Oταν την Τετάρτη ο Γιώργος Αμυράς από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «αν φύγει ο Καμμένος ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλιώς ξεχάστε τις Πρέσπες», πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη δήλωσή του ως μία ακόμα διαφοροποίηση από τη γραμμή του Ποταμιού. Συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Εξέφραζε τη θέση του κόμματος και ήταν σε συνεννόηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έβαζε την υποσημείωση της ψήφου εμπιστοσύνης στη στάση που θα κρατούσε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, εφόσον οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγήσουν στην έξοδο του Πάνου Καμμένου, αυτό επιτρέπει στο Ποτάμι, όπως εκτιμήθηκε, να κινηθεί στη γραμμή που είχαν αποφασίσει τα όργανά του. Να στηριχθεί η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε κλοιό πιέσεων

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που γνωρίζει τη σημασία που έχει για τον Αλέξη Τσίπρα η θετική ψήφος του Ποταμιού, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε κλοιό πιέσεων. Η θετική του στάση απέναντι στη συμφωνία είχε να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της σύνδεσής της με την τύχη της κυβέρνησης. Θα μπορούσε να μην την ψηφίσει προχωρώντας σε μια θεαματική αναδίπλωση; Θα μπορούσε όμως και να αντέξει το βάρος μιας απόφασης η οποία παρατείνει τον βίο μιας κυβέρνησης την οποία καθημερινά καταγγέλλει; Ενδεικτική του προβληματισμού που υπήρξε είναι η στάση του Σπ. Λυκούδη που έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. «Είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να δω τη συμφωνία ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και το κλίμα που θα δημιουργήσουν» ανέφερε σε συνομιλητές του.

Στην πιθανή, όπως εκτιμάται, περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προτού φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία με τα Σκόπια, οι χειρισμοί διευκολύνονται. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές του δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, πηγές της Σεβαστουπόλεως μεταδίδουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε ο Σπ. Δανέλλης. Ο βουλευτής του Ποταμιού προσμετράται σε όσους έχουν διάθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα πειστεί να μη διαφοροποιηθεί από το «Οχι» των υπολοίπων.

Η ύπαρξη νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας ανοίγει τον δρόμο για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους βουλευτές του Ποταμιού, πλην των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού, καθώς αποσυνδέεται από τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στενεύουν
τα περιθώρια

Το Ποτάμι, που θα έχει φανεί συνεπές στο πρώτο σκέλος της γραμμής του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να φανεί συνεπές και στο δεύτερο σκέλος της, που είναι το «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αν πάντως οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τότε τα περιθώρια ελιγμών και δημιουργικής ασάφειας που χαρακτήρισαν τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ποταμιού θα στενέψουν. Αλλά ακόμη και τότε, όπως λέγεται, είναι πολύ δύσκολο ο κ. Θεοδωράκης να υπαναχωρήσει από τη θέση του. Θα ψηφίσει τη συμφωνία αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος της απόφασής του.

Αντεπίθεση ΚΙΝΑΛ στην προσπάθεια διεμβολισμού του

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά, το θέμα που κυριάρχησε δεν ήταν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό μέτωπο, η συμφωνία των Πρεσπών και τα σενάρια που αφορούν τη στάση Θεοχαρόπουλου. Ηταν η επίθεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής από τον Αλέξη Τσίπρα και η εκτίμηση ότι είναι αποφασισμένος να λεηλατήσει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος στελέχη του χώρου που πρεσβεύουν την αναγκαιότητα της προσέγγισης της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση. Ο Τσίπρας θα βασίσει την εκλογική του διάσωση στη λεηλασία του δικού μας χώρου. Θα πρέπει να αντεπιτεθούμε» είναι η εκτίμηση που υπήρξε.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι η σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών από στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, άλλωστε στο πάνελ της θα βρεθούν οι συνήθεις ύποπτοι. Είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού να πριμοδοτήσει με τη συμμετοχή του όλες αυτές τις διεργασίες, «στέλνοντας το μήνυμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου».
Στον πόλεμο αυτόν ο κ. Τσίπρας, όπως λέγεται, προσέρχεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει με βασικό αυτό της συναλλαγής. Σκόρπια στελέχη, χωρίς ρόλο, δελεάζονται από την προσφορά αξιωμάτων ή θέσεων στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι εξασφαλίζουν την προσωπική πολιτική τους επιβίωση.

Στο πλαίσιο του διεμβολισμού των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς εντάσσουν και τα σενάρια και τα οποία φέρουν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ να διαπραγματεύονται τους όρους μιας πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πάντως, δεν αρνούνται ότι υπάρχουν σε επίπεδο μεσαίων στελεχών κρούσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες απορρίπτουν, γεγονός που επιβεβαιώνει τις υποψίες των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Οτι, δηλαδή, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ θα εξυπηρετούσε την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η περίπτωση ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας δεν πρόκειται να τεθεί. «Δεν θα βάλουμε κομματική πειθαρχία στον Θεοχαρόπουλο» μεταδίδουν οι στενοί συνεργάτες Γεννηματά, η οποία εμφανίζεται βέβαιη ότι οι δρόμοι του Κινήματος Αλλαγής και της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να χωρίσουν. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, σε αντίθεση με τον κ. Θεοδωράκη, έχει συνδέσει τη στάση του απέναντι στη συμφωνία με την άμεση προσφυγή στις κάλπες, την οποία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη θετική του ψήφο. Εχει λοιπόν περιθώρια ελιγμών. Υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι η μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα που υπάρχει και ενδεχομένως να αποτελέσει εστία έντασης είναι τα ψηφοδέλτια και κυρίως το αν διασφαλίζεται η κοινοβουλευτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται αντίδραση στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Οπως μεταδίδεται, το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος, μετά και το διαφαινόμενο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, είναι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να μη διολισθήσει η χώρα σε παρακμιακές καταστάσεις. Είναι αυτό που επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οτι «η παρούσα Βουλή έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μέσα σε συνθήκες  παρακμής που θυμίζουν τη δεκαετία του 1960». Και ότι αν ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία «εμφανίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία “προθύμων” από τους ΑΝΕΛ και αλλά μικρά κόμματα» τότε θα έχουμε «κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολιτικά “ρετάλια”, προϊόν μιας βάναυσης και αρχαϊκής επιχείρησης αποστασίας».

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργοποίηση όλων των στελεχών του Κινήματος, με κατεύθυνση την ακύρωση της πλαγιοκόπησης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες εμφανίζοντας ως ανεξάρτητους υποψηφίους δημάρχους «πρόθυμους» από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που πρεσβεύουν τα καλούμενα «δημοκρατικά μέτωπα». Η Φώφη Γεννηματά θα σηματοδοτήσει την εξόρμηση αυτή με περιοδείες σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μαγνησία, Αχαΐα, Ιόνιο. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Χίο, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση, στο νησί, του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα είναι μια ευκαιρία να επαναλάβει το μήνυμά της, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εκφραστής του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα.