Το πολιτικά πυκνό διάστημα του προσεχούς διμήνου ορίζει το πλαίσιο για τις αποφάσεις και τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολλά και καθοριστικά πεδία.

Οι περίπου 75 ημέρες έως τα τέλη του Ιανουαρίου θα δείξουν πώς ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να λύσει ορισμένες πολιτικές εκκρεμότητες, αλλά και ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει, καθώς θα πλησιάζει στο μέσον της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του. Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας αλλά με ευρύτερη πολιτική επίδραση θα βρεθούν εκ των πραγμάτων μεταξύ των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ψήφοι του προϋπολογισμού

Κατά χρονική σειρά, το πρώτο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού του προσεχούς διμήνου είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Η εφετινή διαδικασία έχει προσλάβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός επειδή πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό ο οποίος εντάσσεται στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό περιβάλλον, κυρίως όμως για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους.

Δίχως να υπάρχει ορατή απειλή για την κυβερνητική πλειοψηφία, στην ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται να φανεί ποιες ακριβώς είναι οι πολιτικές διαθέσεις και των βουλευτών της ΝΔ που κατά το πρόσφατο διάστημα εκδήλωσαν πολλαπλώς τη διαφωνία τους με κυβερνητικές επιλογές.

Η πολιτική προσαρμογή

Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ είχε κάποιες άμεσες συνέπειες και στο εσωκομματικό μέτωπο της ΝΔ. Ορισμένοι βουλευτές αναθάρρησαν και έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως καταλύτη και ως σήμα για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης και τα μηνύματα έφθασαν πολύ σύντομα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα, με δημόσιες και εμφατικές δηλώσεις για ζητήματα αιχμής, όπως η προστασία των συνόρων και η αποδοκιμασία της λεγόμενης κουλτούρας της αφύπνισης και μένει να φανεί πώς και πόσο αυτές οι παρεμβάσεις του θα επιδράσουν στο εσωτερικό της ΚΟ.

Οπως πάντως επισημαίνεται από πολιτικά στελέχη, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια απόκλιση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον δικό του, φιλελεύθερο, πολιτικό προσανατολισμό. Εκτιμάται όμως ότι θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα τα οποία απασχολούν ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ ή που έχουν προκαλέσει εμφανείς διαρροές προς τα δεξιά κόμματα.

Τα ελληνοτουρκικά ραντεβού

Σε αυτά εντάσσονται και τα εθνικά θέματα, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο στην πρώτη θέση και ενώ δεσπόζει το επόμενο κρίσιμο ραντεβού. Είναι η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του έτους. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιούνταν τον Ιανουάριο, όμως εκτιμάται ότι ο προγραμματισμός θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Αυτές κυριαρχούνται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο και οι δύο πλευρές αναμένουν χειροπιαστά δείγματα γραφής, αφότου αναλάβει και επισήμως καθήκοντα.

Η ορκωμοσία Τραμπ

Η ίδια η έναρξη της προεδρίας Τραμπ είναι καθοριστική παράμετρος της αμέσως προσεχούς πολιτικής περιόδου. Ο εκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου, η οποία δεσπόζει ως κομβική ημερομηνία του προσεχούς διμήνου.

Οπως εκτιμάται, οι ενδείξεις για τα πολιτικά του σχέδια και το αν θα τηρήσει στο έπακρο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα έχουν σχεδόν άμεση επίδραση, είτε στο οικονομικό πεδίο είτε στο γεωπολιτικό.

Ενας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη προφανώς θα επηρεάσει την Ελλάδα και θα απαιτήσει αναπροσαρμογές, ενώ ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση για την Ουκρανία και το αραβοϊσραηλινό μέτωπο εκ των πραγμάτων θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Οι δημοσκοπικές τάσεις

Κατά το διάστημα που μεσολαβεί, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις δημοσκοπήσεις.

Ηδη, ένα κύμα ερευνών έχει διαμορφώσει μία διαφορετική εικόνα, αφού το ΠαΣοΚ εμφανίζει μία δυναμική και εδραιώνεται στη δεύτερη θέση. Το στοιχείο αυτό προξενεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, για συγκεκριμένους λόγους.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι το ΠαΣοΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί υπό όρους και προϋποθέσεις έναν πόλο προσέλκυσης ψηφοφόρων απευθείας από τη ΝΔ, ειδικότερα όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

Η ανησυχία αυτή της κυβέρνησης εκδηλώνεται και στη διαρκή επικοινωνιακή επιχείρηση απαξίωσης του ΠαΣοΚ και της ηγεσίας του, με τις συνεχείς αναφορές σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολλές από τις παραπάνω παραμέτρους αναμένεται ότι θα επηρεάσουν σε κάποιον βαθμό και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η γενική αίσθηση είναι ότι έως τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχει γίνει γνωστό αν θα προταθεί η επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ή αν θα γίνει κάποια άλλη επιλογή.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για μία σαφή ένδειξη των διαθέσεων του Πρωθυπουργού να εκπέμψει κάποιο διαφορετικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο είτε θα σημάνει την επιδίωξη ενός βαθμού συναίνεσης κυρίως με το ΠαΣοΚ, είτε θα φανερώσει ότι προτιμάται η πολιτική περιχαράκωση της ΝΔ και η αποφυγή κάθε είδους αφορμής για εσωτερικές αναστατώσεις.

Ο ανασχηματισμός

Συνδεδεμένη με την οριστικοποίηση του προσώπου που προορίζεται για την Προεδρία είναι και η επόμενη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πεδίο του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Γενική είναι η εντύπωση ότι αυτός θα δρομολογηθεί σε «κατάλληλο χρόνο» στις αρχές του έτους και, όπως επιμένουν πολιτικά στελέχη, θα πρέπει να έχει σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον προηγούμενο, ο οποίος είχε ερμηνευθεί ως «καθαρά πολιτικός» και με στόχο την καταλλαγή των εσωκομματικών παθών στη ΝΔ, με περιορισμένη πάντως επιτυχία.

Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμήσει στην προσεχή συγκυρία να δώσει έμφαση στην προσπάθεια ανάταξης της κυβέρνησης και στη δημιουργία προϋποθέσεων για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την καλλιέργεια μιας διαφορετικής αίσθησης από αυτήν του μεταρρυθμιστικού μπλακ άουτ, η οποία τείνει να παγιωθεί.