Ενεργό παραμένει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μετά το 2023 για όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις εντός του 2022 και δεν υποβάλουν αίτηση αποχώρησης. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους – σε ηλικίες που έχουν κατοχυρώσει – οποτεδήποτε το επιθυμούν, δηλαδή και μετά το 2023.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου αποσαφηνίζει στο «Βήμα της Κυριακής» το νέο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων του δημόσιου τομέα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η διάταξη θα συμπεριληφθεί το οποίο δημοσιοποιείται τις επόμενες ημέρες. «Δεν θίγουμε γεγενημένα δικαιώματα και ενιαιοποιούμε τους κανόνες» τονίζει ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι όσοι δεν έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα το 2022, από το νέο έτος το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο αυξάνεται στο 62ο έτος της ηλικίας.
Παράλληλα. σύμφωνα με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου γίνεται άμεσα δεκαετής – από εικοσαετής – η προθεσμία παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ , ενώ προβλέπεται να μειωθεί στην πενταετία από την 1η Ιανουαρίου 2027. Ταυτοχρόνως, θεσπίζονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα για τη μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αυξάνεται στους εννέα μήνες η ειδική άδεια μητρότητας, παρέχοντας – εναλλακτικά – το δικαίωμα και στον πατέρα.
«Διορθώνουμε στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και συσσωρευμένες αδικίες» σημειώνει ο υφυπουργός.
Πέραν αυτών, ο κ. Τσακλόγου εξηγεί τις αλλαγές που επέρχονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ χαρακτηρίζει αλματώδη τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, με τον μήνα Αύγουστο – εν μέσω θέρους – να καταγράφει νέο ρεκόρ συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Συντάξεις: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2023
Τις επόμενες ημέρες δίνεται στη δημοσιότητα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-«σκούπα» με διάφορες ρυθμίσεις. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε και τη λύση στο θέμα που προέκυψε μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο; Ποιο θα είναι το νέο καθεστώς; Αληθεύει ότι στο τέλος του 2022 λήγει η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας;
«Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το πρόβλημα αυτό προκλήθηκε από την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώνει νομοθετικές διατάξεις μέσω εγκυκλίων. Με βάση τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να συμπεριλάβει διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που λύνει την εκκρεμότητα στην κατεύθυνση που είχαμε υποσχεθεί από την πρώτη στιγμή. Δεν θίγουμε γεγενημένα δικαιώματα και ενιαιοποιούμε κανόνες. Τα μειωμένα όρια ηλικίας για όσους δημόσιους υπαλλήλους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012 και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη εντός του 2022 διατηρούνται ενεργά. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμπληρώσουν τα μειωμένα αυτά όρια μέχρι και 31.12.2022, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε επιθυμούν, δηλαδή και μετά το 2023. Από 1.1.2023 το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο αυξάνεται στα 62 έτη για όσους από τις προαναφερόμενες κατηγορίες (25ετία το 2010, 2011, 2012) δεν συμπληρώσουν τα μειωμένα όρια ηλικίας μέχρι και τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό, άλλωστε, ισχύει για όλους τους δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2013 και μετά».
Μεταξύ των άλλων έχετε ανακοινώσει τη μετατροπή σε δεκαετούς διάρκειας την παραγραφή αξιώσεων του ΕΦΚΑ αντί της 20ετίας που ισχύει σήμερα.
«Πράγματι, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διορθώνουμε μια στρέβλωση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία ο ΕΦΚΑ είχε στη διάθεσή του είκοσι χρόνια προκειμένου να βεβαιώσει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Η συνήθης διοικητική πρακτική ήταν ο ΕΦΚΑ να προχωρά στη βεβαίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών λίγο πριν από την παραγραφή, δηλαδή κοντά στην εικοσαετία ή στη συνταξιοδότηση, δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου στους διοικούμενους. Με απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε ότι η εικοσαετής περίοδος παραγραφής είναι αντισυνταγματική και γι’ αυτό μειώνουμε το διάστημα παραγραφής αρχικά στα δέκα έτη και από 1/1/2027 στα πέντε έτη, ώστε να επέλθει εναρμόνιση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παραγραφής μη βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών. Να τονίσω πως αυτή η κακή διοικητική πρακτική αφορά κυρίως οφειλές παλαιών ετών. Μετά την ίδρυση του ΚΕΑΟ, η διαδικασία έχει αλλάξει ριζικά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη βεβαιώνονται άμεσα από τον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια ενεργοποιείται ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΚΕΑΟ».
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για θέσπιση κινήτρων μετατροπής των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης θα περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Και πώς θα λειτουργεί η μείωση των εισφορών ως κίνητρο για τη μετατροπή των συμβάσεων;
«Οντως, το μέτρο αυτό θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Αφορά συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου σε επιχειρήσεις όπου πάνω από τους μισούς μισθωτούς εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Παρέχει ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο στους εργοδότες να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μειώνοντας το ανά μονάδα χρόνου εργασίας κόστος τους».
Ρυθμίζεται και η αύξηση του χρόνου χορήγησης της ειδικής παροχής μητρότητας;
«Προχωράμε στη χρονική επέκταση του δικαιώματος για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες. Επιπρόσθετα, δίνουμε τη δυνατότητα να μεταβιβαστούν προς τον πατέρα έως επτά μήνες από την προαναφερόμενη ειδική άδεια, εάν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Με τη ρύθμιση αυτή αφενός μεν ενισχύεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, αμβλύνονται οι έμφυλες διακρίσεις και δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των δεσμών του τέκνου και με τους δύο γονείς, αφετέρου δε επέρχεται άμβλυνση των ανισοτήτων που υφίστανται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν, παρουσία του Πρωθυπουργού, τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ. Τι αλλάζει για τα άτομα με αναπηρία;
«Μέχρι σήμερα η αίτηση και τελική γνωμάτευση αναπηρίας εξαρτιόταν κατά βάση από την παροχή που επιθυμούσε να λάβει ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Αυτό πλέον αλλάζει. Η αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας γίνεται ενιαία και η τελική γνωμάτευση παρέχει πιστοποίηση για κάθε δυνητική παροχή – αναπηρική σύνταξη ή επίδομα ή άλλη κοινωνική παροχή – βάσει, βεβαίως, των ιατρικών κριτηρίων της κάθε παροχής. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση ουσίας που αλλάζει την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία των ΚΕΠΑ που, κακά τα ψέματα, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν πλέον, μέσω του gov.gr και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, να υποβάλλουν τα αιτήματα για αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας τους ηλεκτρονικά, ώστε να επισκέπτονται χωρίς ταλαιπωρία το ΚΕΠΑ μόνο μία φορά για την αξιολόγησή τους από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή».
Ως υπουργείο Εργασίας έχετε ανακοινώσει – πολλές φορές – την οριστική λύση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό και τι θα γίνει με τις «λιμνάζουσες» αιτήσεις απονομής επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ;
«Μέσα σε τρία χρόνια έγιναν κυριολεκτικά άλματα και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να απομειωθεί ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Από τις 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, έχει εκδοθεί το 97%. Για τα έτη πριν από το 2020 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%. Επίσης, έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Μαΐου 2022 και, μάλιστα, πολλές από αυτές τις συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες. Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο καλύτερος Αύγουστος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ καθώς εν μέσω θέρους και αδειών εκδόθηκαν πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 100% σε σχέση με το 2020. Υπενθυμίζω ότι τον Ιούλιο που προηγήθηκε είχαμε νέο μηνιαίο ρεκόρ με την έκδοση 30.200 αποφάσεων. Το αμέσως προσεχές διάστημα, και εφόσον ο όγκος των κύριων εκκρεμών συντάξεων τείνει προς εξάλειψη, το βάρος των ενεργειών μας θα πέσει στην έκδοση των επικουρικών και των εφάπαξ. Πάντως, και στις δύο αυτές κατηγορίες το στοκ των εκκρεμοτήτων ήδη βαίνει μειούμενο».