Ο Αίσωπος, εκτός από γνωστός παραμυθάς ήταν και δικηγόρος. Οπως αναφέρει στη Ρητορική του ο Αριστοτέλης, μια ημέρα υπερασπιζόταν έναν σάμιο πολιτικό ο οποίος κατηγορούνταν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η ποινή εκείνα τα χρόνια για το έγκλημα αυτό ήταν η θανατική ποινή. Ηταν σοβαρά τα πράγματα τότε. Δεν υπήρχαν εξεταστικές επιτροπές.
Κατά τη δίκη λοιπόν και για να ζητήσει επιείκεια για τον εντολέα του, ανέφερε μία μικρή ιστορία: Ηταν κάποτε μία αλεπού η οποία καθώς περνούσε ένα ποτάμι, παρασύρθηκε από τα νερά του και κατέληξε σε ένα φαράγγι. Καθώς δεν μπορούσε να βγει από εκεί, ταλαιπωρήθηκε πολλές ώρες με αποτέλεσμα να κολλήσουν επάνω της πολλά τσιμπούρια. Ενας σκαντζόχοιρος που τριγύριζε εκεί γύρω τη λυπήθηκε και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει και με τα αγκάθια του να της βγάλει τα τσιμπούρια. Η αλεπού αρνήθηκε και ο σκαντζόχοιρος τη ρώτησε γιατί δεν θέλει. Τότε αυτή του απάντησε «αυτά τα τσιμπούρια που είναι κολλημένα επάνω μου τόσες ώρες έχουν ήδη πιει πολύ αίμα και έχουν χορτάσει. Αν τα βγάλεις από πάνω μου θα έρθουν άλλα πεινασμένα και θα μου πιουν και το υπόλοιπο αίμα».
Εμείς οι νομικοί επιμένουμε στη θεσμική θωράκιση των οργανισμών και των κρατών. Πιστεύουμε στους χρήσιμους δηλαδή εφαρμόσιμους νόμους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τα φερόμενα ως τελούμενα εγκλήματα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβεβαίωσαν περίτρανα την ασθενή λειτουργία των εκεί θεσμών. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή ο Ζακ Ντελόρ είχε ταχθεί υπέρ μιας μορφής, χαλαρής έστω, Συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περίπου όπως των ΗΠΑ. Αν υπήρχε από την αρχή υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ, θα υπήρχε κεντρικός έλεγχος στις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των διάφορων ευρωπαϊκών οργανισμών και των παραρτημάτων τους. Οι σπατάλες θα είχαν αποφευχθεί, η διαφθορά θα είχε τιθασευτεί. Ομως αυτό δεν έγινε. Απογοητευμένος σε μία τελευταία συνέντευξή του ο Ντελόρ προ δεκαετίας περίπου, έκανε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν ώστε «η Ευρώπη να ξαναβρεί την ψυχή της».
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις των ευρωπαίων πολιτών για τη διαφθορά στις χώρες τους είναι εξαιρετικά απογοητευτικά και επιβεβαίωσαν τους φόβους του. Σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο της Επιτροπής, το 68% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους. Και εδώ βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε την πρωτοκαθεδρία: Στην Ελλάδα το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 98%!
Είναι πια κοινό μυστικό: Η Ελλάδα είναι θεσμικά ανοχύρωτη. Με ένα πλέγμα νομικών διατάξεων πολλές από τις οποίες φωλιάζουν μέσα στο Σύνταγμά μας, εκτρέφεται και αυξάνει η διαφθορά. Το άρθρο 29 του Συντάγματος επιτάσσει η δημοκρατία μας να είναι Κομματική. Η δράση των κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να είναι φυτώρια παραγωγής πολιτικών προσώπων και ιδεών. Αντίθετα με τις επιταγές του Συντάγματος, στη χώρα μας τα κόμματα λειτουργούν ως θερμοκήπια πολιτικών. Ενα γερασμένο, σε μεγάλο βαθμό, πολιτικό προσωπικό, έχει εγκατασταθεί επί δεκαετίες στη χώρα, αρνούμενο να παραδώσει τη σκυτάλη σε μια νέα φουρνιά πολιτικών. Ιδίως αυτών που κατέχουν γνώσεις και έχουν εργασιακή εμπειρία. Τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία ένας πολιτικός που κουβαλάει στην πλάτη του μερικές δεκαετίες στη Βουλή; Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός έμαθε να ζει από την πολιτική και όχι να ζει για την πολιτική. Οπως και ένας στρατός που περιφέρονται γύρω του. Και αυτό το καθεστώς, εν πολλοίς, εκτρέφει τη διαφθορά στη χώρα. Αρα απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας.
Είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να απαλλάξουν την πολιτική ζωή του τόπου από αυτό το παρωχημένο πια πολιτικό προσωπικό. Αν δεν γίνει αυτό και παραφράζοντας το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος (άρθ. 120), ο ρόλος αυτός πλέον «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων». Και αυτό θα γίνει, σύμφωνα με το άρθ. 51 του Συντάγματος, κατά την άσκηση του «δικαιώματος του εκλέγειν». Γιατί η διαφθορά είναι δίπλα μας και πάντα έχει ονοματεπώνυμο.
Ο κ. Βασίλης Φλωρίδης είναι εισαγγελέας Εφετών.