«Σύντροφο» τη… μοναξιά τους φαίνεται ότι έχουν στην πανδημία πολλοί Ευρωπαίοι. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίστηκε σε στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ δήλωσε ότι αισθανόταν μοναξιά – συνολικά το αίσθημα μοναξιάς παρουσίασε διπλασιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τους πρώτους μήνες του 2020.

Στην αρχή της πανδημίας οι Ελληνες έρχονταν δεύτεροι σε ολόκληρη την ΕΕ στη μοναξιά πίσω μόνο από τους Γάλλους (20,5% των Ελλήνων δήλωνε εκείνη την περίοδο ότι ένιωθε πάντα ή σχεδόν πάντα μοναξιά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Γάλλων ήταν 22,2%). Ωστόσο με βάση ανάλυση των στοιχείων που αφορούσε την περίοδο Φεβρουαρίου/Μαρτίου του 2021, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι Ελληνες ανακηρύσσονται «πρωταθλητές» της μοναξιάς στην ΕΕ της πανδημίας με ποσοστό 32,6% ενώ ακολουθούν οι Κύπριοι και οι Πολωνοί.

Ακρως ενδιαφέροντα – και δη για τη χώρα μας – είναι όμως και άλλα στοιχεία της έρευνας του Eurofound. Οπως προκύπτει από αυτά, οι Ελληνες βρίσκονται πιο χαμηλά από όλους τους Ευρωπαίους στην κλίμακα της καλής ψυχικής υγείας σε αρκετά πεδία: για παράδειγμα στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους (την περίοδο του περασμένου Μαρτίου) σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 (όπου 1 είναι το καθόλου ικανοποιημένοι και 10 το απόλυτα ικανοποιημένοι) έχουν σκορ 4,3, που είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την ΕΕ. Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ εμφανίζουν οι κάτοικοι της χώρας μας και στο ερώτημα σχετικά με το αν αισθάνονται απογοήτευση και κατάθλιψη: το 34,6% έδωσε θετική απάντηση, ποσοστό που ήταν το μεγαλύτερο μεταξύ των 27 κρατών-μελών.