Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έγινε πράγματι σε ένα πολύ διαφορετικό κλίμα από όλες τις αντίστοιχες των προκατόχων του της προηγούμενης 15ετίας.
Από την ατζέντα των συζητήσεων απουσίασε η Ελλάδα ως οικονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αντιθέτως εξετάστηκαν οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας, κατά κύριο λόγο στο πεδίο της ενέργειας.
Και για τις δύο κυβερνήσεις περιγράφεται ως προτεραιότητα η δημιουργία του λεγόμενου «Πράσινου Ηλεκτρικού Διαδρόμου», ο οποίος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η υλοποίησή του μάλλον απέχει πολύ.
Η κεντρική ιδέα της συνεργασίας σε αυτό το πεδίο είναι ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου η Γερμανία θα προμηθεύει τη χώρα μας με τα δικά της, φθηνά ενεργειακά πλεονάσματα και αντιστοίχως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών η Ελλάδα θα προσφέρει τα δικά της ενεργειακά (κατά κύριο λόγο από ηλιακές πηγές) πλεονάσματα. Στο φόντο αυτών των σχεδιασμών βρίσκεται η προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές με τη δημιουργία επαρκών δικτύων υποκατάστασης.
Ξαφνικά… σιωπή για τα pushbacks
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καυτό» θέμα της συζήτησης μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του καγκελάριου Ολαφ Σολτς ήταν το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συγκεκριμένη συγκυρία ήταν αισθητή η αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης. Οι πιέσεις και η κριτική που είχε ασκηθεί κατά της Ελλάδας για τα λεγόμενα pushbacks απουσίασαν, δεδομένης και της πίεσης την οποία δέχεται η γερμανική κυβέρνηση λόγω του Προσφυγικού, της δημοσκοπικής της κάμψης και της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος AfD.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Σολτς ήταν πολύ συγκεκριμένη. Στο επίκεντρό της βρέθηκε μεταξύ των άλλων και η πολιτική την οποία έχει ασκήσει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του Βερολίνου μέσω παροχών, προνομίων, επιδομάτων και οικονομικής στήριξης στους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες. Ως προς αυτά, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι επισημάνθηκαν και οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σε χώρες πρώτης εισόδου (όπως η Ελλάδα), όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες στη Γερμανία.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός φέρεται να επισήμανε στον γερμανό καγκελάριο ότι θα πρέπει να επανεξετάσει την προσφυγική/μεταναστευτική του πολιτική, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως κίνητρο για τη μετανάστευση και εγκατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη και συνεπώς να διαμορφώνει μια παράμετρο μεγάλης πίεσης για τις χώρες πρώτης εισόδου.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή
Παράλληλα, και με το βλέμμα στραμμένο στην κρίση της Μέσης Ανατολής, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο σχετικός προβληματισμός εκδηλώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως προς τούτο, σημειώνεται η πρόσφατη συζήτηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη υπό την ανησυχία αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Παλαιστίνη και με κρίσιμο στοιχείο την αποτροπή της μετακίνησης προσώπων και ομάδων που σχετίζονται με τα δίκτυα της Χαμάς προς την Ευρώπη.
Υπό το πρίσμα της αγωνίας και του προβληματισμού για μια νέα μεταναστευτική κρίση, η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς εκτιμάται ότι είχε «βάθος» και παραμέτρους οι οποίες θα αναδειχθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Η προσοχή άλλωστε στράφηκε αμέσως και στην επόμενη επίσκεψη την οποία δέχθηκε ο γερμανός καγκελάριος, μόλις τρεις ημέρες έπειτα από εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού, υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ως γνωστόν, ο ρόλος του πρόεδρου της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πεδίο και ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχουν βαρύνουσα σημασία εν όψει της προσπάθειας για μια επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016.
Ελληνικό roadshow στη Γερμανία τον Φεβρουάριο
Η νέα διάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων αναδείχθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και με έναν επιπλέον τρόπο.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία καρκινοβατεί μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης, ανακοινώθηκε ότι θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης του 2024.
Την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο της στενότερης οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, εντονότερη αναμένεται ότι θα είναι η δραστηριοποίηση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του Φεβρουαρίου μια εκστρατεία προβολής (roadshow) ελληνικών επιχειρήσεων σε τέσσερις γερμανικές πόλεις και συγκεκριμένα στη Στουτγκάρδη, στο Μόναχο, στη Φρανκφούρτη και στο Ντίσελντορφ. Στην ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, θα συμμετάσχει και κλιμάκιο υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο την ανάπτυξη της διμερούς και αμφίδρομης οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας.