Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επιχειρησιακή αξιολόγηση (από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας) για να αναδειχθούν σε ποια σημεία του Εβρου θα εκκινήσει η ανέγερση του νέου φράχτη, ο οποίος υπολογίζεται να έχει μήκος 80 χιλιομέτρων. Ακόμα, επίκεινται συγκεκριμένες προτάσεις για τον αριθμό του επιπλέον προσωπικού που θα σταλεί στη χερσαία ελληνοτουρκική μεθόριο.

Λόγω του ότι ο ποταμός ξεχειλίζει συχνά και η κοίτη του αλλάζει ροή, θα χρειαστούν μελέτες προκειμένου τα σημεία και ο τρόπος όπου θα ανεγερθεί ο φράχτης να είναι τα ενδεδειγμένα και να μην προκύψουν αργότερα ζητήματα «βιωσιμότητας» και σταθερότητάς του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2020 αξιωματούχοι Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για το ζήτημα του Εβρου. Τότε, η Αγκυρα πρότεινε τη λύση να καθαριστεί ο ποταμός από τα φερτά υλικά, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν με τις νησίδες και τα έλη που ξεβράζονται στη μία ή στην άλλη πλευρά του ποταμού. Επί του πρακτέου, η πρόταση κρίθηκε αδόκιμη και ασύμφορη για την Ελλάδα, ενώ και το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τέτοιες πρωτοβουλίες.