Σε μια φαινομενικά πανηγυρική ατμόσφαιρα και με (λιγότερο ή περισσότερο εμφανή) τραύματα στην κομματική συνοχή αναμένεται να διεξαχθεί το 15ο συνέδριο της ΝΔ κατά το τριήμερο 5-7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πρόθεση και προφανής επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αντιπαρέλθει τις πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία της κυβέρνησης και παράλληλα αποτυπώνονται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Στον απόηχο των όσων συνέβησαν με αφορμή ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφύλων, η μακρά συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών και οι ατυχείς πολιτικοί χειρισμοί, η κομματική ηγεσία της ΝΔ αναμένεται ότι θα επιδιώξει μια αναστροφή του κλίματος κατά την τριήμερη διάρκεια του συνεδρίου. Εκτιμάται όμως – και τονίζεται από κάποιες εσωκομματικές ομάδες – ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι πιθανώς δύσκολο αυτό το πολιτικό εγχείρημα του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, στην προσπάθειά του να κηρύξει με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο την κομματική πανστρατιά, με στόχο ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, μόλις δύο μήνες προτού στηθούν οι κάλπες.
Εσωκομματική δυσθυμία
Η αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό το συνέδριο είναι εκ των πραγμάτων πολύ πιο σύνθετη σε σχέση με τις προηγούμενες, αντίστοιχες εσωκομματικές διαδικασίες. Μπορεί να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με ανοιχτές αμφισβητήσεις, είναι όμως αναγκασμένος να χειριστεί με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο ένα έκδηλο κύμα εσωκομματικής δυσφορίας και δυσθυμίας, με πολλαπλά αίτια.
Στον πυρήνα αυτών των στάσεων, βρίσκονται οι επιλογές και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε κρίσιμα ταυτοτικά ζητήματα για τη ΝΔ, όπως φάνηκε με τα όσα συνέβησαν κατά την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων και τις συνακόλουθες τριβές και εντάσεις με την Εκκλησία.
Στην ουσία, ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρούσα συγκυρία είναι να αναπτερώσει το ηθικό μιας σημαντικής μερίδας του κομματικού ακροατηρίου, το οποίο δεν φαίνεται να συντάσσεται με τις νεωτερικές επιλογές της κυβέρνησης, και παράλληλα να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια του μετριοπαθέστερου, κεντρώου ακροατηρίου, το οποίο εμφανίζει διαφορετικά στοιχεία απογοήτευσης από την κυβέρνηση, με κύρια αίτια την ατολμία, την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και φυσικά την ακρίβεια, το έλλειμμα ασφάλειας, τις πολλαπλές εκδηλώσεις βίας και ανομίας κ.λπ.
Υπό αυτές τις συνθήκες «θερμοκρασίας και πίεσης», ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου αναμένεται ότι θα είναι και η διατύπωση των διλημμάτων εν όψει ευρωεκλογών. Τα όσα έχουν συμβεί στο προηγούμενο διάστημα και, κυρίως, το γεγονός ότι μόλις εννέα μήνες από τις τελευταίες εκλογές και ουσιαστικά δίχως αξιόπιστο πολιτικό αντίπαλο η ΝΔ εμφανίζει τόσο σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες προσδίδουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την κομματική διαδικασία.
Οι προσπάθειες συσπείρωσης
Προφανής επιδίωξη της κομματικής ηγεσίας σε πρώτο επίπεδο είναι να αναδείξει την πολιτική ανθεκτικότητα της ΝΔ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 ετών, αφενός, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και, αφετέρου, από την ίδρυση του κόμματος. Εξίσου προφανής είναι και η επιλογή του Ζαππείου ως χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου, σε μια παραπομπή στην τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Μάιο του 1979.
Κατά τα αναμενόμενα, θα αναδειχθούν η προσήλωση του κόμματος στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η συμβολή του στην πορεία της χώρας ως μέλους των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, και παράλληλα η εξέλιξη της ΝΔ και οι πολιτικές της προσαρμογές κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη συγκυρία, αναμένεται ότι στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επισημανθεί ο ρόλος της ΝΔ ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια κομματικής συσπείρωσης, αναμένεται ότι θα αναδειχθούν με οπτικοποιημένο υλικό και ειδικές αναφορές οι πολιτικές παρακαταθήκες των 10 προέδρων του κόμματος (κατά χρονολογική σειρά: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ, Κώστας Αλ. Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης).
Η παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά
Ενδιαφέρον στοιχείο εν όψει του συνεδρίου είναι το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν από την έναρξή του ήταν δύσκολος ο πλήρης και ακριβής προγραμματισμός εξαιτίας, αφενός, της τραυματικής συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και, αφετέρου, της επίγνωσης ότι οι διαθέσεις μιας μεγάλης μερίδας πολιτών έναντι του κόμματος και της κυβέρνησης έχουν μεταστραφεί και εκδηλώνονται είτε ως αποστασιοποίηση είτε ως απάθεια είτε ακόμη και ως δυσφορία.
Οσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρεί να αναστρέψει αυτό το κλίμα και να αναπτερώσει το κομματικό ηθικό, ένα από τα ζητούμενα του συνεδρίου θα είναι οι παρουσίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Οι εποχές των ανώδυνων ομιλιών και της ανέφελης κομματικής συνύπαρξης έχουν παρέλθει και ο καθένας με τον τρόπο του και για τους λόγους του έχει πάρει τις αποστάσεις του από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, από το περιβάλλον του επιβεβαιώνεται ότι θα παρευρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, δίχως όμως να κάνει κάποια παρέμβαση από βήματος.
Από πλευράς Αντώνη Σαμαρά, μεταδίδεται ότι επίσης θα είναι παρών, όμως αναφέρεται ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει, όπως έχει κάνει σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια, είτε στηρίζοντας ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε παίρνοντας αποστάσεις κατά περίπτωση.
Στην παρούσα συγκυρία και με γνωστές και εκδηλωμένες τις πολιτικές διαφωνίες του πρώην πρωθυπουργού με την κυβέρνηση, αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα το αν θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο και τι θα πει. Οπως και το αν θα επιλέξει τη σιωπή, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί, σε πρώτη φάση με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και, εν συνεχεία, για το διάστημα έπειτα από αυτές και αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης.