Η ευκαιρία ήταν μοναδική. Ο κύριος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απουσίαζε για «δουλειές» στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη για μία ολόκληρη εβδομάδα και έτσι θα μπορούσε άμεσα να αρχίσει η πολυαναμενόμενη ανακαίνιση του Μεγάρου, που τελικά μετατράπηκε σε… συντήρηση. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης αναχωρούσε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να παραστεί στην 75η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επρόκειτο να μπουν οι εργάτες στο Μαξίμου.
Ωστόσο η έλευσή τους αναβλήθηκε για μερικές ημέρες. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η συντήρηση θα αρχίσει από την αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Δηλαδή τι είδους συντήρηση (ή lifting) χρειαζόταν η πιο μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου; Το μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων, εκεί όπου λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις, θα σκεπαστεί προσεκτικά με νάιλον και οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την αντικατάσταση των καρεκλών με νέες, ορθοπεδικές. Τόσες ώρες άλλωστε συνεδριάζει το Υπουργικό, να μην έχουν προβλήματα οι υπουργοί και με τη μέση τους…
Εργασίες εν λειτουργία
Το Μέγαρο Μαξίμου συντηρείται, ωστόσο θα βρίσκεται εν λειτουργία, δεν πρόκειται δηλαδή να αδειάσει από προσωπικό ούτε για μία μέρα, ειπώθηκε στη κλειστή σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας με τους κ.κ. Σκέρτσο, Μαρινάκη και Μυλωνάκη. Δηλαδή δεν θα χρειαστεί να μετακομίσει κανείς, απλώς την ώρα των εργασιών ορισμένοι μπορεί να μην πάνε μία ή δύο μέρες στα γραφεία τους. Η αλήθεια είναι ότι το αρχοντικό του 1921 στην οδό Ηρώδου Αττικού, στον πιο όμορφο και δενδροφυτεμένο δρόμο στην καρδιά της Αθήνας, είχε μερικώς εγκαταλειφθεί. Τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πεπαλαιωμένα, φθαρμένα και πρέπει να αντικατασταθούν ή να συντηρηθούν, το ίδιο και οι πόρτες, τα παράθυρα και τα κουφώματα, αλλά και οι τοίχοι αποφασίστηκε πως πρέπει να βαφτούν, να περαστούν «ένα χεράκι μπογιά» (λευκή και απαλό ροζ – όπως ήταν το αρχικό βάψιμό τους). Και όπου χρειαστεί να αντικατασταθούν μοκέτες και να τοποθετηθούν ακόμα και νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Επί κυβερνήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν και άλλες ανακαινίσεις στο Μαξίμου: Η πρώτη στις αρχές του 2021. Οπως σήμερα που άρχισε η ανακαίνιση επειδή ο Πρωθυπουργός θα απουσίαζε στο εξωτερικό, έτσι και τότε η ευκαιρία ήταν μοναδική: Η πανδημία και τα lockdowns μείωσαν τον αριθμό των επισκεπτών που έρχονταν στο Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν μερικώς σε λειτουργία όταν η Μαρέβα Μητσοτάκη αποφάσισε πως ήταν κατάλληλη στιγμή για ανακαίνιση. Ηθελε, μάλιστα, οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 25 Μαρτίου, την ημέρα της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, περιμένοντας πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει μιας μικρής κλίμακας υψηλούς φιλοξενούμενους. Ηθελε, με δυο λόγια, να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια αίθουσα υποδοχής που θα προβάλλει, όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της, «την ιστορία, την κληρονομιά και τη δημιουργικότητα της Ελλάδας».
Αμέσως τότε η Μαρέβα έπιασε δουλειά. Οχι βεβαίως μόνη της, αλλά συγκέντρωσε μια ομάδα δέκα εθελοντών και όλοι μαζί σχεδίασαν, όχι ακριβώς την ανακαίνιση, αλλά την αναβάθμιση μόνο τριών δωματίων: μιας αίθουσας συσκέψεων (εκεί όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο), ενός χώρου υποδοχής και βεβαίως του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη άλλαξε όψη σχεδόν αμέσως από τότε που το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εμφάνισε πλέον τοίχους με ξύλινη επένδυση και γεωμετρικά φωτιστικά από τον σχεδιαστή Μιχαήλ Αναστασιάδη, ενώ ο αναβαθμισμένος χώρος υποδοχής (ή σαλόνι) φιλοξενούσε μοντέρνα έπιπλα, όπως ένα οβάλ λευκό μαρμάρινο τραπεζάκι, την κονσόλα «Aria» της ελληνίδας interior designer Rena Dumas, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα και δερμάτινες πολυθρόνες του οίκου Saridis of Athens.
Το Μέγαρο ναι μεν άλλαξε όψη, αλλά παρέμεινε τόσο παλιό, αφού κανένα από τα άλλα προβλήματά του δεν είχαν λυθεί. Απλώς έγινε ένα «face-lifting» σε μερικά δωμάτια και μάλιστα ο τότε διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού απαγόρευσε αυστηρά στους δημοσιογράφους να το φωτογραφίσουν. Ετσι και αλλιώς οι δημοσιογράφοι επί των ημερών του άφηναν το κινητό τους έξω, εκεί όπου γινόταν ο έλεγχος ασφαλείας.
Αυτή ήταν και η πρώτη απόπειρα ανακαίνισης ή αναβάθμισης του πρωθυπουργικού μεγάρου. Από τότε κόσμος μπήκε και έφυγε από το Μαξίμου, γραφεία άλλαξαν ενοίκους και η ανακαίνιση αυτή τη φορά κρίθηκε επιβεβλημένη. Το εσωτερικό του κτιρίου θα πρέπει να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί στις νέες λειτουργικές απαιτήσεις.
Η μετακόμιση στο Μέγαρο Μποδοσάκη
Και με την εξαγγελθείσα μετακόμιση του Μεγάρου Μαξίμου (δηλαδή υπηρεσιών του) στο Μέγαρο Μποδοσάκη, επί της λεωφόρου Αμαλίας 30, τι θα γίνει; Θα πείτε, προφανώς, τώρα που άρχισε η ανακαίνιση του Μαξίμου, υπάρχουν σχέδια για μετακόμισή του; Και όμως η μετακόμιση του Μαξίμου στο Μέγαρο Μποδοσάκη έγινε πράξη, αλλά μόνο για έναν: για τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Μετακόμισε από το Μαξίμου στον 5 όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη, μαζί με τους συνεργάτες του, εγκαταστάθηκε εκεί και ανεβάζει μάλιστα στο Facebook του καθημερινώς… ρομαντικές φωτογραφίες από τη θέα που έχει στον 5ο όροφο.
Οι «φίλοι» του στο Μαξίμου λένε ότι ο κ. Σκέρτσος έχει ακόμα ένα γραφείο στη Βασιλίσσης Σοφίας, στον 6ο όροφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκεί όπου ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση ήθελαν να μετακομίσουν το πρωθυπουργικό γραφείο από το Μαξίμου. Ετσι ο κ. Σκέρτσος άλλαξε επίπεδο στη… θέα. Εκεί που από το Μαξίμου έβλεπε ένα μέρος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, τώρα βλέπει Λυκαβηττό, Σύνταγμα, Βουλή των Ελλήνων, Φιλοπάππου, έως και την Ομόνοια. Το γραφείο του στο Μαξίμου, στον πρώτο όροφο, το πήρε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ το γραφείο του Παπασταύρου ο Γιώργος Μυλωνάκης.
Ωστόσο η μεταφορά νευραλγικών υπηρεσιών της Βουλής στο Μέγαρο Μποδοσάκη αναθέρμανε και τις σκέψεις για μετεγκατάσταση σημαντικών υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ασφυκτιά σε βαθμό απελπιστικό και επιπλέον χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων, από τη θεμελίωση του κτιρίου και τη στεγάνωσή του ως την ενεργειακή αναβάθμισή του και τις καλωδιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, γραφείο στον 6ο όροφο του ανακαινισμένου Μεγάρου Μποδοσάκη ετοιμάζεται και για τον Πρωθυπουργό, για όποτε χρειαστεί…