Γέφυρες Ερντογάν στους Αρμένιους

Η προσέγγιση των δύο χωρών με μείζονες διαφορές και βεβαρημένη ιστορία αλλάζει τις ισορροπίες στον Καύκασο - Η ευρύτερη μεταπολεμική προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιφερειακού εμπορίου και των μεταφορών και ο ρόλος της Μόσχας

«Η Τουρκία και Αρμενία τα έχουν βρει εδώ και έναν μήνα. Αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται σταδιακά, όπως είθισται στη διπλωματία» δήλωσε πρόσφατα στο «Βήμα» ανώτερος έλληνας αξιωματούχος. Η επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Κωνσταντινούπολης – Γερεβάν αλλά και η προγενέστερη άρση του αρμενικού εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα ενδεχομένως να αποτελούν τα πρώτα δείγματα ομαλοποίησης μεταξύ δύο κρατών με μείζονες διαφορές και βεβαρημένη ιστορία.

Παρότι η διαδικασία εκκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είναι καινούργια. Κατά το παρελθόν, οι δύο χώρες επιχείρησαν παλαιότερα – ανεπιτυχώς – να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν το 2009 στη Ζυρίχη προέβλεπαν έναρξη διπλωματικών σχέσεων, ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας κ.ά., αλλά δεν εφαρμόστηκαν με αρμενική υπαιτιότητα. Η μεταβολή όμως των δεδομένων στον χάρτη του Νότιου Καυκάσου, μετά και την επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν – με ισχυρή τουρκική και ισραηλινή συνδρομή – εναντίον της Αρμενίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, συνθέτει ένα νέο περιφερειακό σκηνικό. Σε αυτό εντάσσονται τόσο η τουρκοαρμενική προσέγγιση όσο και η ταυτόχρονη προσπάθεια εξομάλυνσης (με γαλλική πρωτοβουλία) μεταξύ Μπακού και Γερεβάν. Ο πιο ισχυρός παίκτης του Καυκάσου, η Μόσχα, εγκρίνει το νέο διαμορφούμενο πλέγμα σχέσεων και συνεργασιών. «Η Αρμενία είναι σύμμαχός μας. Βεβαίως θα βοηθήσουμε στην εξομάλυνση με την Τουρκία, όσο είναι εφικτό» τόνιζαν στο «Βήμα» ρωσικές διπλωματικές πηγές.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.