Να ξαναπιάσει το νήμα που συνδέει το Κίνημα Αλλαγής με τους διακόσιους χιλιάδες «συνιδρυτές» του επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά. Η αυριανή, επετειακή, εκδήλωση στο Σπόρτιγκ έχει πάρει τη μορφή της πρώτης ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης. Η προετοιμασία είναι πυρετώδης. Στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη από την αρχή της εβδομάδας έχει στηθεί ένα call center που προσκαλεί τους φίλους του κόμματος στην εκδήλωση.
Η Φώφη Γεννηματά θα ανέβει στο βήμα έχοντας επίγνωση ότι λίγα πράγματα θυμίζουν το πανηγυρικό κλίμα του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε, στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα η αισιοδοξία περίσσευε. Οι εκτιμήσεις για την εκλογική επίδοση του Κινήματος Αλλαγής ξεκινούσαν από το 15%. Εναν χρόνο μετά, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Ο «γάμος» με τον Σταύρο Θεοδωράκη κατέληξε σε διαζύγιο. Και ο «νέος ενιαίος φορέας», προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα που το αποτελούν, «είναι ένα σχήμα που δεν έχει, πλην της προέδρου του, κανένα εκλεγμένο όργανο». Το χειρότερο όλων, το πολυκομματικό σχήμα παρουσίασε μια πολυφωνία σε κορυφαία ζητήματα, που κατά κοινή παραδοχή «θόλωνε το πολιτικό του στίγμα». Το διαζύγιο με το Ποτάμι επί της ουσίας επανέφερε το Κίνημα Αλλαγής στα όρια της ΔΗΣΥ, στην οποία στη συνέχεια προστέθηκε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά όπως λέγεται, «αν εξαιρέσεις τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη, οι υπόλοιποι είμαστε όλοι ΠαΣοΚ». Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κοινής καθόδου στις εκλογές όλων  των δυνάμεων του προοδευτικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν κατέστη εφικτός.

Εκλογική βάση περί το 7%

Ωστόσο, το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ καλύτερο από αυτό που υπήρχε τις προηγούμενες εβδομάδες. Τότε που η προφυλάκιση Παπαντωνίου έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη αφού έγινε αφορμή για να στηθεί, όπως επεσήμανε η κυρία Γεννηματά, «μια ιστορία σκανδαλολογίας με στόχο να πληγεί η δημοκρατική παράταξη». Οι ανησυχίες ότι το κλίμα σκανδαλολογίας σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής τόσο από τη ΝΔ που στοχεύει στην αυτοδυναμία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να συγκρατήσει τα ποσοστά του θα οδηγούσε σε περαιτέρω δημοσκοπική υποχώρηση, δεν επαληθεύτηκαν. Το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του κόμματος, διατηρεί μια συμπαγή εκλογική βάση περί το 7%. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο μέτωπο της αναθεώρησης του Συντάγματος, στο οποίο υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές προσεγγίσεις, το Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει συντεταγμένα στην Επιτροπή της Βουλής εκπροσωπούμενο από το «βαρύ πυροβολικό του», τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. «Αντέχουμε, το ζητούμενο είναι να κάνουμε το βήμα παραπάνω» αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Η στρατηγική και η ισχυρή εντολή

Σε αυτό «το βήμα παραπάνω» θα επικεντρωθεί η στρατηγική Γεννηματά, την οποία θα περιγράψει στο Σπόρτιγκ, ενώ θα ζητήσει ισχυρή εντολή από τους πολίτες προκειμένου το Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές διεργασίες και στις αποφάσεις για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι όλες οι κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ως στόχο τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας του. Εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι η διακυβέρνησή του έχει ήδη κριθεί και δεν έχει περιθώρια σημαντικής ανάκαμψης. Θεωρεί επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν αυτό που και η ίδια εισπράττει κατά τις περιοδείες της στην περιφέρεια. Ενα κλίμα επανασυσπείρωσης των δυνάμεων του χώρου. Πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί δίνουν ξανά το παρών συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας εικόνας συστράτευσης. Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει. Σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις που κάνει με τοπικούς παράγοντες των περιοχών που επισκέπτεται δύο είναι οι επισημάνσεις που δέχεται. Οτι θα πρέπει να τονωθεί το αυτόνομο στίγμα του Κινήματος Αλλαγής και ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά ψηφοδέλτια, χωρίς αποκλεισμούς, που να αποτυπώνουν το κλίμα συσπείρωσης αλλά και την ανανέωση που θεωρείται «όρος επιβίωσης».

Ποτάμι: στόχος η σύμπλευση με το κίνημα Μακρόν

Τη Δευτέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθεί στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσκεκλημένος της γαλλικής προεδρίας, θα παρέμβει διατυπώνοντας τις θέσεις του για το Προσφυγικό, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στις επαφές που θα έχει κατά την παραμονή του στο Παρίσι. Ο κ. Θεοδωράκης θα συναντηθεί με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau και τον γραμματέα του κόμματος του Μακρόν, Philippe Grangeon. Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο κ. Θεοδωράκης στην Αθήνα με τον Pieyre-Alexandre Anglade, βουλευτή και προσωπικό εκπρόσωπο του γάλλου προέδρου. H εφημερίδα «Le Monde» έχει χαρακτηρίσει τον Anglade «Κύριο Ευρώπη», αφού έχει την ευθύνη να διαμορφώσει το προοδευτικό τόξο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Αυτό το προοδευτικό τόξο, που ο κ. Μακρόν επιθυμεί να εκφραστεί με τη δική του ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλει να εκπροσωπήσει στην Ελλάδα ο κ. Θεοδωράκης. Θεωρείται ότι εκτός των άλλων θα βοηθήσει την προσπάθεια του Ποταμιού να επανασυστηθεί στην ελληνική κοινωνία ως το κόμμα που εκφράζει τον χώρο του φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Ποταμιού και από την έκβασή της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτική του επιβίωση.
Το συνέδριο του Ποταμιού, παρά τις υποσημειώσεις για τη στρατηγική και τις πολιτικές του συμμαχίες, αποφάσισε την αυτόνομη παρουσία τού κόμματος στις εκλογές. Το στοίχημα της παρουσίας και στην επόμενη Βουλή είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ομως στη Σεβαστουπόλεως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Ποτάμι να κινείται σε ποσοστά περί το 1,5-2%. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η είσοδος στη Βουλή μπορεί να επιτευχθεί αν το Ποτάμι καταφέρει να φέρει στην κοίτη του περί τις 60-70 χιλιάδες ψήφους. Πόσο εύκολο είναι σε μια προεκλογική περίοδο, που η πόλωση θα πιέσει τα μικρά κόμματα; Από πού θα βρεθούν αυτές οι ψήφοι; Στις σημειώσεις των επιτελών του Ποταμιού υπάρχει ο αριθμός 600.000. Τόσοι υπολογίζονται ότι είναι οι ψηφοφόροι που, παρότι δηλώνουν πολιτικά ενεργοί, δεν προσελκύονται από τα σημερινά πολιτικά σχήματα. Σε αυτό το κοινό και ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους θα στοχεύσουν οι δράσεις της Σεβαστουπόλεως το επόμενο διάστημα.