Εκτός SWIFT οι τράπεζες, κατασχέσεις σε ολιγάρχες

Νέες οικονομικές κυρώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Κλειστό το Χρηματιστήριο στη Μόσχα για να μην καταρρεύσει – Φεύγουν άρον-άρον οι πολυεθνικές

Νέες οικονομικές κυρώσεις κάθε είδους επιβάλλονται στη Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ρωσικές τράπεζες αποκόπτονται από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όμως ο τομέας της ενέργειας δεν έχει μπει ακόμη για τα καλά στο στόχαστρο των κυρώσεων.  

Κυρώσεις ανακοίνωσαν οι ΕΕ και οι ΗΠΑ και κατά της Λευκορωσίας, λόγω της διευκόλυνσης που παρέχει στη Μόσχα για να εισβάλει στην Ουκρανία.  

Στο στόχαστρο
και οι ολιγάρχες

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα κυνηγήσει τους ρώσους ολιγάρχες που στήριξαν τον πρόεδρο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία. Η επιτροπή θα συντονίζει τις ενέργειες των αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών προκειμένου να εντοπιστούν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ρώσων αυτών δισεκατομμυριούχων.  

Στις ΗΠΑ, ρώσοι ολιγάρχες που έχουν στενές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο έχουν προσλάβει λομπίστες σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν τις κυρώσεις που αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.  

Στην Ευρώπη, οι ολιγάρχες πωλούν άρον-άρον τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη από τον φόβο μήπως κατασχεθούν. Στο Λονδίνο, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πουλάει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι ενώ άλλοι έχουν βγάλει προς πώληση τα ακίνητά τους στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα γιοτ που ανήκει στον Ιγκορ Σετσίν της Rosneft, την ώρα που προσπαθούσε να αναχωρήσει από το λιμάνι Λα Σιοτά κοντά στη Μασσαλία. Στη Γερμανία, οι αρχές κατέσχεσαν το αξίας 600 εκατ. δολαρίων γιοτ του ολιγάρχη Αλισερ Ουσμάνοφ που βρισκόταν σε ναυπηγείο του Αμβούργου.  

Κλειστό το ρωσικό
Χρηματιστήριο

Στη Ρωσία, το Χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα υπό τον φόβο ότι αν ανοίξει, θα καταρρεύσει. Η χώρα υποβαθμίζεται άρδην από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενώ οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μπλόκαραν την πρόσβαση της Μόσχας σε μεγάλο μέρος του αποθεματικού σε ξένο νόμισμα που είχε συγκεντρώσει για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.  

Φεύγουν άρον-άρον
οι πολυεθνικές

Καθημερινά, πολυεθνικές εταιρείες δηλώνουν ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Η πετρελαϊκή ΒΡ ήταν από τις πρώτες και ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι θα αποσυρθεί από τη ρωσική εταιρεία αερίου Rosneft και την επομένη ακολούθησε η Shell, για να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την Gazprom. Αλλες, όπως η Siemens και Oracle, ανακοινώνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στη χώρα ενώ η Apple και η Mercedes-Benz, μεταξύ άλλων, θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Η Βανέσα Μπερμάνο, καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, προειδοποιεί ότι ενδεχομένως στις παραπάνω ενέργειες υπάρχει ένα στοιχείο «πράσινου ξεπλύματος», δηλαδή προσπάθεια των εταιρειών να δείξουν κοινωνική ευαισθησία η οποία δεν πρέπει να μείνει σε επιφανειακές κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά να αντικατοπτρίζεται στις πρακτικές και στις πολιτικές τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.