Η τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα το πρώτο ουσιαστικό πολιτικό τεστ εν όψει των βουλευτικών εκλογών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρινε ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία θα ευνοούσε το κόμμα του για να ενισχύσει περαιτέρω ένα από τα βασικά συνθήματά του εν όψει των εκλογών: «δημοκρατία ή εκτροπή».
Η παρουσία τόσο του ίδιου όσο και των βουλευτών του στην Ολομέλεια έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία προς τις κάλπες: πυρά στην κυβέρνηση με πόλωση και προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου, η πρόταση δυσπιστίας ήταν για τον κ. Τσίπρα το υπέρτατο θεσμικό όπλο και από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει αποφασιστεί, θα προβάλλει τον κ. Μητσοτάκη ως παράγοντα εκτροπής. Βαρύς χαρακτηρισμός, αλλά η απόφαση είναι ειλημμένη για μετωπική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα και ό,τι γίνει, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθούν, όσο και να μην το παραδέχονται στην Κουμουνδούρου, το απολίτικο κλίμα ή και δυνάμεις που αντιμάχονται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της ή ακόμα και η αποχή.
Το βασικό για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με βάση και τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, είναι ότι εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών που λειτουργεί διαβρωτικά για το κυβερνών κόμμα, καθώς και στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει έντονος προβληματισμός, η κυβέρνηση καταγράφει συνεχή φθορά «από την παταγώδη αποτυχία της να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην αισχροκέρδεια».
Η ενίσχυση του μετώπου
Το στοίχημα όμως για τον κ. Τσίπρα είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο απέναντι, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά προσωπικά στον Πρωθυπουργό, αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα επιδράσει το σκάνδαλο των υποκλοπών στο εκλογικό σώμα και εάν θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά έστω ενός τμήματος. «Υπάρχει ένα ποσοστό κρίσιμο 2%-3% κεντρογενών ψηφοφόρων που έχουν μια προσήλωση – μεγαλύτερη από πολλούς – στους θεσμούς και το σκάνδαλο των υποκλοπών θα τους επηρεάσει» λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και ουδείς γνωρίζει τι θα κερδίσει εκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση από αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Με οδηγό όμως την τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες έναν ευρύτερο κύκλο εξορμήσεων και περιοδειών σε δήμους, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, όπου κυρίαρχος στόχος είναι να προβληθούν οι θέσεις του κόμματος, χωρίς προφανώς να μένει εκτός κάδρου και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις από την προσεχή Τετάρτη για να ενδυναμώσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρώτος σταθμός το Περιστέρι και ακολουθούν Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Το βασικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διαμορφώσει θετικό κλίμα υπέρ του, να φανεί ότι πραγματικά αναπτύσσει δυναμική και έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Θα ενταθούν οι περιοδείες και οι ομιλίες του κ. Τσίπρα, ενώ θα αρχίσουν να προβάλλονται περισσότερα σποτάκια μέσω του Διαδικτύου, όπως γίνεται τελευταία με το «χάου του» που απευθύνεται στους νέους, για πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. τους συνταξιούχους για τους οποίους μίλησε προ ημερών ο κ. Τσίπρας από το Αιγάλεω.
Αλλαγή βιτρίνας με υποψηφιότητες
Η πρόταση δυσπιστίας «πάγωσε» και τον σχεδιασμό για τη σταδιακή ανακοίνωση και μεγάλου αριθμού υποψηφιοτήτων, καθώς δεν επικυρώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις από τα κομματικά όργανα.
Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να εμφανιστούν και νέα πρόσωπα που θα αλλάξουν και την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας θα σημάνει και την τελική αντεπίθεση προς τις κάλπες διότι θα αρχίσουν όλοι, νυν βουλευτές και οι υποψήφιοι, να εντείνουν τις κινήσεις τους για την εκλογή τους, που σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.