«Επιστρέφει ο Τσίπρας;». «Κάνει νέο κόμμα ο Τσίπρας;». «Θα παρέμβει ο Τσίπρας να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;». Στη σκιά αυτών των τριών βασικών ερωτημάτων, από τα πολλά που διατυπώνονται από βουλευτές και στελέχη, προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή του νέου προέδρου.

Σε συνθήκες δημοσκοπικής κατάρρευσης (σ.σ. και 6,5% καταγράφηκε προ ημερών) και επιστροφής ουσιαστικά σε ποσοστά του 2009 πέριξ της ζώνης του 5%-6%, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μεταδώσει μήνυμα ότι πολιτικά είναι ζωντανός.

Μόνο που η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με την ομιλία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου του και η κατεύθυνση που έδειξε για το νέο κόμμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου αλλάζουν τα δεδομένα.

Εξάλλου, ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι το ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο. «Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δεν μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ισως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» είπε και μίλησε για αναντιστοιχία ανάμεσα στην «πολιτική αντιπολίτευση» και την «κοινωνική αντιπολίτευση».

Η επιμονή των 87 για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Ο οδικός χάρτης του Αλ. Τσίπρα δεν συμβαδίζει με όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα. Η φράση-κλειδί ήταν «αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

Υπό τη σκιά αυτής της ηχηρής πολιτικής παρέμβασης που συζητείται σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου, στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για πολιτική δεν μιλούν.

Εκεί, αυτή τη στιγμή, είναι «εκτός εκλογών» ο Στέφανος Κασσελάκης που εγκαινίασε και γραφεία προ ημερών και ελπίζει πλέον να παίξει το τελευταίο του χαρτί στο συνέδριο.

Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσοι σύνεδροι, που θα εκλεγούν το προσεχές Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου, θα είναι υπό την επιρροή του. Γι’ αυτό και καλούσε έως την ύστατη στιγμή να εγγραφούν –έληξε προχθές η προθεσμία – ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ οι υποστηρικτές του. Εάν οι συσχετισμοί είναι υπέρ του θα το παλέψει στο συνέδριο το τριήμερο 8-9-10 Νοεμβρίου με το σύνθημα «στο συνέδριο η Δημοκρατία αντεπιτίθεται». Βέβαια, η σημερινή πλειοψηφία των 87 επιμένει πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οριστική και δεν αλλάζει και άρα δεν είναι υποψήφιος.

Τα δεδομένα για Κασσελάκη

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος. Τυπικά υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες: Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να ανακηρύξει τις τέσσερις υποψηφιότητες.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, και αυτό φάνηκε και στα εγκαίνια των γραφείων του Στ. Κασσελάκη, ενώ οι 87 επιμένουν πως ετοιμάζει κόμμα (λένε μάλιστα άλλο κτίριο, άλλο μητρώο, άλλο κόμμα και μάλιστα ΙΧ) και πλέον κινείται ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Κασσελάκης επιμένει πως είναι υποψήφιος πρόεδρος και μαζί του έχει και την πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας (του Πειθαρχικού) που τονίζει πως το συνέδριο θα κρίνει ποιος θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές 24 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί β’ γύρος την 1η Δεκεμβρίου. Απέναντι στέκονται άλλα μέλη της Επιτροπής, όπως ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του προέδρου της ΚΟ Νίκου Παππά που κινείται πιο συνθετικά και με συμβιβαστική πρόθεση, αλλά δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από καμία πλευρά.

Παράγοντας Ρένα Δούρου

Εξάλλου, οι στρατοί είναι παρατεταγμένοι για τη μεγάλη μάχη του συνεδρίου, αν και υπάρχουν ακόμα φωνές και εντός των 87 που διατυπώνουν ερωτήματα για την επιλογή του αποκλεισμού Κασσελάκη από τις εκλογές, ενώ υπήρξε και η άποψη, που όμως δεν κέρδισε έδαφος, να αποφασίσει το συνέδριο για τις υποψηφιότητες.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός στελεχών που θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα και να τις ανακηρύξει το συνέδριο. Και σε αυτή τη συζήτηση αρκετοί βάζουν στην πολιτική εξίσωση τη Ρένα Δούρου ως μια υποψηφιότητα που μπορεί να συνθέσει.

Πάντως, η πλευρά Κασσελάκη έστειλε μήνυμα προχθές λέγοντας ότι η ευκαιριακή πλειοψηφία της ΚΕ στην οποία κατατέθηκε η υποψηφιότητά του επιχειρεί να την παρεμποδίσει και επιμένει πως το συνέδριο είναι εκείνο που έχει την εξουσία να εγκρίνει και να ανακηρύξει υποψηφιότητες.