«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» είπε προ ημερών η αντιπρόεδρος της Βουλής και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ολγα Γεροβασίλη αναδεικνύοντας με αυτή την τοποθέτησή της κάτι που κρυβόταν επιμελώς, εδώ και μέρες, κάτω από το χαλί του κόμματος. Ολοι ξορκίζουν το «φάντασμα» της διάσπασης, αλλά αυτό πλέον πλανάται πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση και ουδείς δύναται να προβλέψει τι θα συμβεί την επαύριο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του.
Το αποτέλεσμα της κάλπης και η ανάδειξη της νέας ή του νέου αρχηγού θα κρίνουν πολλά. O σημερινός πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας είναι η D-Day του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς είναι η πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα που το κόμμα θα αλλάξει σελίδα.
Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή είναι προσεκτικές και εάν οι ψηφίσαντες ξεπεράσουν τις 50.000 θα θεωρηθεί επιτυχία
Δύσκολη συνύπαρξη
Η συνύπαρξη για πολλούς, είτε κερδίσει η μια πλευρά είτε η άλλη, φαντάζει δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα. Η αγωνία όλων είναι έκδηλη, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό, σε σημείο που πάρα πολλά στελέχη, μεταξύ αυτών και αρκετά έμπειρα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάσπασης.
Εξάλλου η Αριστερά πάντα είχε «παράδοση» στις διασπάσεις, και μάλιστα σε περιόδους με πολύ χαμηλά ποσοστά. Αρα, υπό τις παρούσες συνθήκες και με όσα έχουν λεχθεί στον δημόσιο διάλογο, ειδικά τις τελευταίες 20 ημέρες, ενισχύεται η εκτίμηση ότι «οι δρόμοι πολλών θα χωρίσουν», όπως έλεγε στο «Βήμα» κεντρικός παράγοντας.
Η παρουσία του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει για να εγγυηθεί την ενότητα του χώρου, που αναμένεται να περάσει μεγάλες περιπέτειες. Ολοι το βλέπουν. Το παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Το αναλύουν με συγκεκριμένα ονόματα και σενάρια. Ουδείς όμως τόλμησε μέχρι στιγμής να το πει ευθέως. Η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η έμπειρη αρτινιά πολιτικός διέγνωσε εγκαίρως την κατάσταση.
Στην προεκλογική εκστρατεία αναδείχθηκαν τουλάχιστον τρία εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η ανατροπή Κασσελάκη
Ο «μαύρος κύκνος», δηλαδή το απρόβλεπτο γεγονός που ανατρέπει σταθερές και δεδομένα, είναι παρών και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και «μαύρος κύκνος» για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός, αιφνιδίασε τους περισσότερους, ανέτρεψε σταθερές και δεδομένα, και έδωσε άλλον αέρα στην εκλογική αναμέτρηση.
Εκεί που η Εφη Αχτσιόγλου έδειχνε το ακλόνητο φαβορί και με μεγάλη διαφορά από τους άλλους συνυποψηφίους της, τον Νίκο Παππά, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και αποσυσπείρωσε και κομμάτι των πάλαι ποτέ «προεδρικών», ποντάροντας στη στήριξη του Παύλου Πολάκη.
Υπό τη σκιά των δηλώσεων για διάσπαση, όπως του βουλευτή Επικρατείας και επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος είπε ότι ενδεχομένως (σ.σ. η διάσπαση) να είναι μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα, η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη που δεν συμμετέχει στις διαδικασίες πυροδότησε ευρύτερες συζήτησεις.
«Ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βιάζονταν να αναλάβουν, ενώ κάποιοι άλλοι να διασφαλίσουν μελλοντικούς ρόλους» ήταν η χαρακτηριστική του φράση που υιοθετείται από μεγάλο τμήμα στελεχικού δυναμικού μικρομεσαίας κατηγορίας. Γι’ αυτό και η υποψηφιότητα Κασσελάκη στηρίζεται με τόση θέρμη από στελέχη του κόμματος που βλέπουν στον δεύτερο γύρο να αναμετράται με την κυρία Αχτσιόγλου.
Το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν όσοι τον στηρίζουν – και αυτό φαίνεται και στις συγκεντρώσεις που γίνονται – θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Γιατί από τη συμμετοχή των υπαρχόντων μελών ή όσων εγγραφούν θα κριθεί και το αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει νομιμοποίηση στη διαδικασία και, βέβαια, στον νέο ή στη νέα αρχηγό.
Η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων αρχηγών, της κυρίας Αχτσιόγλου, του κ. Κασσελάκη, του Νίκου Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μέσα σε κλίμα τοξικότητας. Ο κ. Παππάς το είχε διαγνώσει εγκαίρως και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, όπως και προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, αλλά ουδείς συνετίστηκε.
Η τοξικότητα κυριάρχησε και τα όσα έχουν ειπωθεί από τα «χαρακώματα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την εκτίμηση περί μη συνύπαρξης την επόμενη μέρα. Ακόμα και από κεντρικά στελέχη φαίνεται αυτό, κυρίως από τις παρασκηνιακές συζητήσεις τους. Αλλοι διερωτώνται κατά πόσο έχει ή όχι ευθύνη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού με την αποχώρησή του δεν λειτούργησε ως εγγυητής της διαδικασίας, εκτίμηση την οποία όμως δεν συμμερίζονται οι προεδρικοί.
Κλειδί η συμμετοχή
Ο πήχης για τη συμμετοχή ήταν αρχικά χαμηλός ωστόσο μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όπως μεταδίδεται 200 άτομα ψηφίζουν από νωρίς το πρωί ανά λεπτό και όλα δείχνουν ότι ο τελικός αριθμός όσων ψηφίσουν θα είναι μεγάλος.
Μέχρι τις 13:30 έχουν ψηφίσει 64.000.
Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία αναδείχθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς εννοεί ο κάθε υποψήφιος το αύριο του κόμματος και ήταν σαφές ότι ουσιαστικά μιλάμε για τουλάχιστον τρία εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης διαδικασίας ήταν το γεγονός, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε δημόσια από τον κ. Παππά, ότι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων και επίσης δεν ακούστηκαν θέσεις και προτάσεις και κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά.
Η αυλαία έπεσε. Η ώρα της κάλπης έφθασε και μένει να φανεί εάν όντως υπάρχει ή όχι συντροφικότητα. Επίσης, θα φανεί και κατά πόσο θα μείνει στον τίτλο του κόμματος, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά, και ο τίτλος Προοδευτική Συμμαχία. Πολλά θα απαντηθούν μετά τον δεύτερο γύρο, όταν εκτιμάται πως θα βγει «λευκός καπνός». Η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολη, με πρώτο κρίσιμο σταθμό το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου, απ’ όπου θα διαφανεί τι θα γίνει και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δύναται να προχωρήσει ενιαίος.