραδεχθεί, πως αδικήθηκε η μεσαία τάξη και επί των ημερών του ιδίως με τον συνδυασμό φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών βαρών.
Οι αδικίες και ο εθνικός στόχος
«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Με δεδομένο αυτό, εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σήμερα μια επιπλέον ηθική υποχρέωση: τις όποιες αδικίες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε για να εκπληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο να τις αποκαταστήσουμε» είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα την τελευταία περίοδο.
Γιατί υπολογίζει τόσο στη μεσαία τάξη; Πιστεύουν ο ίδιος και το επιτελείο του, εν αντιθέσει με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως π.χ. οι κ.κ. Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης, ότι αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη, εν τούτοις το «μάρμαρο και της παρούσας κρίσης» αυτή το πληρώνει.
Το δίλημμα και το «θολό στίγμα»
Το πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής του οριοθετήθηκε επί της ουσίας και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής των τελευταίων ωρών. Εκεί ουσιαστικά ετέθη και το δίλημμα: ή προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασικό πυλώνα ή κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μόνο που αυτό το δίλημμα δεν πείθει μέχρι στιγμής, καθώς ετέθη και με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ πριν από έναν μήνα, το εκλογικό σώμα, καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο κ. Τσίπρας είναι αρκετά πίσω και από τον κ. Μητσοτάκη.
Μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα και πώς; Αυτή η ερώτηση κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΚΟ και του κόμματος, αν γίνει συζήτηση σε βάθος και δεν μείνουν διάφοροι απλά σε κορόνες υπέρ της ηγεσίας και κατά της ΝΔ. «Το ζήτημα δεν είναι τι λέμε εμείς, αλλά τι απαντά η κοινωνία» τονίζει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισημαίνει ότι είναι θολό το στίγμα του κόμματος, ενώ παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί, ελάχιστα νέα πρόσωπα έχουν βγει στο προσκήνιο και η «βιτρίνα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει.
Η γραμμή παραμένει η ίδια όμως από την ηγεσία: Πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές και έμφαση στο συστημικό πρόβλημα που έχουν, όπως λένε, οι μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων που δεν τις απαξιώνουν τώρα, όπως στο παρελθόν.
«Ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια προοδευτική σύγκλιση»
«Ασφαλώς υπάρχει θέμα ποιότητας και ορίων του κομματικού ανταγωνισμού» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης προ ημερών στην εκδήλωση για το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη «Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονομίας» (Εκδόσεις Gutenberg, 2021), αν και διευκρίνισε ότι οι συναινέσεις δεν είναι το αντίθετο των αντιπαραθέσεων αλλά ένα από τα πιθανά αποτελέσματά τους. Για το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο μια ανοιχτή αντιπαράθεση για τις εναλλακτικές επιλογές μπορεί να αποκαλύψει τα περιθώρια ευρύτερων συνεννοήσεων. «Το τρέχον περιβάλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη παράγει προκλήσεις που διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια προοδευτική σύγκλιση απέναντι σε έναν αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά απειλή» ανέφερε προκαλώντας ευρύτερη συζήτηση. Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι η επισήμανσή του πως η προοδευτική σύγκλιση απαιτεί την ύπαρξη ενός ή και περισσότερων χώρων διαλόγου που θα στεγάζουν κοινούς προβληματισμούς και θα προετοιμάζουν περιεχόμενα μιας προγραμματικής συμφωνίας. «Η προγραμματική διάσταση μιας τέτοιας σύγκλισης σχετίζεται με τις προκλήσεις της εποχής μας και με τα πεδία της σύγκλισης, πολλά από τα οποία έχουν ήδη καταστεί ευδιάκριτα: ασφάλεια και ειρήνη, νέο παραγωγικό υπόδειγμα, καταπολέμηση ανισοτήτων, προοδευτική μεταρρύθμιση του κράτους, ενδυνάμωση της δημοκρατίας, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πολιτιστική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας» είπε δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.
Στο τραπέζι η θεωρία της «χαμένης ψήφου»
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ως κεντρική εκτίμηση πως οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου του 2023, θα επιμείνει τους επόμενους μήνες ότι ο μοναδικός τρόπος για να σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίσει τις εκλογές της απλής αναλογικής έστω και με μία ψήφο. Ουσιαστικά έβαλε στο τραπέζι τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» και γι’ αυτό στην ηγετική ομάδα μιλούν για τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ώστε να ψηφίσουν οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, και χαρακτηρίζουν τη μάχη των εκλογών όχι ως σύγκρουση, αλλά ως ειρηνική επανάσταση.