Εσωτερική μουρμούρα στις τάξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρότασης του κόμματος απέναντι στο σχέδιο του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσσαρίδη, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η κυβέρνηση. Ακόμα και η αναφορά ως «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη» δεν άρεσε και υπήρξαν ενστάσεις στη λογική ότι δεν πρέπει συλλήβδην να ακυρώνεται η έκθεσή του και μπορεί να αξιολογηθούν ορισμένα σημεία. Επίσης, ειπώθηκε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προεκλογικό άρωμα, εκτίμηση που αρνείται η ηγετική ομάδα, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαδικτυακή συζήτηση στα μέσα της εβδομάδας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών με θέμα την Εκθεση Πισσαρίδη και η οποία επί της ουσίας απάντησε στις ενστάσεις.
«Συνέχεια των μνημονίων»
«Η Εκθεση Πισσαρίδη είναι ανιστορική» κατά τον ιστορικό και ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Αντώνη Λιάκο, με την επισήμανση ότι «η ίδια οικονομική κρίση με τις μεγάλες καταστροφές του παραγωγικού πλούτου και των θέσεων εργασίας παρουσιάζεται ως μια λευκή σελίδα», με συνέπεια το κείμενο της Εκθεσης «να εμφανίζεται ως συνέχεια των μνημονίων». Το σχέδιο Πισσαρίδη, σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, δεν ανταποκρίνεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των ανισοτήτων, αφού «στην Εκθεση δεν περιλαμβάνει ούτε μία λέξη». Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας της LSE Νίκο Μουζέλη, η Εκθεση Πισσαρίδη προκρίνει έναν αυταρχικό εκσυγχρονισμό, βασισμένο στους μηχανισμούς της αγοράς, και έδωσε έμφαση στο βάρος που δίνει το κείμενο στην αγορά και στο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του. «Στην Εκθεση Πισσαρίδη υπάρχει η αντίληψη του κράτους ως «νυχτοφύλακα»», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σήμερα σε αυτή την ιδέα του 19ου αιώνα».
Η κυρία Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, χαρακτήρισε την Εκθεση ως «ανιστορική, βαθιά ιδεολογική, με ταξικό πρόσημο, παραγωγό στερεοτύπων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Αναδιανομή και ανισότητες
Ο εισηγητής του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος και πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η Εκθεση Πισσαρίδη δεν συλλαμβάνει την αλλαγή παραδείγματος που κινητοποίησαν οι διαδοχικές κρίσεις. «Το καθολικό κοινωνικό, αναδιανεμητικό κράτος επανέρχεται με εμφατικό τρόπο και η Εκθεση να αδυνατεί να συλλάβει τη διάσταση αυτή» είπε και έθεσε το βασικό δίλημμα της νέας περιόδου για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής απάντησης, υπογραμμίζοντας ότι ζήτημα είναι πλέον η ανάπτυξη «με διεύρυνση ή μείωση ανισοτήτων, με το κράτος απ’ έξω ή με τη στήριξή του».