Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσπίζει την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια ξεκίνησε. Η επεξεργασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης εκκινεί σήμερα Δευτέρα στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ την προσεχή Τετάρτη οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των προωθούμενων διατάξεων.
Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί την άλλη Δευτέρα (επί των άρθρων και β’ ανάγνωση), οπότε ανοίγει πλέον ο δρόμος για την Ολομέλεια όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου.
Ελπίζουν ακόμα σε μεταστροφή…
Την ίδια στιγμή τα «μολύβια» έχουν πάρει φωτιά στα κοινοβουλευτικά και κομματικά επιτελεία της ΝΔ όπου γράφονται και σβήνονται ονόματα εν όψει της καθοριστικής ψηφοφορίας, ώστε να αποτυπωθούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τα «στρατόπεδα» του «ναι», του «όχι» και της αποχής, αν και μέσες-άκρες οι συσχετισμοί θεωρούνται διαμορφωμένοι.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν κάποιοι βουλευτές, υπάρχουν ακόμα περιθώρια προκειμένου να μεταπειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από εκείνους κυρίως που δεν έχουν λάβει τις τελικές αποφάσεις τους και κινούνται στη ζώνη της αποχής ή ακόμα και ορισμένοι που διάκεινται αρνητικά στο νομοσχέδιο αλλά δεν έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες να μεταβάλουν στάση. Αυτή τουλάχιστον είναι η ελπίδα των «γαλάζιων» επιτελών που δραστηριοποιούνται στην «εκστρατεία πειθούς» των βουλευτών.
Η επιλογή της Μαρίας Συρεγγέλα ως εισηγήτριας καταδεικνύει τη μείζονα σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη «μάχη»
Ενα από τα πολλά ερωτήματα που υπήρχαν εδώ και καιρό στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ ήταν ποιος θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Μάλιστα το θέμα είχε λάβει διαστάσεις… πειράγματος μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που βλέπουν με επιφυλάξεις το τολμηρό νομοθέτημα: «Εμαθα ότι θα είσαι εισηγητής στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια…» έλεγαν μεταξύ τους με δηκτική διάθεση.
Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο της βουλευτού και γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, η επιλογή της οποίας καταδεικνύει τη μείζονα σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή την κοινοβουλευτική «μάχη» που έχει φέρει τα πάνω κάτω, όχι μόνο στις γραμμές της πλειοψηφίας αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ λόγω των διαφωνιών και των ενστάσεων που διατυπώνουν βουλευτές τους.
Η πλειοψηφία τού «ναι» και το μέτωπο του «όχι»
Σε κάθε περίπτωση, η ευρεία πλειοψηφία τού «ναι» που αναμένεται παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις περιλαμβάνει εκτός από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας (υπενθυμίζεται ότι αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή των 75 βουλευτών).
Δεν είναι ωστόσο αριθμητικό το θέμα, αλλά ιδεολογικό και ταυτοτικό για όσους δεν κρύβουν τις διαφωνίες τους. Αυτά τα ζητήματα άλλωστε αναμένεται να θίξει στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ηγείται του «όχι».
Μαζί του φαίνεται μέχρι στιγμής να συμπορεύονται: Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιώργος Καρασμάνης, Δημήτρης Κούβελας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Κούβελας, Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής βρίσκονται: Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπούγας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Αγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Στέφανος Γκίκας, Θανάσης Καββαδάς, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας κ.ά. Σε κάθε περίπτωση τα «ναι» βρίσκονται κοντά στον πήχη των 110 και η προσδοκία των «γαλάζιων» στελεχών είναι να αυξηθούν περαιτέρω όσο πλησιάζει η ώρα του «ταμείου».