«Ζούμε τη διάλυση, απαξίωση και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε απευθείας σύνδεση, ακόμα και μέσα από πρωινάδικα». Αυτή η φράση που ανέφερε προς «Το Βήμα» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνει πλήρως τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί. Δεν υφίστανται πλέον μάχες χαρακωμάτων, αλλά ανοικτός πόλεμος σε δημόσια θέα με εκατέρωθεν όχι απλά αιχμές και καρφιά, αλλά κατηγορίες, ακόμα και προσβολές! Και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: πότε ακριβώς θα επέλθει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
«Δεν υπάρχει περιθώριο συμβίωσης»
Ολα τα φώτα είναι στραμμένα στην αριστερή τάση της «Ομπρέλας» με κορμό τους 53 για το πότε θα εκδηλωθεί η κίνηση της συντεταγμένης αποχώρησης των στελεχών, μελών, ακόμα και βουλευτών. «Ολα θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει» μας έλεγε κεντρικό στέλεχος που σημείωνε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πολιτικής συμβίωσης με τον Κασσελάκη και την παρέα του». Η αναφορά περί «παρέας» δείχνει πώς αντιμετωπίζει η πλευρά της «Ομπρέλας» την προεδρική ομάδα.
Πρόσωπο-κλειδί σε αυτή τη φάση είναι κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο βασικός εκφραστής της «Ομπρέλας» που θέτει το ευρύτερο πολιτικό ζήτημα της μη πολιτικής συμβίωσης και κατά πόσο μπορεί η νέα ηγεσία να αποδεχθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ την πλευρά της ανανεωτικής Αριστεράς.
«Εμείς θέλουμε. Αυτοί έχουν προαποφασίσει να φύγουν και το κάνουν με σχέδιο. Ηταν σαν έτοιμοι από καιρό» σημείωσε άλλο στέλεχος των προεδρικών. Τα περί οργανωμένου σχεδίου τα απορρίπτει η πλευρά της «Ομπρέλας» που στο σύνολό της αμφισβητεί τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν αναγνωρίζει την εκλογή του.
Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά και ένα στοιχείο που χρήζει ανάλυσης στον δρόμο για το πιο κρίσιμο σημείο, αυτό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου. Η στάση του Ευκλ. Τσακαλώτου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (τηλεοπτικός σταθμός Kontra). Εκεί ήταν σε άλλο μήκος κύματος από τα περισσότερα στελέχη, όπως π.χ. Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Αριστείδη Μπαλτά κ.ά. και δεν αμφισβήτησε την εκλογή του νέου προέδρου. «Εχει εντελώς νομιμοποιημένη θέση» είπε και απέρριψε τα περί καθαίρεσής του, τα οποία λέει ο Τάκης Κατσαρός, στενός πολιτικός φίλος του Ν. Φίλη, με τον οποίο όμως συμφωνούν πολλοί στην «Ομπρέλα». Πέρα όμως από την άποψη περί νομιμοποιημένης θέσης, πολιτικά τον απορρίπτει. Ειδικά μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Κασσελάκη να παραμπέμψει για διαγραφή τους Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα, άλλαξε και ο σχεδιασμός της «Ομπρέλας». Πλέον, εκτός απρόοπτου και με βάση τα τωρινά δεδομένα, καθώς όλα αλλάζουν με ταχύτητα φωτός, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Οταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα… Καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια» είναι η άποψη του κ. Τσακαλώτου, με τον συντονιστή των τομεαρχών του κόμματος και βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να προαναγγέλλει σύγκρουση στα όργανα της παράταξης: «Ευκλείδη, με προκάλεσες πολύ, αλλά δεν θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Οργανα!». Και ο νοών νοείτω.
«Δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το διαζύγιο»
Και όπως επιμένει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Τσίπρας, εκ των πιο στενών συνεργατών του νέου προέδρου, «αυτό που γίνεται αντιμετωπίζεται με διαζύγιο και δεν υπάρχει κάτι άλλο». Αυτή η φράση του τα λέει όλα. Αποτυπώνει πλήρως το κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου όχι απλά σοβεί μια σοβαρή κρίση, αλλά είναι εμφανές ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και σύμφωνα με ιστορικά στελέχη που βάζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω απ’ όλα όπως ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης, όσα συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, κυρίως για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται. Ομως, για την προεδρική ομάδα δεν υπάρχει πισωγύρισμα. «Το πιο τίμιο για όσους διαφωνούν είναι να φύγουν» ανέφερε στο «Βήμα» κεντρικός παράγοντας, εκ των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη.
Σε αναμονή για την έξοδο
Η «Ομπρέλα» είναι σε τροχιά εξόδου και μένει να φανεί πότε θα γίνει και η ανεξαρτητοποίηση από την ΚΟ του κ. Τσακαλώτου, όπως συζητείται. Αντίθετα, ο άλλος πόλος, η Εφη Αχτσιόγλου με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο εμμένουν στη γραμμή για άμεση σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Την περασμένη Τετάρτη στη διαδικτυακή σύναξη των υποστηρικτών της κυρίας Αχτσιόγλου είχαν μάλιστα κληθεί και πρόσωπα που είχαν στηρίξει και τον κ. Τσακαλώτο, κυρίως της νεότερης γενιάς. Συμμετείχαν περίπου 700 άτομα από όλη την Ελλάδα και το κλίμα ήταν ότι όλα είναι δυναμικά και βέβαια ανοιχτά για το τι θα κάνουν.
Στα μικρομεσαία στελέχη κυριαρχεί το θυμικό και δεν αναγνωρίζουν τον πολιτικό εαυτό τους στο σημερινό κόμμα, αλλά οι πιο επώνυμοι, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, ήταν στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Και λογικό, καθώς αυτή η ομάδα που τα ηγετικά της στελέχη προκρίνουν τη γραμμή «πάμε από κόμβο σε κόμβο» δεν είναι οργανωμένη, εν αντιθέσει με τους 53 που έχουν κάθετη διάρθρωση σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το κλίμα, πολλοί αφήνουν και αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ρόλο του, ενώ άλλοι ζητούν παρέμβασή του και υπάρχουν και στελέχη που του επιρρίπτουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν και κυρίως γιατί δεν παρεμβαίνει να σταματήσει ο πόλεμος. Θα το κάνει; Εξαιρετικά δύσκολο.
Εμφάνιση στα ΜΜΕ με… λίστα
Να πάρει πίσω την απόφαση για τις διαγραφές ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Στέφανο Κασσελάκη, λίγο πριν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε και θερμός εναγκαλισμός του προέδρου με την Εφη Αχτσιόγλου. Κασσελάκης και Τσακαλώτος είχαν συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση εντός του κόμματος και να συζητηθεί με ηρεμία το μέλλον του χρειάζεται να αποσύρει τις διαγραφές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «πειθαρχία στις εμφανίσεις των στελεχών στα ΜΜΕ» και να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις εντός των οργάνων σύμφωνα με το καταστατικό και φέρεται να μην κάνει πίσω. «Οι διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα» είπε ο Στ. Κασσελάκης, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι, ενώ προέκρινε λίστα για να εμφανίζονται στα ΜΜΕ οι βουλευτές. Τέλος, η Εφη Αχτσιόγλου ζήτησε σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.