Σε επτά διαφορετικούς δρόμους χωρίζονται πλέον οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης των υποκλοπών, με έναν εξ αυτών την «εισβολή» του δικτύου των παράνομων παρακολουθήσεων και στη ζωτικής σημασίας Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ.
Πάντως, ανάμεσα στις κρίσιμες διαπιστώσεις της έρευνας είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και εγκατάλειψη του παλαιότερου συστήματος νομίμων συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει αναλάβει τώρα τις κρίσιμες έρευνες για τη νέα γενιά βομβιστών. Κι αυτό, ακριβώς επειδή στην εν λόγω υπηρεσία δεν μπορούσαν να παρεισφρήσουν τα μέλη του «δικτύου του Predator».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των υποκλοπών ερευνάται πλέον από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ συνεχίζει να εκθέτει διεθνώς τη χώρα με τις νομικές και πολιτικές παρενέργειές της. Τελευταίο δείγμα αυτών δεν είναι απλώς η τοποθέτηση σε μαύρη λίστα των εταιρειών Intellexa και Cytrox που σχετίζονται με τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αλλά και η απόφαση των ΗΠΑ να μη χορηγούνται βίζες σε άτομα που σχετίζονται με το εν λόγω παράνομο λογισμικό.
Κάτι που φαίνεται να αφορά πιθανόν τους κ.κ. Γ. Δημητριάδη, Ι. Λαβράνο και Φ. Μπίτζιο, τα ονόματα των οποίων σχετίστηκαν με την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα. Κι αυτό ενώ συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος έχει ήδη καλέσει για κατάθεση 25 τουλάχιστον μάρτυρες (κυρίως θύματα των υποκλοπών), ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δικαστικών συνδρομών. Ετσι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για την υπόθεση που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η έρευνα κατευθύνεται πια στις εξής κατευθύνσεις:
Οι καταγγελίες
Μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο σκάνδαλο των υποκλοπών είχαν προσβάσεις και άμεση σύνδεση με την ΕΥΠ. Ωστόσο φαίνεται τώρα να ελέγχονται παράνομες υποκλοπές και σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», και ύστερα από καταγγελίες ενστόλων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ελέγχουν το περιεχόμενο εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. με τα οποία ζητούνταν, μέσω της διαδικασίας έκδοσης βουλευμάτων, η άρση απορρήτου για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων, για υποθέσεις διαφθοράς και άλλες. Με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις να πραγματοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις από τον ηλεκτρονικό «Μεγάλο Αδελφό» όχι της ΕΥΠ, αλλά της σχετικά νεοσύστατης ΔΙΔΑΠ, με έδρα στο Περιστέρι.
Μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί ότι υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε φορολογικά ζητήματα εταιρειών των καταγγελλόμενων πρωταγωνιστών της υπόθεσης υποκλοπών, δείγμα των υψηλών προσβάσεών τους
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εξεταζόμενες καταγγελίες, σε τουλάχιστον 10-20 από αυτά τα βουλεύματα εισέρχονταν «εκ του πονηρού» αριθμοί κινητών (για τηλεφωνική παρακολούθηση) άσχετοι με την εξεταζόμενη ποινική υπόθεση. Ετσι ώστε με έναν δεύτερο πόλο παρακολουθήσεων να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ιδιωτών, και όχι μόνο, που βρίσκονταν σε επαφή με το ήδη γνωστό δίκτυο υποκλοπών του Predator, το οποίο είχε ήδη «εισβάλει» και στην ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αυτή η μεθόδευση επιτυγχάνονταν με την τοποθέτηση «ημετέρων» αξιωματικών σε μία ή δύο υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούσαν τις παρακολουθήσεις και συνέτασσαν τα βουλεύματα με τα άσχετα – πλεονάζοντα – τηλέφωνα. Αντίστοιχα, αξιωματικοί της προτίμησης του δικτύου υποκλοπών φέρεται να υπήρχαν και στη ΔΙΔΑΠ.
Η «εγκατάλειψη»
Η προσπάθεια των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών να προσεγγίσουν την ΕΥΠ και πιθανόν τη ΔΙΔΑΠ (σύμφωνα με τις εξεταζόμενες πληροφορίες) και να ενεργοποιήσουν τους «Μεγάλους Αδελφούς» υπέρ των συμφερόντων τους φαίνεται ότι οδήγησαν τελικά στην «εγκατάλειψη» και υποβάθμιση του παλιού συστήματος νομίμων συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής, στην οποία προφανώς δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν.
Το πρόβλημα αυτό σήμερα αποκτά άλλες διαστάσεις με το δεδομένο ότι πλέον εμφανίζεται προσπάθεια αναβίωσης του εγχώριου «αντάρτικου πόλης», στην έρευνα για την οποία το ίδιο σύστημα θα αποδεικνυόταν πολύτιμο. Το εν λόγω σύστημα της Αντιτρομοκρατικής είχε αγοραστεί πριν από 17 χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με το παλιό της ΕΥΠ που αντικαταστάθηκε το 2022 από νεότερο ιταλικής εταιρείας. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε αντικατάσταση του εν λόγω συστήματος επισυνδέσεων.
Οι παρεμβάσεις
Μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί ότι υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε φορολογικά ζητήματα εταιρειών των καταγγελλόμενων πρωταγωνιστών της υπόθεσης υποκλοπών, δείγμα των υψηλών προσβάσεών τους. Ωστόσο τώρα φέρεται να ελέγχονται αναφορές εφοριακών από οικονομικές υπηρεσίες της Βορειοανατολικής Αττικής ότι υπήρχαν στο παρελθόν επιδεικτικές επικοινωνίες των εν λόγω επιχειρηματιών με ανθρώπους του τότε Μαξίμου, ενώπιόν τους. Και αυτές οι επικοινωνίες γίνονταν για να επηρεαστούν οι έλεγχοί τους και να έχουν θετική φορολογική μεταχείριση.
Τα ταξίδια
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Αρχές, επιχειρηματίες που έχουν συσχετιστεί με την προώθηση του Predator στη χώρα μας φαίνεται να είχαν ταξιδέψει, με βάση ντοκουμέντα που υπάρχουν, με κρατικά αεροπλάνα ως συνοδεία πρώην κυβερνητικών στελεχών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα ταξίδια αυτά μάλιστα γίνονταν για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ταξίδια αυτά γίνονταν και σε χώρες που έχουν συσχετιστεί με την προώθηση του παράνομου λογισμικού.
Οι λιμενικοί
Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα, η δικαστική έρευνα έχει εστιαστεί στον ρόλο επτά-οκτώ αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ το επίμαχο χρονικό διάστημα και οι οποίοι φαίνεται στις εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή να υποβοηθούσαν τις υποκλοπές με τη χρήση του Predator. Εκείνο ωστόσο που δεν έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι στο ίδιο κλιμάκιο βρίσκονταν και λιμενικοί που υπηρετούσαν παλαιότερα σε υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά και οι οποίοι μετα την αποκάλυψη του σκανδάλου επέστρεψαν στα πόστα τους. Με τους ίδιους ωστόσο να φαίνεται να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε παράνομες ενέργειες.
Η επάνοδος
Παρά τη γενικότερη εντύπωση που υπάρχει ότι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ την επίμαχη περίοδο λειτουργίας του Predator έχουν πλέον τοποθετηθεί σε περιφερειακές, αδρανείς θέσεις σε αστυνομικά τμήματα κ.λπ., επισημαίνεται ότι τρεις από αυτούς υπηρετούν ακόμη και σήμερα σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΓΑΔΑ. Επιπλέον, ένα εξ αυτών των στελεχών με κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις για υποκλοπές και μέσω του «Μεγάλου Αδελφού» της ΕΥΠ, υπηρετεί σε υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής που ασχολείται και με τη διαλεύκανση δολοφονιών αστυνομικών και άλλων κρίσιμων υποθέσεων.
Οι πηγές
Πλέον η έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει στραφεί σε τέσσερις αναζητήσεις διαδικτυακών και όχι μόνο ιχνών των χειριστών του Predator και της ανάδειξης των διασυνδέσεών τους.
Πρώτον, στην παραλαβή όλων των δεδομένων από τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής σε servers στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, που δημιουργούσαν τα παραπλανητικά links που παίδευσαν τους 100 πλέον «στόχους» του παράνομου λογισμικού, ώστε να βρεθεί ποιοι και πώς είχαν πληρώσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Δεύτερον, στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για τον τρόπο πληρωμής σε διαδικτυακές εταιρείες μαζικής αποστολής SMS, που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για να σταλούν τα ηλεκτρονικά μηνύματα-παγίδες. Τρίτον, στη συγκέντρωση από την ΑΔΑΕ και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεδομένων προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι ήταν τελικά οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator.
Τέλος, στην εκμετάλλευση της λίστας μικροβιολογικού εργαστηρίου με τα τεστ COVID υπαλλήλων εταιρειών που σχετίζονταν με το ύποπτο λογισμικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε αυτήν υπάρχουν και ένστολοι αρωγοί ή άλλα πρόσωπα.