Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο χώρος δεξιά της Δεξιάς βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα, καθώς όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί του συγκεκριμένου χώρου επιδιώκουν να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του. Προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιος θα προσεταιριστεί τους περίπου 200.000 ψηφοφόρους του.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης προανήγγειλε στρατηγική δεύτερης κάλπης για τις 2 Ιουλίου, ενώ τα εξαπτέρυγά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προπαγανδίζουν το σχέδιο να πάνε όλοι οι ψηφοφόροι των «Ελλήνων» στις κάλπες και να ψηφίσουν το κόμμα τους. Τα ψηφοδέλτια θα βγουν άκυρα, αλλά αυτοί θα έχουν καταγράψει τη δύναμή τους, κάτι που θεωρούν απαραίτητο για τις μετέπειτα νομικές κινήσεις τους στο Εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο αποκλεισμός και τα επόμενα βήματα
Πόσοι θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» κατά της αποχής είναι ένα ερώτημα. Το κόμμα Κασιδιάρη φούσκωσε συγκυριακά μετά τα Τέμπη, αλλά επειδή η ΝΔ ανέκαμψε εντυπωσιακά από την εθνική τραγωδία μέσα σε έναν μήνα, το ρεύμα νίκης που διαμορφώνεται πιθανόν να συμπαρασύρει ψηφοφόρους και από την υπερσυντηρητική Δεξιά.
Από την άλλη πλευρά, το 2019, στη χειρότερη στιγμή της, η Χρυσή Αυγή πήρε 165.689 ψήφους (2,9%), δηλαδή δεν μπήκε στη Βουλή για 0,07%, που σημαίνει ότι αυτός ο χώρος είναι υπαρκτός και ανθεκτικός στην ελληνική κοινωνία. Οι «Ελληνες», βεβαίως, αποκηρύσσουν λεκτικά τη ΧΑ, την οποία αποκαλούν συνήθως με τα αρχικά της, και θεωρούν «γελοία» την άποψη του Αρείου Πάγου ότι αποτελούν συνέχειά της. «Δεν υπάρχουν πρόσωπα από τη ΧΑ στα ψηφοδέλτιά μας» επιμένουν.
Από την Τρίτη που εκδόθηκε η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, διεξάγεται ένας ενδιαφέρων διάλογος στα social media από τα στελέχη των «Ελλήνων» σχετικά με το μέλλον του κόμματός τους. Πίσω από όσα πομπώδη λένε, ή και εξαιτίας τους, διαφαίνεται η δυσκολία που έχουν να κουμαντάρουν τους, κατά τη δική τους εκτίμηση, 500.000 ψηφοφόρους τους, γιατί διαρκώς εξηγούν και δικαιολογούν τη στάση τους. Ο ίδιος ο Κασιδιάρης δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του, ούτε αν συμμερίζεται το σχέδιο με τα άκυρα ψηφοδέλτια.
Χτίζει, όμως, το επιχείρημα ότι επειδή δημοσιογράφοι και αναλυτές σε διάφορα κανάλια την Τρίτη, προτού δημοσιευθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, «προφήτευαν» ότι θα ήταν απαγορευτική για το κόμμα του, αποδεικνύει ότι ήταν «στημένη» και «υπαγορευμένη από το Μέγαρο Μαξίμου». Ενας τρόπος να κρατήσει τους υποστηρικτές του είναι το κάλεσμα για κατάθεση ομαδικών αγωγών για αποζημιώσεις, όχι μόνο των υποψήφιων βουλευτών του που στερήθηκαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εξαιτίας ενός «αντισυνταγματικού νόμου», αλλά και των απλών ψηφοφόρων που δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.
Γνωρίζοντας τον πρότερο βίο του έγκλειστου Κασιδιάρη, τα «πιστεύω» και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος, μοιάζει παράταιρο να επιζητεί τη δικαίωσή του από τη δημοκρατία που ούτε σεβάστηκε ούτε σέβεται. Αρκούν μόνο οι χαρακτηρισμοί για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους, που στην καλύτερη περίπτωση είναι «διεφθαρμένοι» και στη χειρότερη «σκουπίδια».
Η αριστερή ψήφος και ο μεγάλος εχθρός τους
Μόνο δύο πρόσωπα θεωρούνται «κύριοι» για τους υποστηρικτές του Κασιδιάρη. Ο Αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, ο μοναδικός από τη σύνθεση του Α1 Τμήματος που μειοψήφησε, θεωρώντας αντισυνταγματικό τον νόμο Βορίδη. Και ο Αν. Κανελλόπουλος, για τον οποίο οι οπαδοί του λένε ότι έκανε πολλά λάθη, δεν στηρίζουν το ΕΑΝ – το οποίο συμμετέχει στις εκλογές παρότι ο πρόεδρός του έγινε για λίγες μέρες πρόεδρος των «Ελλήνων» -, αλλά του εύχονται «good luck». Η «αριστερή ψήφος απαγορεύεται», δηλαδή λένε όχι «σε ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, έχουν μετονομάσει το κόμμα του σε «Λερναία Δημοκρατία» και διασπείρουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι έρχεται μνημόνιο και διάφορα δεινά επειδή η Ελλάδα εγκατέλειψε τη Μόσχα υπέρ της «ναζιστικής» Ουκρανίας και η κυβέρνηση επιτρέπει την ανάμειξη του Ισραήλ στις ελληνικές εκλογές.
Μετά τα Τέμπη, το κόμμα Κασιδιάρη καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις μεταξύ 3,5% – 4%. Τα στελέχη του, παρότι ανέμεναν την απόφαση του Αρείου Πάγου, εμφανίζονται αμήχανα. Σίγουρα προσμετρούν τις συνέπειες από το γεγονός ότι το κόμμα τους δεν συμμετέχει στις εκλογές και ο αρχηγός τους είναι φυλακισμένος, άρα άφαντος από την εκλογική μάχη. Οι ψηφοφόροι του, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, κατευθύνονται περισσότερο προς την «αποχή – λευκό – άκυρο», ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό, τέτοιο που δεν αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων, δηλώνει προτίμηση για την Ελληνική Λύση (με την οποία ο Κασιδιάρης είναι σε πόλεμο) ή για τον ΣΥΡΙΖΑ (για να εκδικηθούν την κυβέρνηση).
Οι «κομμένοι» του Αρείου Πάγου και οι άλλοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νομικές δικαιολογίες, δεν επιτίθεται στο κόμμα Κασιδιάρη και ο Κυριάκος Βελόπουλος απηύθυνε κάλεσμα για «πατριωτική πανστρατιά» και «άνοιξε την αγκαλιά του» σε κάθε «πατριώτη Ελληνα». Παρότι χρησιμοποίησε όλες τις σωστές λέξεις, μόνο ο Κώστας Μπογδάνος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του. Το κόμμα Πατριωτική Ενωση των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου «κόπηκε» από τον Αρειο Πάγο, όπως και το κόμμα Πατρίδα της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου. Ολοι καταγγέλλουν ότι τους «έκοψε» ο Μητσοτάκης για να μην του κόψουν ψήφους και στερηθεί την αυτοδυναμία.
Στον χώρο δεξιά της Δεξιάς υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις. Με το ΕΑΝ κατεβαίνει υποψήφια μετά την αποχώρησή της από το κόμμα Βελόπουλου η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου και οι Αστέριος Ροντούλης, Κώστας Αϊβαλιώτης (αμφότεροι πρώην ΛΑΟΣ, του Γιώργου Καρατζαφέρη), Βασίλης Παϊτέρης (ήταν υποψήφιος με σχεδόν όλα τα κόμματα) και Πάρις Κουρτζίδης (από το κόμμα Τράγκα). Ο Κασιδιάρης αποκήρυξε αμέσως αυτόν τον συνδυασμό που «κατεβάζει υποψήφιους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου». «Οσοι έγιναν δεκανίκια για να περάσουν το πρώτο μνημόνιο είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν δεκανίκια και σήμερα» δήλωσε. Αν δεν υπάρχει κάποια υπόγεια συμφωνία, χωρίς τη στήριξη Κασιδιάρη και χωρίς ψηφοδέλτια σε 13 νομούς (μετέχει στις 46 από τις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες), το ΕΑΝ είναι απίθανο να κάνει την έκπληξη και να γίνει το έβδομο κοινοβουλευτικό κόμμα.