Ο Ατέφ Ραζάμπ είναι ένας από τους 24 εγκλωβισμένους στην πολύπαθη Γάζα με ελληνικό διαβατήριο. Ομιλεί πολύ καλά τα ελληνικά και ζει τούτες τις ημέρες στην κόλαση της Γάζας. Ο Ατέφ, όπως και οι άλλοι 23 με ελληνικά διαβατήρια εγκλωβισμένοι, έχουν λάβει σαφή εντολή να μετακινηθούν (όπως οι περισσότεροι έκαναν) στη Νότια Γάζα, στην πόλη Ράφα, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Ισραηλινούς ώστε μόλις ανοίξει το πέρασμα να περάσουν με ασφάλεια. Εως και αυτοκίνητα περιμένουν υπομονετικά στην πλευρά της Αιγύπτου για να μεταφέρουν τους Ελληνες της Γάζας σε ασφαλή μέρη (και εν συνεχεία στην Ελλάδα).

Δύσκολη και επικίνδυνη η μετακίνηση προς Νότο

Η μετακίνηση προς τον Νότο, προς τη Ράφα, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι τρομοκράτες της Χαμάς έστειλαν τα μηνύματά τους. Κανείς να μη μετακινηθεί, να μη φύγει από την πόλη της Γάζας. Και εάν παρακούσουν τις εντολές της Χαμάς και μετακινηθούν; Τι θα συμβεί εάν πέσουν σε μπλόκο της Χαμάς; Ετσι ένας Παλαιστίνιος με ελληνικό διαβατήριο ειδοποίησε τις ελληνικές διπλωματικές αρχές ότι προτιμά να πεθάνει στο σπίτι του στη Γάζα από πύραυλο παρά να πέσει στα χέρια της Χαμάς. Ηταν το πρώτο συγκλονιστικό μήνυμα που έλαβαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές από Ελληνα, αραβικής καταγωγής, εγκλωβισμένο στη Γάζα.

Στη Γάζα βρισκόταν και εργαζόταν μέχρι πρότινος και ο Αλέξανδρος Αζανίν, πλαστικός χειρουργός, ο οποίος πρόλαβε και μετακινήθηκε προς τη Ράφα. Περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες της Ράφα για να περάσει μαζί με την οικογένειά του με ασφάλεια στην Αίγυπτο, εντάχθηκε στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Ράφα και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο πλαστικός χειρουργός έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πιο περιζήτητος γιατρός ανάμεσα στους τραυματίες και κυρίως αυτούς που έχουν εγκαύματα: «Είμαι Ελληνας και εμείς οι Ελληνες μάθαμε να μην είμαστε δειλοί» είπε σε παλαιστίνιους συναδέλφους του και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα όταν οι πύραυλοι έπεφταν δίπλα τους.

Είναι και ένας άλλος κάτοικος της Γάζας, αραβικής καταγωγής με ελληνικό διαβατήριο, με πολυπληθή οικογένεια (έχει επτά παιδιά), ο οποίος και αυτός δεν επιθυμεί να μετακινηθεί προς τον Νότο, παραμένοντας στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας. Ειδοποίησε το προξενείο ότι επιθυμεί να παραμείνει εκεί έως το τέλος. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόξενό μας στην Ιερουσαλήμ Δημήτρη Αγγελοσόπουλο, μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του και τα επτά παιδιά τους.

Το Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου δεν έχει βομβαρδιστεί, όπως μετέδωσαν ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως το πρόσεξαν. Ενας πύραυλος (μάλλον από αστοχία) έπεσε σε διπλανό κτίριο στην αυλή του μοναστηριού και προκάλεσε θύματα. Οι ιερείς στο μοναστήρι συνεχίζουν τη λειτουργία του φιλοξενώντας άλλους 300 άμαχους Παλαιστινίους που βρήκαν εκεί καταφύγιο.

Από τους 24 Ελληνες οι 20 είναι αραβικής καταγωγής με ελληνικά διαβατήρια και οι 4 Παλαιστίνιοι που έχουν νυμφευθεί Ελληνίδες. Βρέθηκαν στη Γάζα άλλοι επειδή είχαν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα ή έκαναν διάφορα επαγγέλματα, άλλοι επειδή παντρεύτηκαν Παλαιστινίους. Εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος, δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Οπως λένε οι περισσότεροι, κοιμούνται τώρα με τα ρούχα, έτοιμοι να φύγουν από την κόλαση της Γάζας, την ώρα που οι βομβαρδισμοί εντείνονται. «Είδα να σκοτώνονται άνθρωποι μπροστά μας, μια ουκρανή φίλη μας που προσπαθούσε να διαφύγει μαζί μας δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε σε ένα τηλεφώνημά του ο Ατέφ στο ελληνικό προξενείο της Ιερουσαλήμ.

Χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα

Και πώς θα μετακινηθείς προς τα νότια; Τη στιγμή που δεν υπάρχουν καύσιμα; Με τα πόδια; Με το κάρο; Με τη Χαμάς να καραδοκεί; Το καύσιμο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι. Να σκεφτείτε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα Ηνωμένα Εθνη για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το πρώτο πράγμα που ζητούν οι εγκλωβισμένοι της Γάζας είναι καύσιμα. Και μετά έπονται το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Βρίσκονται ωστόσο εκεί χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς ηλεκτρισμό, με τα ισραηλινά F-16 να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους, με τη μαύρη αγορά να θεριεύει στη Γάζα, που κατάντησε μετά τους πυραύλους και τη Χαμάς ως ο υπ’ αριθμόν δύο θανατηφόρος εχθρός των αμάχων της Γάζας.