Η Φώφη Γεννηματά στη ΔΕΘ προεξόφλησε την εκλογική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. «Αυτοί είναι οι τελευταίοι μήνες του στην εξουσία και το γνωρίζει» είπε. Προσδιόρισε και τον εκλογικό στόχο του Πρωθυπουργού. «Να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα». Ζήτησε ακόμα τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προϋποθέτει «ισχυρή εντολή» στο Κίνημα Αλλαγής και ανατροπή των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η αναφορά σε ένα ποσοστό που θα αποτελέσει και τον εκλογικό στόχο του Κινήματος Αλλαγής έχει συζητηθεί σε συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Επικράτησε το ασφαλές «όσο γίνεται ψηλότερα». Ομως αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο εκλογικός πήχης είναι το διψήφιο ποσοστό. «Δεν θα υπάρχει μέλλον αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πήχης του διψήφιου ποσοστού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το περιθώριο των κινήσεων στο μετεκλογικό σκηνικό. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Ωστόσο, με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται περί το 7% η συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα ισοδυναμεί, όπως λέγεται, «με πολιτική αυτοκτονία». Οπως αναφέρουν συνεργάτες της, σε αυτή την περίπτωση «η αντιπολίτευση θα αφεθεί στον Τσίπρα που θα έχει ένα ποσοστό πάνω από το 20% και εμείς θα διαλυθούμε. Είπαμε να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη, αλλά…». Αλλωστε, με ένα ποσοστό κάτω από το 10% δύσκολα το Κίνημα Αλλαγής μπορεί πραγματικά να πείσει ότι «δεν θα αποτελέσει συμπλήρωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι θα είναι σε θέση να επηρεάσει καθοριστικά την κυβερνητική του ατζέντα».
Η πρώτη δημοσκόπηση της νέας πολιτικής περιόδου (Marc) αποτέλεσε «δυσάρεστη έκπληξη» για τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά. Οχι μόνο γιατί διαπίστωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντέχει». Αλλά γιατί θεωρούν ότι η χαμηλή δημοσκοπική πτήση του Κινήματος δεν αντιστοιχεί στο «καλό κλίμα» και στη «μεγάλη προσέλευση κόσμου» που υπήρξε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και κατά την περιοδεία στελεχών, την προηγούμενη εβδομάδα, σε 19 νομούς της χώρας.
«Τα ποσοστά μας πιθανόν αυτή τη στιγμή να είναι κοντά στο 10%», αλλά «μπορούμε να εκφράσουμε ένα 15% του ελληνικού λαού» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Υπάρχουν στελέχη, όπως ο – συνήθως – αισιόδοξος Κώστας Σκανδαλίδης, που εμφανίζονται βέβαιοι ότι η εκλογική επίδοση θα είναι διψήφια. Υπάρχουν όμως και στελέχη που εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα δεχθεί ακόμα ισχυρότερη πίεση από την κλιμακούμενη πόλωση του πολιτικού σκηνικού. Και ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στην κοινωνία ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» και ένα αντιδεξιό μέτωπο που οδηγεί τους ψηφοφόρους στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το άλυτο σταυρόλεξο των ψηφοδελτίων
Αλυτο παραμένει το σταυρόλεξο των υποψηφιοτήτων στις εθνικές εκλογές, ενώ στην αυτοδιοίκηση το επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα σε υποψηφίους του χώρου της Κεντροαριστεράς προκαλεί ήδη τις πρώτες τριβές για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και γκρίνιες όπως στην περίπτωση του Απόστολου Κατσιφάρα. Είναι πολύ δύσκολο, με δεδομένο το σύστημα της απλής αναλογικής, να μη δεχθεί ένας υποψήφιος τη στήριξη ενός πολιτικού χώρου. Η προτροπή του Γιώργου Καμίνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στον πρώτο γύρο με δικούς του υποψηφίους, να μετρηθεί και στη συνέχεια να συζητηθεί συνεργασία στον δεύτερο γύρο είναι αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν – όπως λέγεται – ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε στελέχη, δεν θα κατέφευγε στο τέχνασμα της απλής αναλογικής για να «πατήσει πόδι στην αυτοδιοίκηση». Η γκρίνια για τον κ. Κατσιφάρα αφορά το ότι, σε αντίθεση με τον Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον Γιάννη Μπουτάρη που δέχονται το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει και τόσο διατεθειμένος να τονίσει το πολιτικό του στίγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να δέχεται διαμαρτυρίες που την καλούν να υπενθυμίσει στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος ότι η εκλογή του δεν οφείλεται και δεν διασφαλίζεται από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη στήριξη του κεντροαριστερού χώρου.
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρει στήριξη και στον Νίκο Τσιλιμίγκα που είναι η επιλογή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της επιλογής των υποψήφιων περιφερειαρχών τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό το διάστημα 20-30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στις πρωτεύουσες των περιφερειών κατά τις οποίες θα ξεκαθαριστούν ή ακόμα και θα αποφασιστούν, στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία, οι υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές. Στο αυτοδιοικητικό μέτωπο, στον Δήμο Αθηναίων η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου είναι αυτή που συνεχώς κερδίζει έδαφος.
Η δύσκολη σχέση με τους Ευρωσοσιαλιστές
Η Φώφη Γεννηματά δεν θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώνει το Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung και στην οποία θα παρευρεθεί ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν. Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Η Φώφη Γεννηματά θα προτιμήσει να παρουσιάσει τις θέσεις της για τις ευρωεκλογές από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία έχει κληθεί να μιλήσει στις 26 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη διαδικασία, συνήθως, οι επικεφαλής των κομμάτων δέχονται και τα ερωτήματα των βουλευτών και είναι πολύ πιθανό να κληθεί να απαντήσει για το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια και των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι προσεγγίζουν το θέμα των Σκοπίων διαφορετικά από ό,τι οι ευρωπαίοι σύντροφοί τους. Σημειώνουν ότι για το Κίνημα Αλλαγής προέχει το εθνικό συμφέρον που «δεν εξυπηρετείται από τη συμφωνία των Πρεσπών». Οι πιέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για στήριξη της συμφωνίας αντιμετωπίστηκαν με ένα «δεν δεχόμαστε υποδείξεις».
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τη συμφωνία και το Κίνημα Αλλαγής θα την καταψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή.
Το φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα κρατά χρόνια, η Φώφη Γεννηματά τουλάχιστον δύο φορές έχει πει «όχι» στην προτροπή του Πιερ Μοσκοβισί για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν καθώς, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θεωρούν καθοριστική την αρωγή του Πρωθυπουργού στην προσπάθεια να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι οι Σοσιαλιστές στην Ελλάδα «είναι το Κίνημα Αλλαγής» και ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά στην Ευρώπη για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς αλλά στην Ελλάδα συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα. Η σύμπλευση Τσίπρα με τους ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να προβληματίζει τους Ευρωσοσιαλιστές. Ούτε στέκεται εμπόδιο στις συνεχείς συζητήσεις για ένταξη των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει, παρά τις αντιδράσεις, την πλήρη στροφή του κόμματος του στη σοσιαλδημοκρατία.
Αυτόνομα στις εκλογές, με τριγμούς
Το συνέδριο του Ποταμιού είναι προγραμματισμένο για τις 3 και 4 Νοεμβρίου. Τότε θα αποφασιστεί το αν το κόμμα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Μέχρι τότε, το ζητούμενο είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στρατηγική και τις συμμαχίες που θα πρέπει να επιδιωχθούν να μην οδηγήσουν στην απώλεια της ενότητας του κόμματος και πολύ περισσότερο της κοινοβουλευτικής του υπόστασης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη ΔΕΘ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Ποτάμι θα έχει αυτόνομη παρουσία στις εκλογές – «αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους που μας υποστηρίζουν» τόνισε. Μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα του Ποταμιού να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό τμήμα των ψηφοφόρων δείχνει να έχει κινηθεί προς τη ΝΔ. Βουλευτές του, όπως οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς, δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας με τη ΝΔ, ακόμη και προεκλογικά. Πρόσωπα που συνεργάστηκαν με το Ποτάμι, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, υποστηρίζουν ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό τμήμα των ψηφοφόρων δείχνει να έχει κινηθεί προς τη ΝΔ. Βουλευτές του, όπως οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς, δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας με τη ΝΔ, ακόμη και προεκλογικά. Πρόσωπα που συνεργάστηκαν με το Ποτάμι, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, υποστηρίζουν ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.
Ο κ. Θεοδωράκης σε αυτή τη φάση προσπαθεί να μην ανοίξει μέτωπα. Υποστηρίζει ότι είναι λογικό βουλευτές ενός κόμματος του Κέντρου να κοιτάζουν είτε δεξιά είτε αριστερά. Τονίζει ότι ο Σπύρος Λυκούδης αναφέρθηκε στον κύκλο που έχει κλείσει επισημαίνοντας ότι από τον Νοέμβριο θα ανοίξει ένας νέος κύκλος. Οι τόνοι ανέβηκαν μόνο στην περίπτωση του Χ. Θεοχάρη. Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού έκλεισε την πόρτα της επιστροφής του, προτού καν ανοίξει ξανά.
Από αύριο το Ποτάμι, εν όψει συνεδρίου, θα ξεκινήσει τη διαδικτυακή του καμπάνια. Με περίπου 30 σποτ θα επιχειρήσει, αφού θυμίσει τη «θετική» παρουσία του Ποταμιού στο πολιτικό σκηνικό, να πείσει για την ανάγκη της παρουσίας του στην επόμενη Βουλή.